HÍREK

Retró. Ezt olvasta már? A diplomás szertáros

2015-01-08

Retró. Ezt olvasta már? A diplomás szertáros

Labdát fúj, szerelést készít ki a bajnokik előtt, de egyben híd a csapat és a szakmai stáb között. Sokak számára talán kézenfekvőnek tűnik a feladata, de mint elárulja, neki szólnak akkor is, ha gond van a fűtéssel, vagy a meleg vízzel. Ő a csapat mindenese. Bemutatkozik Máté Gábor, az NBI talán egyetlen diplomás szertárosa.

– Gépészmérnök a végzettségem és soha nem gondoltam volna, hogy ennyire messze kerülök az eredeti szakmámtól, de mint a foci szerelmese, ezt már egyáltalán nem bánom. Végeztem egy kis kutatómunkát, és nem kérkedve a tanulmányaimmal, szerintem én vagyok az egyetlen diplomás szertáros a labdarúgó első osztályban. – vág bele mondandójába az MTK mindig jó kedélyű alkalmazottja.

Úgy beszélgetünk, hogy fél szeme a pályán edző fiúkon, akik közül a legtöbbek igazi bizalmasként tekintenek rá. Barát, apa, cinkostárs a mókában és valahol tanár is egy személyben. Hangosan felkacag, amikor szemtelen kötényt kap szépreményű szélsőnk a gyakorlás közben.

– Az igen. – kiált fel, és a korábbi labdarúgók vagánysága hallatszik ki a hangjából. Ugyan csak amatőr szinten focizott, de ismeri az öltözői hangulatot. Azt mondja az MTK-nál minden adott a jó munkához. 
 

[image]

– Profi és egyben felszabadult is az öltözői hangulat. Családias a viszony, de a fegyelmet is megköveteli a magunk által felállított mérce. Megvan a helye a hülyéskedésnek, de nem a fontos pillanatokban.

Amikor a szertáros feladatait kezdi sorolni elkomolyodik, látszik átgondoltan és szeretettel végzi feladatait. 

– Külön szertartása van a meccseknek és az edzéseknek. Nekem azt is tudnom kell, ki szereti visszahajtani a sportszárát, ki éppen levágja a végét, kinek milyen meccs előtti berögzült szokásai vannak. 

Ezt persze majd minden gárdánál hasonlóan végzi a szertáros, de Gábor lelki szemetes és lélekdoktor is egyben. 

– Számtalan olyan helyzet van a csapatnál, amit nem közvetlenül beszél meg egymással a játékos és az edző. Ekkor jövök képbe én, egyfajta közvetítőként és olyan személyként, akinek elpanaszolhatja mindenki a gondját-baját. Igyekszem a pályán kívüli dolgokban is segíteni a fiúkat, illetve a fiatalabbak felkészíteni arra, mi vár rájuk a felnőtt életben. Igyekszem a rend szeretetét, a takarékosságot belenevelni mindenkibe és nyitottak is erre a srácok”. 

Határozott véleménye van az idei MTK-ról. 

– Jó és összetartó az idei keret, de a Paks ellen megmutatkozott a törékenységünk is. Nagyon várom vissza Torghelle Sanyit a pályára, hiszen amikor ő a csapatban van, a mentalitása mindenkire átragad.”

Folyik belőle a szó, szembetűnő mennyire szívügye a csapat. Talán reggelig mesélne, ha nem jönne klubigazgatónk, aki azonnali feladatot ad, plusz edzőmezekre van szüksége a fiúknak.

– Ilyen ez a szakma – mondja és elnézést kér, hogy mennie kell. 

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman