HÍREK

Ünnepeltünk (GALÉRIA)

2016-05-31

Ünnepeltünk (GALÉRIA)

Kedd délelőtt került sor az Új Hidegkuti Nándor Stadion Bokrétaünnepségére.

A sok száz évre visszanyúló hagyományoknak megfelelően, az építkezéseknél akkor tartanak Bokrétaünnepséget, amikor a kivitelezés során az építők elérik az adott létesítmény legmagasabb pontját. Így volt ez az Új Hidegkuti Nándor Stadion esetében is. Ennek apropóján, az építőkkel közösen ünnepelt az MTK Budapest. Az eseményen tájékoztatást adtak a stadion építéséről, beszédet mondott a kivitelező képviseletében, Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója, valamint az MTK Budapest részéről dr. Deutsch Tamás, klubunk elnöke.

Az eseményt Földvári Dániel, az építkezés sajtófőnöke nyitotta meg, aki miután köszöntötte az egybegyűlteket átadta a szót a projekt szóvivőinek, labdarúgócsapatunk két játékosának, Torghelle Sándornak és Baki Ákosnak. Futballistáink ismertették az elmúlt időszakban a beruházással kapcsolatos történéseket, elmondták, hogy az Új Hidegkuti Nándor Stadion és Környezete Fejlesztési Projekt a terület és a program előkészítésével már 2014. szeptember közepén elindult, és még az év végén megtörtént a tervezői szerződéskötés. 2015 első felében a bontás, majd a kivitelező kiválasztása következett. 2015. október 27-én kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok, stadionunk ünnepélyes alapkőletételére pedig – klubunk 127. születésnapján – november 16-án került sor. Majd a következővel folytatták:

– Már most látszik, milyen nagyszerű és gyönyörű stadionunk lesz. Az előzetes tervek szerint, szeptember 15-én kapja meg szentélyünk a jogerős használatbavételi engedélyt, hogy azután szeptember 21-én elkezdődhessen a várva-várt pályaavató mérkőzés, a portugál Sporting Lisszabon részvételével.

Néhány érdekes adat is szóba került a bontással és az építkezéssel kapcsolatban. A bontás során, közel 24 ezer tonna kitermelt talaj és 15 ezer tonna betontörmelék keletkezett, melynek jelentős része újrafelhasználásra került az építkezésnél, a többinek pedig az MTK Budapest más létesítményein folyó fejlesztéseiben lesz szerepe. Ezzel a beruházás zöld minősítést kaphat. Az építkezés során nagy mennyiségű, előregyártott vasbetonelem került beépítésre. 170 db pillér, 226 db födémgerenda, 71 db lelátógerenda, 5.615 m2 feszített födémpálló, 257 db lelátóelem, és 345 db lépcsőelem. A tetőfedéshez a 9.577 m2 felületű membránfedés megtartásához 60 db acéltartót használtak fel. A helyszíni vasbetonszerkezetekbe 7.542 m3 beton és 736 tonna vas került. Új stadionunk szívünkhöz legközelebb álló része a pálya, aminek kialakításához 573 m3 kavics, és 40.900 méter fűtéscső lett terítve. Eddig 12.700 m2-nyi falazat készült el, a kivitelezésen 274 munkás és 4 db toronydaru dolgozott, a projekt összköltsége 6.5 milliárd forint.

Az ünnepség következő részében Peresztegi Imre, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd így folytatta:

– Egy építkezésnél három mérföldkő van, az egyik az alapkőletétel, a másik a Bokrétaünnep, végül pedig az átadás. Két mérföldkő határidejét már teljesítettük, és a harmadik is időre megvalósítható. Öröm számomra, hogy a kivitelezés megkezdése óta idáig jutottunk, és biztos vagyok benne, hogy ez a stadion megrendelőnk, és a tervező, Bordás Péter, valamint csapata büszkesége is lesz.

A vezérigazgató úr kiemelte, örül, hogy a megbízó őket választotta. Elmondta, hogy ettől kezdve már kevésbé látványos, de annál fontosabb munkafázisok következnek, rövid a határidő, a munka jelentősebb része még előttük áll, de az átadáskor korszerű, a 21. század minden igényét kielégítő stadiont vehetnek birtokba a kék-fehérek. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a tervek szerint, jó ütemben halad a pálya kialakítása is, majd beszédét ezzel zárta:

– Műszakilag bonyolult projekt az Új Hidegkuti Nándor Stadion kivitelezése, sok munkát végeztünk már eddig is, és még sok van előttünk, de időben birtokba adjuk ezt a csodálatos létesítményt.

Az esemény második felében, az MTK Budapest elnöke, dr. Deutsch Tamás mondta el gondolatait. Miután köszöntötte az egybegyűlteket, ezzel kezdte:

– Mintha tegnap történt volna, pedig napra pontosan két éve volt, amikor 2014. május 31-én győztes mérkőzéssel búcsúztattuk a régi stadionunkat, és ma már az új pályánk építésének egyik legjelentősebb pillanatát ünnepeljük. Betartottuk ígéretünket, hamarosan birtokba vehetjük szentélyünket.

Mint mondta, az ünneplés mellett az első szó a köszöneté. Minden munkás, építtető, cég, fővállalkozó, alvállalkozó, valamint Bordás Péter tervező, és csapata, a kerületi és a fővárosi önkormányzat, a kormányhivatal, az MLSZ, és a magyar kormány is sokat tett azért, hogy az új stadion felépülhessen, majd így folytatta:

– Köszönöm minden MTK-snak a segítségét, nagy akarat, szeretet, érzelem, és támogatás kellett a sportbarátoktól, valamint jószándék, építő gondolat, lelkesedés, elszántság a sikeres megvalósításhoz. Alkotni és építeni az egyik legcsodálatosabb emberi tevékenység, ezt a jelenben tudjuk megtenni, de a jövő évtizedeknek, évszázadoknak szól a munka.

Leszögezte, már most mindenki nagyon szereti a stadiont, nézi, ahogy gyarapodik, épül, és nő, de kitért az ellendrukkerekre is, mint fogalmazott:

– Akadékoskodók mindig voltak, vannak, és lesznek is. Annak idején a Parlament és a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű építése is sokakban ellenérzést váltott ki, most  csodájára jár a világ. Megköszönjük a kritikát, de engedtessék meg nekünk, MTK-soknak, hogy jól érezzük magunkat. Az első stadionunkat még 1912. március 31-én, az FTC elleni nyitómeccsel vehettük birtokba, és idén pedig szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján, már az Új Hidegkuti Nándor Stadion avatóján ünnepelhetünk.

Elnök úr megemlítette, hogy ez lesz az MTK új otthona, végre hazatérhet a kék-fehér család, és reményét fejezte ki, hogy teltházas mérkőzéseken, további nagyszerű sikerek helyszíne lesz épülő szentélyünk, beszédét pedig ezekkel a szavakkal zárta:

– Öröm volt itt lenni, és mindenkinek köszönöm, hogy itt volt. Az új pályánk több mint egy stadion, mert az MTK Budapest is több mint egy sportegyesület.

Az ünnepség végén az egyik toronydaru emelte fel a sok száz kék-fehér szegfűből kialakított, félgömb alakú bokrétacsokrot, amit két alpinista munkás rögzített az Új Hidegkuti Nándor Stadion legmagasabb pontjára.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman