HÍREK

Top 30-ban az MTK Budapest (LAPSZEMLE)

2017-05-08

Top 30-ban az MTK Budapest (LAPSZEMLE)

A csakfoci.hu elemezte a Sporttudományok Nemzetközi Központjának adatait.

A Haladás a 8., az MTK Budapest a 24., a Budapest Honvéd pedig a 30. azon listán, amely a saját nevelésű játékosok alapján állította rangsorba 31 európai bajnokság csapatait. A CIES (Sporttudományok Nemzetközi Központja) friss kimutatásában azt vette górcső alá, hogy 2016. november 1. és 2017. május 1. között a klubok mekkora százalékban használták saját nevelésű (15 és 21 éves koruk között legalább három évet az adott klubnál töltő) futballistáikat a pályán.

Az élen a szlovák FC Tatran csapata áll, itt a játékpercek 75,5 százalékában saját nevelésű játékosok voltak a pályán az adott időszakban. A dobogóra a finn JJK és a dán Aalborg állhatott még fel.

A Haladás (56,8%) TOP 10-es szereplése egészen rendkívülinek mondható, olyan együttesek társaságában, mint az Athletic Bilbao vagy a Gheorge Hagi fémjelezte Viitorul Constanza.

Kádár Tamás klubja, a Dinamo Kijev a 12., a MTK Budapest pedig a 24., olyan klubok előtt, mint a portugál Sporting vagy éppen a 30. helyen tanyázó Honvéd, amely az Austria Wient szorította ki kevéssel a TOP 30-ból. Az Európa-ligában fiataljaival remeklő Ajax némi meglepetésre csak a 80. a listán.

Az öt nagy európai bajnokság klubjai közül a már említett Bilbao a másik baszkföldi együttest, a Real Sociedadot megelőzve az első, az EL-elődöntős Lyon pedig a harmadik. A topgárdák közül a Barcelona itt a 8., az Atlético a 10., a Bayern a 13., a Milan a 14., az Arsenal a 19., a Real Madrid pedig a 24.

Csak a Barcánál és az Atléticónál lépi át a saját nevelésűek játékperceiknek aránya a 30 százalékot. Az egy évtizede még saját istállója legjobbjaival is villogó Manchester United már csak a 33. a listán, 18,5 százalékkal.

Az utóbbi években nem ez az első alkalom, hogy a CIES évi kimutatásában kiváló helyen szerepelt csapatunk, hiszen 2015-ben a 16. helyen zártunk ezen a ranglistán.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman