HÍREK

„Lehet, az ellenfélnek egy ziccere lesz, és azt kell megfogni” - interjú Elbert Andrással

2019-07-05

„Lehet, az ellenfélnek egy ziccere lesz, és azt kell megfogni” - interjú Elbert Andrással

Új kapusedzőnket kérdeztük az elképzeléseiről és a kapusainkról.

Mint arról beszámoltunk, az új szakmai stábban a kapusok felkészítéséért már Elbert András felel majd, a korábbi olimpiai válogatott hálóőr legutóbb az UTE Labdarúgó Akadémiáján volt a vezető kapusedző, azt megelőzően éveken át dolgozott Kuvaitban. Őt kérdeztük az elképzeléseiről és a kapusainkról.

Hogyan kerültél az MTK-hoz?
- Hosszú ideig kint dolgoztam külföldön, és bevallom, „fáztam” is picit a hazajöveteltől, hiszen annak idején szinte a kapuból mentem ki, így mint kapusedzőt, nem sokan ismertek. Emiatt egy picit félve tértem haza, amikor jött a felkérés az UTE Akadémiától. Mégis remek egy éven vagyok túl, nem is nagyon vágytam el, és amikor Polyák Balázstól jött a felkérés, az egyik szemem nevetett, a másik sírt. Fájó szívvel jöttem el Újpestről, de annál nagyobb motivációval vágtam bele a munkába az MTK-nál. Nagyon jól esett a klub hívása, erre a lehetőségre egyszerűen nem lehetett nemet mondani. Amikor hazatértem, nagy vágyam volt, hogy kapusedzőként a felnőtt fociba is visszakerüljek, erre most alkalmam nyílt, és ez azért nagy szó, mert egy tradicionális klub adta meg nekem ezt a lehetőséget, ilyen esélyt pedig ritkán kap az ember.

Új a stáb, újak a kapusok. Tudtad, mi vár Rád, amikor igent mondtál?
- Már a közös munka megkezdése előtt sokat beszélgettünk Michaellel. Sok külföldi edzővel dolgoztam már együtt, és én valahogy mindig könnyebben szót értettem velük, mert nagyon hasonlít a munkamorálunk. Talán nem hangzik nagyképűen, de profi gondolkodású embernek és edzőnek tartom magamat, aki mindig próbálja a lehető legtöbbet kiadni magából, így hamar megtaláltuk a közös hangot a vezetőedzővel. 

Somodi Bence beszélt arról, hogy az első edzés után elmondtad neki, milyen típusú kapust szeretnél az MTK kapujában látni. Mit lehet erről tudni?
- Nem kell ebbe nagy titkokat belegondolni. Próbáltam a kapusoknak pár szakmai tanácsot adni, meg adni egyfajta támpontot: ki hol helyezkedjen bizonyos szituációkban, milyen beállásokat tanácsolok egyes helyzetekre, milyen mozgásokat vélek helyesnek bizonyos szituációnál, szóval ilyen apró dolgokról van szó. 

Mondanál valamit a módszereidről?
- Természetesen a hangsúly a hétközi edzésmunkán van, de szerintem egy kapusedző feladata az is, hogy a lehető legtöbbet meg tudja adni a kapusának, de még a csapatnak is ahhoz, hogy felkészüljön az ellenfélből. Gyakran készítek videós elemzéseket, 5-6 célratörő rövid filmmel helyzeti előnybe lehet kerülni. Az is segítség, ha a saját kapusomat tudom felkészíteni egy-egy támadóra, az általa preferált megoldásokra, de az is tud egyfajta mankó lenni, ha alaposan ismerem az ellenfél kapusát, és a mi csapatunk támadóinak tudok olyan tanácsokat adni, hogy az illető például milyen tipikus hibákat követ el vagy milyen típusú beadásokkal nem tud mit kezdeni, és ilyesmi. Kiegyenlített mérkőzéseken egy-egy ilyen momentum akár döntő is lehet. 

Az MTK kapusai mire számíthatnak az NB II-ben?
- Jó esetben egy másfajta szerep hárul rájuk. Egyrészt mivel dominálni akarunk a meccseken, ezért részt kell venni a játékban, de nagyon sokszor megeshet az, hogy végigtámadjuk a mérkőzéseket, az ellenfélnek egy-két ziccere lesz csupán, így azt kell megfogni. Erre kell jól reagálni, ehhez természetesen megpróbálok minden segítséget megadni a kapusainknak, felkészíteni őket az ilyen helyzetekre is. Felkészültnek érzem magam ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozzam belőlük. A kapus edzői szakmai rendkívül sokat fejlődött az évek során. Itthon sokáig az volt a gyakorlat, hogy ha valaki abbahagyta, akkor alanyi jogon egyből kapusedző lett, és azt adta tovább, amit addig tanult. Ez is sokat ér, de ennél szerintem ez már egy komplexebb munka. Nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a kinti évek alatt is folyamatosan képezzem magam, az interneten rengeteg minden elérhető, de a legtöbb új ismeretet személyes tapasztalatból tanultam meg. Rengeteg helyen jártam, nyugat-európai sztárkluboknál sikerült megnézni, hogyan dolgoznak, ezeket próbáltam én is beépíteni a munkámba. 

A tavalyi szezonhoz képest két új kapusunk is van Bese Balázs és Somodi Bence személyében. Látod már, ki esélyesebb arra, hogy a kezdőcsapat tagja legyen?
- Nincs lefektetve, ki lesz a kezdőszámú. Úgy tudnám megfogalmazni, hogy a klub érdeke az első, aki jobban teljesít az edzéseken, az kerül a kapuba. Bence sajnos most sérült, míg Balázs az első meccsen eltiltott lesz, úgyhogy pláne vannak még nyitott kérdések. Egy valamit folyamatosan hangsúlyozok nekik: a közös munka csak akkor fog működni sikeresen, ha bárki is álljon a kapuban, az éppen kimaradó maximálisan segítse a másikat. Úgy látom, hogy mindketten jó alanyok ehhez. Ebben az „összetételben” van fantázia, hiszen van egy fiatalabb és egy tapasztaltabb kapusunk. Balázs ugye régi-új játékos a klubnál, érettebb annál, mint amikor elment kölcsönbe. Tehetséges kapus, akiben nagyon sok van, és ha még tovább tud érni, nagy erőssége lehet a klubnak. Bence már rutinos, ő sokkal többet hoz magával a karrierjéből, sokkal kialakultabb személyiség, így ő már sokkal inkább „fejből” véd, de természetesen ő is elfogadja a tanácsaimat, úgyhogy minden okom megvan arra, hogy bizakodóan álljak az új szezon elé. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman