HÍREK

"Szenvednék, ha nem mehetnék ennyi meccsre" - formabontó interjú

2022-12-16

"Szenvednék, ha nem mehetnék ennyi meccsre" - formabontó interjú

Formabontó interjú: klubigazgatónk, Dr. Selei András kérdezte szurkolónkat, Kalocsai Lászlót Horváth Dávid vezetőedző jelenlétében.

Rendhagyó páros interjú készült: Kalocsai Lászlót senkinek nem kell bemutatni szurkolóink közül, hiszen számtalan interjút készített már az MTK Család tagjaival. A napokban Dr. Selei Andrást is "mikrofonvégre" kapta, válaszul klubigazgatónk is kifaggatta őt a legekről, a kedvencekről, jó és rossz edzői döntésekről, kalandos utazásokról, és természetesen az MTK-kötődésről.


Laci bácsi tényleg szinte minden meccsen ott van, legyen az felnőtt, utánpótlás, férfi vagy női mérkőzés. Meg tudná mondani, hány MTK-meccsen volt eddig életében?
- Hát, kapásból nem tudom megmondani sajnos. Mikor szezon van, hetente 3-4 mérkőzésen biztosan ott vagyok, de néha ötre is eljutok. Rendszeresen 15 éves korom óta járok meccsekre, úgyhogy ha számolgatunk, biztosan több ezres szám jönne ki.

Szabad tudni, hogy az egyik legnagyobb MTK-s hogyan is lett az? Családi kötődés?
- A labdarúgást Szepesi György révén szerettem meg: egyszer kivittek a szüleim a Margit-szigetre, és ő éppen a magyar-brazilt közvetítette, a tudósítás pedig mindenhol óriás hangszórókon szólt. Annyira magával ragadott az egész, hogy közöltem, addig nem nyugszom, amíg ki nem visznek egy futballmeccsre. Apám Vasas-drukker volt, de kivitt az MTK-Reims meccsre 1955-ben. 4-4 lett a vége. Pechjére Sándor Csikart azonnal annyira megszerettem, hogy miatta MTK-s is lettem. Attól kedzve csak a gombfoci és az igazi foci érdekelt.

És hogyan nézne ki egy MTK All-Star csapat a gombfociban?
Babos - Talapa Jani, Sipos, Lőrincz, Keresztúri - Nagy Pista, Illés, Balog Tibi - Sándor, Torghelle, Becsei. Fantasztikus játékosok maradtak ki... 

Hidegkuti?
- Őt például csak gyerekként láttam, így nem maradt meg annyira, később pedig már csak az öregfiúkban nézhettem, az meg már nem az igazi...

És ki irányítaná ezt a csapatot a valóságban?
- Keszthelyi Mihály lenne az edzőjük, aki sajnos csak egy évig volt az MTK-nál. Igazi úriember volt, ha Becsei többet játszhatott volna nála - őt nem engedték, el volt tiltva -, akkor még sikeresebb lett volna.  

És kivel volt a legelégedetlenebb a kispadon? Ha egyáltalán szabad ilyet kérdezni. 
- Akit a legkevésbé szerettem, az a Mezey volt. Ugyan Szentmihályi volt az első edző, akivel kiestünk, de szerintem Mezeyvel is kiestünk volna, olyan csapatot hagyott hátra.

A szezon előtti szurkolói ankéton Laci bácsi soha nem csinált titkot abból, hogyan is kellene összeállítani a csapatot a bajnoki rajton. Ki volt az, akivel a leginkább egy hullámhosszon pendültek?
- Garamival baráti viszonyba kerültünk. Ezt nem én mondtam, hanem ő. Általában Agárdról ő hozott haza. Ez nem biztos, hogy szerencse, mert aki ült már mellette, az tudja, milyen életveszélyesen vezet... Mondtuk is neki Csépe Lacival, hogy inkább csak az állomásig vigyen legközelebb, de hát addig is nagyon hosszú az az út... Vele rengeteget vitatkoztam amúgy az összeállításról, élvezte is szerintem, hogy valaki ellentmond neki, de meggyőzni nem nagyon tudtam. Egyszer azért sikerrel jártam. Panaszkodott, hogy nincs elég egészséges támadója. Utolsó meccs előtt álltunk a szezonban, mondtam neki, hogy tegye csak be a Tischlert, a kedvemért. Ő akkoriban már külföldre készült, így úgy volt vele, nincs értelme már beépíteni, játsszon más. De azért csak betette. Lőtt is egy gólt...

A Garami-éra óta egy legjobb csapatot össze tudna rakni?
- A Kanta meg a Torghelle biztos, hogy benne lenne. Németh Krisztián is, ő volt a legjobb játékosunk a szó szoros értelmében az utóbbi két évtizedben. Nagyon örültem, amikor nyáron visszajött. Balogh Bélának is helye lenne, na meg persze Urbán Gabinak, nagyon nagy kedvencem volt. Sérelmem, hogy nincs rajta az örökös bajnokok listáján.
Szerencsi Mixi se maradhat ki. 

Sejtettem, úgy tudom, nem nagyon volt még olyan ankét, ahol az ő neve nem került volna elő, mint akinek helye lenne az épp aktuális csapatban.
- Szerintem őt centerben kellett volna játszatni. De volt még nála is nagyobb kedvencem, még viccelődtek is róla az egyik MTK-bálon. Hujber...  sajnos róla rossz híreket hallani, remélem, jobbra fordul a sorsa. De Asztalos is hatalmas kedvencem volt, sajnálom, hogy nem futott be nagyobb karriert.

Azt én is. Amikor az MTK-ban játékosként "végeztem", mert már nem akartam többet kölcsönbe menni, Domonyai Laci az Asztalosra cserélt el. Én mentem Ceglédre, rá cseréltek el, aki akkor egy tehetséges korosztályos válogatott játékos volt. Kár, hogy nem futott be nagyobb karriert, mert akkor mindenkinek büszként mesélhetném, na ő az a srác, akire engem anno elcseréltek...  Na de maradjunk a legeknél. Ki volt a legjobb légiós?
- Lambulicsnak nagy része volt a bajnoki címben, de a Szmiljanicsot is nagyon szerettem. De Miovskit is imádtam, az komoly bravúr volt őt kiszúrni, pláne, hogy ingyen jött. Apropó, Lambulics. Őt még nagyon szeretném meginterjúvolni. Eddig mindenkit sikerült mikrofonvégre kapni, akit szerettem volna. Csetényi volt az egyetlen, aki nemet mondott, megértem, mert sok kritikát kapott a régi ügyek miatt. Mindenki más igent mondott.  

Lambihoz van elérhetőségem, megígérem, hogy segítek összehozni azt az interjút. Reméljük, még sokáig olvashatjuk az írásait, és kívánom, hogy még nagyon sokáig találkozhassunk a meccseken. 
- Szenvednék, nem is élnék már, ha nem mennék, nem mehetnék ennyi meccsre. Minden túra egy kaland, természetesen maga a meccs, az sérthetetlen. Emlékszem, egyszer veszélybe került mindez. Mikor Agárdra jártunk, sokáig gyalog mentünk a pályához az állomásról Csépe Lacival. Egy idő után felfedeztem, hogy mehetnénk helyi busszal is, Agárdról, sokkal kevesebbet kell gyalogolni. Meg is néztük a menetrendet, így általában átszálltunk a buszra. Igen ám, de az átszállásra nagyon kevés idő volt. Nem fért bele például 3-4 perces vonat késés sem. Egyszer jövünk a vonaton Budapestről, amikor valami balhé tört ki. A kalauz vitatkozott két nővel, messziről jöttek, tele voltak csomaggal. Nem volt jegyük, de nem is akartak venni. A következő állomáson bemondták, hogy amíg le nem szállnak, nem megy tovább a vonat. Azonnal tudtuk, hogy óriási a baj, mert ezzel lekéssük az ifi meccset. Csépe Lacival szépen megfogtuk, majd lekísértük őket. Jött egy fiatalabb srác, ő meg persze visszatolta őket. Végül addig ment a huzavona, hogy két bajnoki meccs helyett végül csak másfél meccset nézhettünk meg élőben. Hát, ez borzasztó... 


 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman