HÍREK

Utánpótlás-körkép, avagy így látják az edzők a csapataik helyzetét (3. rész)

2015-04-04

Utánpótlás-körkép, avagy így látják az edzők a csapataik helyzetét (3. rész)

Az MTK Budapest fiatal labdarúgói hétről-hétre kiválóan szerepelnek a korosztályos bajnokságokban. Ismerkedjünk meg a háttérrel az edzőkön keresztül! Ezóttal a górcső alatt az U13-as korosztály. Vezetőedzőjükkel, Fülöp Lajossal beszélgettünk.

– Mit lehet tudnia a kívülállónak az MTK U13-ról?

– Az U13-as korosztályunk országos szinten kimondottan jó hírnevű csapat, de már nemzetközi szintről is beszélhetünk, hiszen külföldi tornákat is nyertünk, kis és nagypályán egyaránt. Bajnoki rendszer még nincs ebben a korosztályban, de a Bozsik-program mellett különböző felkészülési mérkőzéseket is játszunk. A minden második hétvégén megrendezésre kerülő mini-tornákon, a Fradi, Újpest, Vasas, Honvéd, Csepel, MTK hatos csap össze. Általában ezeken meccseken dominálunk, játékban és eredményben is.

– Ismerjük a régi mondókát: kispálya, nagypálya MTK a királya... Melyiken vagyunk eredményesebbek?

– Nagypályán, hiszen másfél, két éve nem találtunk legyőzőre, eredményben, játékban, fizikálisan és gyorsaság tekintetében sem. Így nagyon várjuk már a jövő évet, amikor kipróbálhatjuk magunkat igazi bajnoki rendszerben is.

– Az MTK U13-as labdarúgói már profik az ön szemében?

– Valljuk, hogy lehet profi módon kezelni ilyen idős játékosokat is, de mi még csak irányt mutatunk. Nem érdemes elfelejteni, hogy ők még gyerekek. Sok külső tényező befolyásolja a teljesítményüket, így az iskola, az étkezés, hogy mennyit alszanak, hogy jönnek el a mérkőzésre. Itt említem meg a szülőkre háruló óriási felelősséget, és azt, hogy kimondottan partnerként viselkednek velünk. Az viszont elvárás, hogy minden szükséges körülményt megteremtsünk ahhoz, hogy profivá váljanak.

– Minek köszönhető ez a nagy különbség a korosztályukban?

– Aminek a többi csapatunknál is. Olyan alapos technikai képzést adunk a gyerekeknek, mely alapja a fokozatos, lépcsőfokokat ki nem hagyó fejlődésnek. Mi oktatjuk nekik a tradicionális játékunkat, és elvárjuk, hogy szeressék a labdarúgást, mert ez a két sikeres összetevője az utánpótlásképzésnek. Ehhez az alapvető gondolkodáshoz csatlakozik a különböző játékelemek begyakorlása, sebességfokozó és állóképességi futások, illetve az a mentális felkészültség, ami ma már elengedhetetlen a profi sporthoz.

– Milyen út vezetett ezeknek a fiúknak, ahhoz, hogy az MTK-ban futballozzanak?

– Rögös... – mondja mosolyogva Fülöp Lajos. – Minden itt játszó labdarúgó, több fordulóból álló kiválasztási rostán ment keresztül. Az alapbázist jelenleg a Mészöly Focisuli jelenti, korábban a Dalnoki Akadémia töltötte be ezt a szerepkört. A megállapodásban nincs konkrét szám, hogy hányat kell adniuk évente. Ez azért jó, mert ha öt ügyes van, akkor ötöt hozunk, ha kettő, akkor kettőt. Senki olyan nem ragad ott, akinek itt lenne a helye, de olyan gyerek sem érkezi, aki nem üti meg az MTK szintjét. Köréjük, megfontoltan igazolunk még játékosokat. Hozzájuk az elmúlt évben már nem nyúltunk, egy-két labdarúgó érkezett csak. A Mészöly Focisuli hasznos, nagy bázis, de szükségünk van még más helyről érkezettekre is.

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman