HÍREK

VELÜK JÁTSZUNK AZ IFI BL-BEN - BEMUTATJUK ELLENFELÜNKET

2019-10-01

VELÜK JÁTSZUNK AZ IFI BL-BEN - BEMUTATJUK ELLENFELÜNKET

Minden, amit szerdai BL-ellenfelünkről tudni érdemes.

Az ifi BL-ről szóló eddigi összes cikkünk itt érhető el.

 


A 2019-2020-as szezonban a labdarúgó UEFA Ifjúsági Liga, vagy más néven Ifjúsági Bajnokok Ligája sorozatban klubunk U19-es csapata képviseli Magyarországot.

A legrangosabb európai utánpótlás tornát itthon kezdi együttesünk, az ellenfél a bosnyák HSK Zrinjski Mostar gárdája lesz. 

A találkozóra október 2-án, szerdán 18 órakor kerül sor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, melyre a belépés ingyenes! A találkozó visszavágója október 23-án a bosnyák városban lesz.

Ha csapatunk továbbjut, akkor a következő fordulóban, november 6-án és 27-én az Elfsborg (svéd) - Midtjylland (dán) találkozó győztesével mérkőzhet.

A ZRINJSKI U19-ES EGYÜTTESE

A bosnyákok a tavalyi bajnoki cím megszerzése után idén 9 fordulót követően a második helyen állnak a tabellán 21 pontot gyűjtve, három pontos hátránnyal. Dalibor Cvitanovic csapatának főpróbája nem sikerült jól, ugyanis a hétvégén idegenben 2-0-ra kikaptak a Tuzla együttesétől.

A légiósok nélküli klub a bajnokságot hét győzelemmel kezdte, de a Tuzla elleni vereséget megelőzően a Prijedor is legyőzte őket. Pedig az első hét fordulóban 19 rúgott gól mellett csak háromszor kapituláltak, többek között a listavezető Zeljeznicar ellen is 3-1-re nyertek.

A Zrinjski korábban egyszer már szerepelt az UEFA Ifjúsági Ligában, a 2016/17-es szezon első körében simán estek ki a svájci FC Zürich ellen.


A ZRINJSKI MOSTAR

Érdekesség, hogy az első futball labdát a Monarchia egy magyar diplomatája vitte 1903-ban Budapestről Boszniába. Két évvel később a horvát HKD Hrvoje egyesület megalapította az NK Zrinjski Mostar labdarúgócsapatot, így ez az ország legrégebbi futball klubja. A csapat 6 alkalommal (2005, 2009, 2014, 2016, 2017, 2018) lett bajnok és egyszer Bosnyák Kupa győztes (2008) a felnőttek között.
Amikor a két legjelentősebb mostari klub, a bosnyákok támogatta FK Velež Mostar és a horvátok által favorizált HŠK Zrinjski Mostar derbit játszik, az kiemelt eseménye a város életének.

 

UEFA IFJÚSÁGI LIGA - IFJÚSÁGI BAJNOKOK LIGÁJA

A 2013–2014-es szezonban rendezték meg az első hivatalos UEFA Ifjúsági Ligát, ami Ifjúsági Bajnokok Ligája néven lett ismert. 2014 áprilisában a Barcelona lett az első bajnok, a Benficát 3-0-ra legyőzve a Nyonban tartott négyes döntőben. A legsikeresebb csapat két-két győzelemmel a Chelsea és a Barcelona.

A sorozatban a felnőtt Bajnokok Ligája főtábláján szereplő 32 klub utánpótlás-csapatain túl az előző évi UEFA-együtthatók alapján a legjobb 32 ország U19-es bajnoka is részt vesz.

A főtáblás együttesek fiataljai ugyanazon csoportbeosztás alapján küzdenek a továbbjutásért, mint a felnőttek. A bajnoki ágon két oda-visszavágós kört rendeznek, amely után a nyolc továbbjutó a másik ág csoport-másodikjaival küzd meg a 16 közé jutásért.

MOSTAR VÁROSA

Mostar 130 ezres város Bosznia-Hercegovina déli részén, Hercegovina-Neretvai kanton székhelye, a boszniai horvátok kulturális és politikai központja. A város a nevét az azt keresztülszelő Neretva folyón álló hidak egyikéről, az úgynevezett „Öreg hídról” kapta.

A középkori oszmán épületegyüttest felvonultató kisváros Bosznia-Hercegovina egyik fő turisztikai látnivalója. Az Öreg híd az UNESCO kulturális örökségéhez tartozik, amit Csontváry Kosztka Tivadar is megfestett, s a polgárháború után a magyar honvédség közreműködésével épült újjá.

Mostar történetének magyar vonatkozásai is vannak: a Zrínyi család tagjai a magyar és a horvát nemzeti történelem hősei, boszniai területeket is birtokoltak. A város az első világháború végéig az Osztrák–Magyar Monarchia része volt. Mostar etnikailag a mai napig megosztott - a bosnyákoknak és a horvátoknak külön egyetemük és labdarúgó csapatuk is van.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman