HÍREK

Többen a felnőtt keret kapujában a listavezető U19-es csapatból - értékelés

2018-12-12

Többen a felnőtt keret kapujában a listavezető U19-es csapatból - értékelés

Nemrégiben véget ért az U19-es korosztály I. osztályú bajnoksága, amelynek élén - két őszi kör elteltével - nagy fölénnyel az MTK Budapest áll.

Pölöskei Gábor vezetőedző csapata 14 forduló után kilenc pont előnnyel áll a 2. helyezett DVSC-DLA és tizenöttel a harmadik Honvéd-MFA előtt. Vezetőedzőnk értékelte az elmúlt félszezont, a csapat teljesítményét és a fiatalok fejlődését.

Klubunk vezetése beszélt már arról, hogy az U19-es korosztály az egyetlen a fiataloknál, ahol az egyéni fejlődés mellett a csapat eredményessége is fontos, a cél pedig lehetőleg a bajnoki cím.
- Vezetjük is a tabellát, bár egyáltalán nem mondható automatikusnak, hogy ebben a szezonban csakis mi lehetnénk a bajnokok, hiszen tavaly egyik, a mai csapat magját adó korosztály sem végzett az első helyen. Éppen ezért a jó helyezésért mindenkinek sokat kellett tennie. Döcögősen indult a közös munka, hiszen három korosztályt - 2000, 2001, 2002 - kellett összefésülni, az öltözőben eleinte ez okozott nehézségeket, de időközben minden szépen kiegyenesedett. Új helyzetet okozott például, hogy most bővebb kerettel dolgozunk, a húszas keretünkben olyanok is akadnak, akik a saját korosztályukban korábban mindig biztosan kezdők voltak, míg most nem feltétlenül. Mindenkinek alkalmazkodnia kellett ehhez a versenyhelyzethez, és megtanulni azt is kezelni, ha valakinek az eddiginél kevesebb lehetőség jut. 

A tabellán meglehetősen nagy a fölényünk, ez egyértelműen remek visszajelzés lehet a vezetőedző számára.
- Az első körben még mindenki ismerkedett mindenkivel, míg mi a fegyelemezett és agresszív játékunkkal megleptük picit a mezőnyt. A második hétmeccses szakaszban már szorosabb mérkőzésekre került sor, nem szabad azt sem elfelejteni, hogy utolsó 2 fordulóban szerencsénk is volt, igaz, tettünk is ezért. Az eredmények az őszi szezont tekintve a várakozásoknak megfelelően alakultak, ha akadt is hullámvölgy, azt jól kezeltük, és voltak nagyon jó meccseink is, ahol nem csak a győzelemnek, hanem a mutatott játéknak is örülhettünk.

A csapat fejlődése mellett egyénileg sikerült-e előrelépniük a játékosoknak? A cél nyilván az, hogy felnőtt szinten is minél több bevethető tehetség kerüljön ki a korosztályból.
- Régóta menedzselem a fiatalok átmenetét, korábban egy picit idősebb korosztálynál próbáltam elősegíteni azt, hogy a tehetségek minél jobban alkalmazkodjanak egy komolyabb szinthez. Most ezt a szintet még lejjebb toltuk, hiszen a szándék az, hogy a tehetségeink minél előbb közelítsenek a felnőtt futballhoz. A felkészüléskor éppen ezért nagyrészt NB III-as felnőttcsapatok ellen játszottunk, de az edzésmunkánkat is ez határozza meg. Ez egy összetett dolog, de amit mindenképpen kiemelnék, hogy a fizikai felkészítésre - törzserősítés, stabilizáció, mobilizáció - külön edzésprogramot alakítottunk ki. A modern futball nagyon felgyorsult, kis területen kell gyorsan jó döntést hozni, mindezt komoly fizikai nyomás mellett, így a párharcoknál csak a fizikálisan tökéletesen felkészített játékosoknak van esélyük. Szerencsére jó páran ezen a téren is nagyon sokat léptek előre. 

Lehet-e már rövid távon átmenet a felnőttcsapat irányába?
- Remek a kapcsolatunk az első csapat stábjával, ebben pedig ott van a plusz motiváció lehetősége. Aki kiérdemli, a "nagyok" edzésein is részt vehet olykor, de a kupasorozat első fázisában tétmérkőzésen is volt lehetőség szerepelni. Sőt, több játékosunk olyan szakaszba érkezett, hogy részt vehetnek a januári külföldi edzőtáborban az első csapattal, azaz kijelenthető, hogy az MTK Budapestnél felépített rendszer alkalmas arra, hogy biztosítsa az átmenetet azok számára, akikben a legtöbb potenciál van.  
[image]

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman