HÍREK

Üzemen kívül - társadalmi kampány az MTK Budapest részvételével

2020-04-28

Üzemen kívül - társadalmi kampány az MTK Budapest részvételével

Április 28-án indul Márkus Sándor: Üzemen kívül című szolidaritási kampánya, amely a várakozás nehézségére hívja fel a figyelmet. Ehhez csatlakozott a NENESZ segítségével az MTK Budapest is, helyszínként pedig az Új Hidegkuti Nándor Stadion.

Az installáció azt a várakozó álláspontot érzékelteti, amit mindannyian éreztünk már különböző helyzetekben, például most, a koronavírus idején. Az installáció többek között olyan helyszíneken valósul meg, mint a Budapest Bábszínház, a Budapesti Történeti Múzeum, a Hajas Szalon, az MTK Budapest stadionja, vagy a hazai popkultúrában méltán híres Központ a Madách téren.

Mindenki ismeri a sárga lámpát. Ez egyrészt azt jelenti, hogy üzemen kívül van a lámpa, valamint egy jelzés a várakozásra, míg eldől, pirosra vagy zöldre vált-e. Menj vagy maradj, igen vagy nem. 

A bábszínházi közegben is aktívan alkotó Márkus Sándor célja ezzel az installációval, hogy vizualizálja a várakozás érzését. A világban kialakult járványügyi helyzetben most mindenki a bőrén tapasztalja a várakozás nehézségét. Nem tudjuk, meddig kell még várnunk, meddig kell karanténban lennünk, mikor mehetünk újra könyvtárba, játszótérre, színházba, múzeumba, koncertre, moziba vagy éppen uszodába, vagy mikor ölelhetjük meg rég nem látott családtagjainkat, barátainkat. A művész szerint használjuk ezt az időt arra, hogy elmerüljünk magunkban egy kicsit, és ha ennek vége, akkor emlékezzünk a várakozás érzésének nehézségére. 
Az installáció a fentiek mellett szolidaritást vállal mindazon intézmények mellett, akik a jelen helyzetben „üzemen kívül vannak”. Jellemzően ezek a kulturális-, a szórakoztató-, a vendéglátóipar, valamint a turizmus képviselői. 

A lámpák felkapcsolásának időpontja: 2020. április 28. 19:00
Lekapcsolás: 2020. május 2.

„A világ most egy sárgán villogó közlekedési lámpa. Mi csak állunk előtte és várunk, várunk és reménykedünk, De legalább együtt vagyunk." 

A kezdeményezés mellé olyan partnerek álltak, mint a NENESZ segítségével az MTK Budapest labdarúgóklub, a Budapest Bábszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Katona József Színház, a Hajas László Szalon, a Béla bár, a Központ. Zenészként csatlakozik még a kampányhoz a jelenleg is rendszeresen online szobakoncerteket adó iamyank, független színészként pedig Nagy Dániel Viktor. 

Aki csatlakozni szeretne a kampányhoz, az még megteheti, mivel a szervezőknek vannak még kihelyezhető lámpáik! Jelentkezni a sankoart@sankoart.hu email címen lehet.
A kampány Facebook-eseménye itt érhető el! 

 
A kampány hivatalos videója, benne Kanta Józseffel és stadionunkkal itt:


 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman