HÍREK

Sportolói "kisokos" - minden, amit játékosainknak tudni és alkalmazni kell ebben a helyzetben

2020-03-19

Sportolói "kisokos" - minden, amit játékosainknak tudni és alkalmazni kell ebben a helyzetben

Dr. Dreissiger Imre, az MTK Budapest csapatorvosa a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben adott részletes tájékoztatást.

Dr. Dreissiger Imre, az MTK Budapest csapatorvosa a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben részletes tájékoztatást adott arról, melyek a legfontosabb szempontok, amikre sportolóinknak figyelniük kell, bizonyos helyzetekben mik a helyes teendők, de a fiatalabb és idősebb szurkolóink számára is tanácsos lehet figyelmesen átolvasni csapatorvosunk összefoglalóját.

Mennyire vannak veszélyben az MTK Budapest sportolói?
- Klubunk vezetése számos intézkedést hozott mind a felnőtt, mind az utánpótláskorú játékosok esetében, az eseményekre reagálva, kellő időben. A játékosok kaptak előírásokat, tájékoztatókat, de egyénileg is sok beszélgetésen estünk át az utóbbi időszakban. A felnőtt és az utánpótlás labdarúgók esetében fiatal sportolókról beszélünk, akik egyrészt ennek köszönhetően jó egészségügyi és fizikai állapotban vannak, ők nem igazán számítanak veszélyeztetett populációnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem kaphatják el a betegséget, országos szinten is van erre sajnos már példa, hogy valaki a fiatalabb korosztályból beteg lett. Ezért is fontos, hogy a sportolóink se vegyék félvállról a kialakult helyzetet. 

Kezdjük az esetükben a legégetőbb kérdéssel: hol és hogyan érdemes sportolni azoknak, akiknek ez a munkájuk?
- Mindenkinek azt javasoltuk, hogy otthon tegye ezt meg, ha zárt térben, akkor mindenképpen egyedül. Az MTK Budapest minden sportolója kapott útmutatást ehhez, konkrét elvégezendő feladatokat a szakmai stábtól. 

Mi a helyzet a szabadtéri sportolással, például a futással, biciklizéssel?
- Egyelőre ez engedélyezett, de ezt is a legbiztonságosabb egyedül csinálni. Ha elkerülhetetlen, hogy többen is együtt végezzék a szabadtéri edzést, akkor feltétlenül meg kell tartani a 2 méteres távolságot egymástól. Tüsszentésnél érdemes odafigyelni arra, hogy papírzsebkendőt használjanak, és utána egyből eldobják. Ha zsebkendő nem áll rendelkezésre, akkor a ruhába vagy a könyökhajlatba kell ezt megtenni mások védelmében. Én ajánlanám azt is, hogy a sportfelszerelést használat után ne a szárítóra tegyék, hanem egyből a mosógépbe. 

Melyek azok a további szempontok, amikre sportolóinknak érdemes figyelni?
- Mivel sok esetben fiatalokról van szó, néhányan egyedülállók, így gyakrabban előfordulhat például az ételek rendelése, aminél szintén akadnak kockázatok. A vírus különböző tárgyakon megmarad napokig. Műanyagok esetében 3 napig él meg a vírus a csomagoláson, de egy pizza esetében a kartonpapír csomagolásnál is eltart ez 1 napig. Erre mindenképpen érdemes odafigyelni, ajánlott 60%-os alkohol fertőtlenítővel fertőtleníteni a dobozokat, ételhordókat, csomagolásokat (akár a klasszikus csomagolt élelmiszerek - például sajtok, felvágottak - esetében is ez a helyzet). A kártyás fizetés is javasolt inkább, mert a papírpénz felületén is terjedhet vírus. A gyakori kézmosás feltétlenül ajánlott, legalább fél percen át szappannal, ez kiegészülhet kézfertőtlenítő alkalmazásával. A gyakori kézmosás viszont kiszáríthatja a bőrt, erre érdemes kézkrémeket használni, mert a száraz, kisebesedett bőr és a mikrosérülések ideális táptalajok a könnyebb megfertőződésnek. Javasoljuk játékosainknak a C- és a D-vitamin folyamatos szedését, amennyiben mód van rá, akkor cink és szelén drazséval kiegészítve. Sportemberek esetében szerencsére a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás egyáltalán nem jellemző, de az ismerősök körében előfordulhat ilyesmi. Környezetünkben nem árt tudatosítani, hogy akik ilyen életmódot folytatnak, az átlagosnál sokkal komolyabb veszélynek vannak kitéve, így ők különösen tartsák be az óvintézkedéseket.

Mint ismert, az MTK Budapest kérte a sportolóit, hogy lehetőleg odahaza készüljenek, míg országos szinten kérés a lakosság felé, hogy az emberek maradjanak otthon. Ez miért fontos? 
- Ez a lappangási idő miatt fontos, amely a koronavírus esetében két hét. Ha valaki zárt közösségben él, ám találkozik például a gyerekével, párjával, adott esetben szüleivel, akkor két hét alatt ki kell derülnie, hogy a további személyek nem fertőződtek-e meg, vagy esetleg ő nem fertőződött-e meg általuk. Ha közülük bárki vírushordozó, akkor arra 2 héten belül a tünetek révén fény derül. Egy nagyon fontos dolog: ha bárki a karantént megszakítja azzal, hogy elhagyja az otthonát és zárt helyiségbe emberek közé megy (például egy alkalmi bevásárlásra), akkor a két hét onnantól számítandó, és minden alkalommal újraindul. Tudom, sokan nem veszik ezt egyelőre komolyan, de a megelőzés érdekében ez lenne a legfontosabb teendő. Nem a jelen, hanem a jövő miatt: amikor tömegesen, nagy számban jelentkeznek már majd a fertőzések, akkor mindez teljesen leterhelheti a jelenleg még jól helytálló egészségügyi rendszert. Ezért lenne fontos a karantén betartása, mert nem mindegy, hogy a csúcsidőszakban mekkora lesz majd az a terhelés, ami az intézményekre nehezedik. Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor óriási.

Ha halaszthatatlan dolguk van, hogyan közlekedjenek?
- Ha egy mód van rá, akkor ne tömegközlekedéssel. Ha ez elkerülhetetlen, akkor az említett 2 méteres távolságot érdemes megtartani itt is más személyektől, és valamilyen szinten a maszk is segíthet, én támogatom a viselését, de a legfontosabb a kellő távolság betartása. 

Mi a tanács, ha valaki az óvintézkedések ellenére mégis rosszul érzi magát?
- Természetesen sportolóink esetében köztudott, hogy az orvosi stábnál érdemes jelentkezni, én (Dr. Dreissiger Imre, - a szerk.), Dr. Kincses Dániel vagy Dr. Soós László áll a rendelkezésükre. Ami a többieket illeti: ha valaki észleli magán a betegséget, ne menjen orvosi rendelőbe, helyette hívja a körzeti orvost vagy a mentőt, de az alábbi telefonszámon is ajánlott kapcsolatba lépni az illetékesekkel: 0680-277-455 vagy 0680-277-456. 

Mit tanácsol a szurkolóink számára?
- Minden, ami a fentiekben elhangzott, az rájuk is teljes egészében igaz és alkalmazandó. Általánosságban a betegségről érdemes pár dolgot elmondani: olyan vírusbetegséggel állunk szemben, amelynek a tünetei - köhögés, izomfájdalom, légszomj, fáradékonyság - nem sokban különböznek más ismert betegségektől. A fertőzöttek 80-90%-nál mindez enyhe tünetekkel lezajlik, a maradék 10-20% esetében viszont a tünetek komolyabbak lehetnek. Nem árt tudatosítani, hogy a krónikus betegek, daganatos betegek, kemoterápián átesettek, magas vérnyomással és cukorbetegséggel bajlódó emberek vannak leginkább veszélyben. Különösen így van ez a 70, még inkább a 80 év felettieknél, és tudjuk jól, hogy drukkereink között is akadnak szép számmal idősebbek, óvjuk őket is a lehető legjobban. A vírus attól veszélyes, hogy mutációval jött létre, erre egyrészt az immunrendszerünk nincs felkészülve, másrészt még nincs megfelelő védőoltás. A koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, tüsszentéssel, köhögéssel és kontaktfertőzéssel, ezért javasoljuk szurkolóinknak is, hogy ne menjenek olyan helyre, ahol jelentős tömeg van egy időben, főként zárt helyiségben, helyette maradjanak otthon, és tartsák be a karantén általános - feljebb már taglalt - szabályait. Ennél hatékonyabb megelőzési forma jelenleg nincs. A jó hír, hogy iszonyú erővel folynak a kutatások, a vakcina kifejlesztése a legfrissebb hírek szerint már elérhető közelségbe került. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman