HÍREK

Szombathelyi Haladás – MTK Budapest - augusztus 1., szombat 18:00 I. rész

2015-07-30

Szombathelyi Haladás – MTK Budapest - augusztus 1., szombat 18:00 I. rész

A két csapat hasonlóan kezdte az OTP Bank Liga 2015/16-os kiírását: egy-egy vereség és győzelem áll mögöttük. A Haladás szurkolóit elsősorban két játékosuk foglalkoztatja. Pompás formában tért vissza anyaegyesülete kapujába a leghíresebb szombathelyi labdarúgó, a 95-szörös válogatott Király Gábor, Halmosi Péter pedig arccsonttörést szenvedett és speciális maszkban játszik majd.

1919-ben alakult meg a Haladás jogelőde, a MÁV Haladás Dal- és Önképzőkörének Sport osztálya. 1920-ban indult először bajnoki keretek között a Haladás SO. Az MLSZ Dunántúli kerületi bajnokságában, március 21-én játszotta első tétmérkőzését a zöld-fehér csapat, ekkor 2-1-re kapott ki a Szombathelyi SE-től az SZSE-pályán. Első góljukat Koszogovits Ferenc szerezte. Debütáló győzelmükre április 25-ig kellett várni, amikor is a Győri ETO vendégeként 4-0-ra nyertek. Első nemzetközi mérkőzését is ebben az évben játszotta a Haladás: május 30-án a bécsi DFC-t 4–0-ra gyűrték le a zöldek.

1936. július 5-én az országos amatőr döntőben a Rohonci úton 2-0-ra győzte le a Szombathelyi MÁV a Szolnoki MÁV együttesét (a gólokat Nagy Alajos és Boda Miklós szerezték), így a csapat az első osztályba jutott.

1948-ban központi intézkedésre november 21-től Szombathelyi Vasutas Sportegyesület lett a zöld-fehérek új neve.

1949-ben július 4-től – újabb központi előírásra – Szombathelyi Vasutas Szakszervezet Lokomotív Sport Egyesületre változott a csapat neve.

1955. február 25-től, ismét felső utasításra, Szombathelyi Törekvés néven szerepelt az egyesület.

1956: a forradalmat követően, december 2-től újra Haladás VSE néven szerepelhetett a szombathelyi zöld-fehér egyesület.

1975: átadták az összesen 25,7 millió forintot felemésztő fedett lelátót. Szeptember 18-án a KEK-ben induló Haladás első nemzetközi tétmérkőzését játszotta, és 7-1-re győzte le a máltai La Valetta FC-t. Október 19-én megtartották az első nemzetközi válogatott labdarúgó tétmérkőzést, amelyen Magyarország 8-1-re győzte le Luxemburgot.

1995 decemberében különvált a futballklub és az anyaegyesület, de a stadion használatáról, annak költségeiről külön megállapodás született.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman