HÍREK

Újvári Gábor értékelt

2017-07-05

Újvári Gábor értékelt

Nem lehet panasz a legkisebbek szezonjára.

– Milyennek ítéled meg az idei szezont az MTK Budapest U6-U11 szekciójában?

Nagyon nehéz a mi esetünkben az értékelés, hiszen az utánpótláskorú gyerekeknél az eredményesség általános megítélése körül heves viták zajlanak, miközben maga az eredmény, siker az adott állapotot tükröző reális mutató – vélekedett Újvári. – Csak az nem mindegy, hogy a gyerek, vagy a csapat milyen közegben, kik között eredményes. A sikeresség, a győzelmi vágy, a versenysport alapeleme, így nélkülözhetetlen a személyiség fejlődése során is, ezért természetesen nem szégyelljük, ha a ránk bízott gyerekek megnyernek néhány tornát. Ugyanakkor mi már a legkisebbeknél is a nemzetközi szintet célozzuk meg, hiszen később is ott kell helytállniuk. A sikereket tehát jól jelzik a százalékos mutatók, ám szerintem a legfontosabb, hogy játékban is előreléptünk, a gyerekek fejlődése egyenletesen töretlen.

– Minden évben van újonnan felálló korosztály és egy úgynevezett kimenő is a szekcióból, velük mi volt a helyzet?

2016 őszén a 2010-es születésű gyerekekből alkottuk meg az induló korosztály csapatát, s bizony nem meríthettünk bő forrásból. Ennek ellenére kifejezetten ütőképes gárda formálódik Füzi László kezei alatt, öröm nézni az agresszív, sok futásra épülő játékukat, valamint az egyéni döntéseikből álló kiismerhetetlen támadásaikat. A versenyeztetési koncepciónknak megfelelően ők is folyamatosan az egy évvel idősebbek között is játszottak, talán ennek is köszönhetően a keret már most az ország legjobb csapatai közé tartozik, és még sok örömet fog okozni. Néhány erősítéssel pedig kifejezetten extra teljesítmény is elvárható lesz tőlük – mondta az edző.

– A 2006-osok kerülnek fel most a Pinezits Máté vezette „B” szekcióba, soraik között jó néhány tehetséges sráccal. Ennél a korosztálynál komoly problémánk volt a csapaton belüli versenyhelyzet kialakításával, mert a kifejezetten szűk keret miatt nem tudtunk annyit rotálni, mint kellett volna. Ezek a fiúk rengeteg nemzetközi mérkőzéssel a lábukban (és csak az idén az MU, PAOK, Schalke, Vojvodina, Sturm skalpjával a kezükben) folytatják a pályafutásukat, és remélem, többüknek is sikerül majd elérnie a felnőtt szintet.

– A többi korosztályról mit érdemes tudnunk?

A 2011-esek előzetes kiválasztása megtörtént, rendkívül motivált lurkókról van szó, korosztályos szinten még sosem kaptak ki, talán ők lesznek az eddigiek közül a legjobb összetétellel induló keret. A 2009-eseknél nem volt komolyabb fluktuáció, szinte ugyanazok a húzóemberek, mint akik tavaly is. A korábbi években szerzett előnyüket szépen tartják, de érezhetően egyre nehezebb dolguk lesz. Az idei év sikertörténete a 2008-asok köré fonódott, akik félelmetes mennyiségű kupagyőzelmet produkáltak, és szemre is tetszetősen fociztak. Ebben a korosztályban több gyors játékosunk is van, így a nemzetközi porondon is kitűnik ez a korosztály. A 2007-es születésűeknél nagy volt a jövés-menés, aminek jóvoltából 3-4 kifejezetten tehetséges játékos is hozzánk került. Ez összképen ugyan javított, de éppen ezért a helyén is kell kezelni azt, hogy előrébb léptünk a nemzetközi összevetésben is, többek között a Paris Saint Germain, AS Roma, RB Leipzig legyőzése is az ő nevükhöz fűződik. Talán itt érződik a legjobban, hogy a kiválasztás területén kell a legtöbb dologban javítani, már sokkal fiatalabb korban.

– Mit vársz a következő évtől?

Leginkább azt várjuk, hogy majd beköltözhessünk az új budapesti akadémiára, és tényleg megfelelő körülményeket biztosítsunk a srácoknak, hiszen rengetegszer bizonyították, hogy a nálunk folyó képzés birtokában a nemzetközi szinten is versenyképesek. Addig azonban még vár ránk két küzdelmes szezon hasonlóan ügyes gyerekekkel, sok győztes meccsel, felemelt kupával és legfőképpen boldog gyermekarcokkal. Miután a játék eszközével neveljük őket, a szüleik segítségével, a közös célunk az, hogy egyéniségekké váljanak, a döntéseket bátran felvállaló játékosok legyenek, akik a viselkedésükkel is kivívják az elismerést. A gyermekkorban megélt sikerek és kudarcok csak apró (ám fontos) építőkövek a kiváló sportemberek karrierjében. Ugyanakkor azt sem feledhetjük, hogy a ma gyermeke a holnap sztárja, ezért kell mindent elkövetnünk már (emberileg, szakmailag, pénzügyileg) ebben a meghatározó időszakban, amit U6-U11-nek nevezünk. Ezért is vagyok roppant büszke, hogy egy ilyen nagy múltú klub féltett kincseit pallérozhatjuk a vezetésemmel – zárta a szakember a beszélgetést.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman