HÍREK

Újabb öt év az MTK utánpótlásának szolgálatában

2014-10-31

Újabb öt év az MTK utánpótlásának szolgálatában

Tamási Zsolt, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia vezetője, 2019. június 30-ig hosszabbított szerződést a Magyar Testgyakorlók Körével. A szakember 2005 januárjában írt alá az MTK-val. Akkor fél évig Budapesten dolgozott a ’89-es korosztállyal, majd nyáron Agárdra került, ahol azóta is szívügyével a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiával foglalkozik. 2014 októberétől a Brüll Alfréd Akadémia vezetőségi tagja.

– A mostani felgyorsult és állandóan változó világunkban mennyire életszerű, hogy ilyen hosszútávú szerződést tud kötni az ember a munkahelyével?

– Ez egyrészt az eddigi munkámnak az elismerése, másrészt pedig az egyesület filozófiáját mutatja. Bárki láthatja, hogy mekkora stabilitás jellemzi ezt a klubot – gondolok itt a szakmai vezetésre, Garami Józsi bácsira, Domonyai Lászlóra és jómagamra. A mai világban nagyon fontos, hogy a vezetésben és az utánpótlásban megbízható, kiszámítható hátteret adjanak a klubok.

– Nagyon jó a megítélése a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiának nemzetközi szinten is. Mi az a plusz, amit hozzá tudtok tenni ahhoz, hogy ki tudjatok emelkedni abból a rengeteg akadémia közül, melyek Magyarországon, illetve Európában működnek?

[image]

– Ketté kell választani az időszakokat! 2007-ig csak a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia létezett Magyarországon. Sokan úgy gondolják, hogy könnyű dolgunk volt, ami egyáltalán nem igaz, hiszen óriási felelősség tehetséges gyerekekkel dolgozni. Tudni kell, hogy ez a klub volt az első, amelyik rájött, hogy az előrelépés érdekében bizonyos infrastrukturális és szakmai lépéseket meg kell tenni. Ezek után a többi magyar egyesület – illetve a kormány és a Magyar Labdarúgó-szövetség is  felismerte, hogy áldozni kell az utánpótlásra. Ezzel versenyhelyzet alakult ki. Amivel mi kiemelkedünk a piacon, az talán a Magyarországon egyedülálló filozófia, melyet elismernek a szövetségi tagok, a külföldről hozzánk érkező és néhány hetet itt töltő szakemberek, és amely nem egyik pillanatról a másikra alakult ki. Mi is ugyanúgy kifizettük a tanulópénzt, megfigyeltük a világ futballjának alakulását, tapasztalatokat gyűjtöttünk külföldi tanulmányok során. Körülbelül hat-hét éve tisztult le az a rendszer, amivel mi dolgozunk. Ennek alapját a technika és a játék tanítása, fejlesztése, a helyzetek megoldása jelenti. A hangsúly a játékon van.

– Se szeri, se száma a Sándor Károly Akadémián pallérozódott játékosoknak az OTP Bank Ligában, és természetesen az MTK Budapest csapatában is. Ez a 2019-ig tartó időszak lehetőséget ad arra, hogy hosszabb távra is tudjál tervezni. Mik lennének azok a dolgok, melyekkel néhány év múlva elégedett lennél?

– Óriási dolgok előtt állunk, hiszen köztudott, hogy nagy infrastrukturális beruházások, fejlesztések történnek a klubban, melyek keretében a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia is Agárdról Budapestre költözik, ahol modern edzőközpontként működik tovább. Jelenleg ennek a tervezésében vagyunk a klub vezetésével. Nagyon nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy az említett projekt stratégiai tervét mind szakmailag, mind infrastrukturálisan én dolgozhatom ki. Ezekben a napokban folyik ennek lezárása, vagyis a tervek elfogadtatása. A fő célkitűzés, hogy 2016 nyarától Budapesten, XXI. századi körülmények között folytathassuk a munkánkat, sőt, bővíthessük kereteinket, hiszen lehetőségünk lesz arra, hogy teljes spektrumú utánpótlás-képzést építhessünk az ovifocitól az U19-es korosztályig.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman