HÍREK

Örökrangadót játszunk a szezon utolsó idegenbeli meccsén - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2022-05-06

Örökrangadót játszunk a szezon utolsó idegenbeli meccsén - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 32. fordulójában csapatunk a Ferencvárosi TC otthonában lép pályára szombaton 19:15-kor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

Az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjában utoljára játszik idegenbeli mérkőzést együttesünk, méghozzá a bajnoki címet korábban megszerző FTC otthonában.

A zöld-fehérek 31 forduló alatt 68 pontot gyűjtöttek, hazai pályán 33, míg idegenben 35 pont áll a nevük mellett. Eddigi találkozóik közül huszonegyet megnyertek, öt döntetlen mellett ötször szenvedtek vereséget.

Mérkőzéseiken 58 gólt lőttek, míg a kapujukat 27 alkalommal vették be. Előbbi a második, míg utóbbi a legjobb mutató az NB I-ben.

A bajnoki címvédő a pontvadászatot Peter Stöger irányításával kezdte, akit az utolsó őszi forduló előtt menesztettek. Helyére az orosz Sztanyiszlav Csercseszov érkezett, aki eddig 15 bajnokin irányította a csapatot.

A korábbi orosz szövetségi kapitánnyal szerezte meg fennállása 33. bajnoki címét a klub, miután a 29. fordulóban 2-1-re megverték hazai pályán az Újpest FC. Az orosz szakember az első három bajnokijából kettőt elveszítette, február közepe óta viszont veretlen az együttesével.

Az FTC házi góllövőlistáját Ryan Mmaee vezeti tizenhárom találattal, őt követi Tokmac Nguen kilenccel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát a csapatot már elhagyó Myrto Uzuni foglalja el héttel. Ötször volt eredményes Franck Boli, háromszor Aissa Laidouni, Robert Mak és Kristoffer Zachariassen, kétszer Stjepan Loncar, Botka Endre, Marko Marin és Vécsei Bálint, míg egyszer Carlos Auzqui, Fortune Bassey, Muhamed Besic, Marquinhos. Anderson Esiti és Oleksandr Zubkov.

A téli átigazolási időszakban Pászka Lóránd (Soroksár) mellett az argentin Carlos Auzqui (River Plate), a brazil Marquinhos (Atlético Mineiro), és két nigériai, Fortune Bassey (Ceske Budejovice), valamint Anderson Esiti (PAOK) érkezett a klubhoz, míg lengyelországi kölcsönjátéka után visszatért Roko Baturina.

Távozott a spanyol élvonalbeli Granada együtteséhez az albán Myrto Uzuni, visszatért a Dinamo Zagreb csapatához Marijan Cabraja, míg kölcsönadták Csonka Andrást (Budafok) és Katona Mátét (Soroksár).

A Fradi - még Peter Stöger irányításával - nyáron érdekelt volt a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, ahol a koszovói FC Prishtina, a litván FK Zalgiris Vilnius és a cseh Slavia Praha kiejtése után a svájci Young Boys állította meg őket a kvalifikáció utolsó fordulójában. Így az Európa Liga csoportkörébe kerültek, ahol három pontot szereztek a Bayer Leverkusen, a Real Betis és a Celtic elleni mérkőzéseken.

Ellenfelünk a bajnoki cím mellett a MOL Magyar Kupát is megnyerheti, melynek fináléjában a Paksi FC-vel találkoznak május 11-én a Puskás Arénában.

A szombati mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport+ (Duna World).

Az FTC-vel csak az NB I-ben mérkőztünk, és négy Magyar Kupa-döntőt is játszottunk:

Szombaton 221. alkalommal találkozik majd a két együttes az NB I-ben. Az eddig összecsapások közül 78 MTK-siker született, 52 alkalommal döntetlenre végeztek a felek, míg 90-szer az FTC diadalmaskodott.

Az idegenbeli mérleg 35 %-os: 109 mérkőzés, 31 győzelem, 23 döntetlen, 55 vereség, 129 rúgott és 179 kapott gól.

A szezon során mindkét összecsapásunk 0-0-ra végződött, 2021. október 24-én a Groupama Arénában, míg 2022. február 19-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Az MTK (Hungária FC) és az FTC négy kupadöntőt játszott egymással, s mindkét csapat kétszer szerezte meg a Magyar Kupát, illetve 1976-ban a Magyar Népköztársasági Kupát. Az 1913-as fináléra az FTC nem állt ki, így csapatunk játék nélkül lett aranyérmes.

A mérleg:

NB I:

220   78   52   90     332 - 351      285       (43  %)

Kupadöntők:

5      2      1      2        8 - 7

A Ferencvárosi TC labdarúgásának múltja:

Az FTC (Ferencvárosi Torna Club) 1899. május 3-án alakult, első elnöke dr. Springer Ferenc volt. A klub színe zöld-fehér (bár történetük során volt egy olyan időszak, amikor más színű mezben kellett játszaniuk).

Az egyesület címerében az öt zöld és négy fehér csík Budapest IX. kerületét, a Ferencvárost szimbolizálja. Az egyesületi emblémán lévő, zöld pajzsban elhelyezett egymáshoz fordított három E betű az egyesület jelmondatára utal: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

1900. december 3-án alapították az egyesület „football” szakosztályát. Az első, MLSZ által is elfogadott hivatalos bajnoki mérkőzését 1900. április 21-én játszotta a klub, ekkor a MUE ellen 5-3-as vereséget szenvedtek a zöld-fehérek.

A Ferencváros első hivatalos bajnoki gólját Borbás Gáspár, az FTC akkor 17 éves balszélsője szerezte. A Fradi első pontját a Műegyetem ellen elért 2-2-es döntetlen után jegyezhette fel, míg az első Fradi-győzelemre 1901. június 16-ig kellett várni (FTC-Budapesti SC 5-1).

Érdekesség, hogy a Fradi hivatalosan hamarabb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint a hazai pontvadászatban. 1900. március 25-én a bécsi Cricketer 9-0-ra verte a magyar csapatot.

A Ferencváros 1903-ban szerezte az első bajnoki címét.

1911. február 12-én avatták fel a Ferencváros új, immáron Üllői úti stadionját, ahol jelenleg is szerepel.

A csapat 1913-ban ünnepelhette első kupagyőzelmét.

1914-ben kitört az I. világháború, ami szomorú év volt a ferencvárosi labdarúgók számára. Szinte a keret minden tagja behívót kapott katonai szolgálatra és sokan közülük többé nem tértek haza. A háborút követően az 1920-as évek első fele nem volt túlságosan sikeres a Ferencváros számára, s csak 1926-ban sikerült megszakítani az MTK uralmát és tizenhárom év után ismét a Ferencváros lett a magyar bajnok.

1926. július 26-án hivatalosan is megalakult az FTC profi labdarúgó csapata, a Ferencvárosi FC és első profi játékosa Horváth II volt. A bajnokságot hétpontos előnnyel zárta az élen a Ferencváros, ráadásul a bajnoki cím mellett a kupagyőzelemért járó serleget is begyűjtötte.

1928-ban Közép-Európai Kupa nyert az alakult, begyűjtve ezzel az első nemzetközi trófeát.

A következő időszakban sorra jöttek a bajnoki címek, az 1931/32-es év azonban amiatt maradt emlékezetes, mert a Fradi 100 százalékosan, mind a 22 bajnokit megnyerve lett első.

A zöld-fehérek 1937-ben másodszor nyerték meg a Közép-Európai Kupát, amikor is Budapesten a döntőben a Laziót győzték le 4-2-re. Ebben az időszakban játszott a Ferencváros történetének legeredményesebb játékosa dr. Sárosi György, aki 1931 és 1948 között 646 mérkőzésen 636 gólt szerzett.

Az 1950-es évek a Ferencváros történetének egyik legsikertelenebb időszaka. Mindössze egy ezüst- és három bronzérmet sikerült szereznie. 1951-ben a csapat nevét Kinizsire, a klub színét pedig piros-fehérre változtatta a Rákosi Mátyás vezette politikai hatalom. Öt év után, 1956 őszén aztán ismét visszakapta eredeti nevét és klubszíneit az egyesület. 1958-ban a Ferencváros megnyerte a magyar kupát, ami a 10. kupagyőzelme volt.

Az 1960-as évek sokkal sikeresebbek voltak, mondhatni úgy is, hogy ez volt a Ferencváros aranykorszaka, hiszen a klub eddigi legnagyobb sikerét 1965-ben érte el, amikor megnyerte az Európa-liga ősét, a Vásárvárosok Kupáját. A fináléba a Zbrojovka Brno, a Wiener SC, az AS Roma, az Athletic Bilbao és a Manchester United legyőzésével vezetett az út. A döntőben, melyet Torinóban rendeztek 1965. június 23-án, az olasz Juventust győzték le 1–0-ra Fenyvesi Máté góljával. Ezáltal a Ferencváros mind a mai napig az egyetlen magyar csapat, aki rangos európai kupát nyert. A korszak legendás csatársora volt: Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi, mely ötös sok gólt helyezett el az ellenfelek kapuiban.

A VVK 1967/68-as sorozatában ismét a döntőig meneteltek Alberték, de a Leeds United elleni kétmérkőzéses döntőben 1-0-s összesítéssel alulmaradtak.

Még ugyanebben az évtizedben a Ferencváros egész története legnagyobb és egyben az egyik legismertebb játékosának, Albert Flóriánnak ítélték oda az 1967-es aranylabdát.

Az UEFA-kupa 1971-1972-es idényben egészen az elődöntőig sikerült eljutniuk, ahol a Wolverhampton ellen kiestek.

1974. március 14-én játszotta utolsó mérkőzését Albert Flórián a Ferencváros színeiben, és ahogy ilyenkor lenni szokott, góllal búcsúzott.

A Kupagyőztesek Európa Kupájában 1975-ben veretlenül jutott a döntőbe a Ferencváros, azonban az ekkor fénykorát élő Dinamo Kijev erősebbnek bizonyult és 3-0-ra győzött.

Az 1980-1981-es idény végén Nyilasi Tibor az európai góllövőlistán elért második helyével – 30 gól – ezüstcipős lett.

A következő években a sikerek elmaradtak, olyannyira, hogy az 1984-1985-ös szezon a Fradi történetének leggyengébb szereplését hozta és mindössze a 13. helyen végzett a gárda.

A klub korábbi kiváló játékosa, Novák Dezső irányításával az 1994-1995-ös bajnokságot megnyerte a Fradi és első magyar csapatként a belga RSC Anderlecht legyőzésével a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott 1995-ben.

1995. szeptember 13-án az első bajnokok ligája mérkőzésükön nem kis meglepetésre a Grasshopperst idegenben verték 3–0-ra Lisztes és Vincze (2) góljával.

A következő nemzetközi eredményt a 2004–2005-ös szezonban mutatta fel a csapat, ekkor az UEFA-kupa csoportköréig jutottak.

Ezt követően a felelőtlen gazdálkodás miatt az egyesület gazdasági helyzete katasztrofálissá vált, ennek következtében a futballcsapat 2006-ban az NB II-be került, onnan három szezont követően jutott vissza az első osztályba.

2014. augusztusában avatták az új stadiont a Chelsea ellen.

A zöld-fehérek 2015-2016 után a legutóbbi négy bajnokságot megnyerték, és jól szerepelnek a nemzetközi porondon is.

A Ferencváros 33-szoros bajnok, 23-szoros Magyar Kupa-győztes. Kétszer nyerték meg a Liga Kupát, 6-szor a Szuperkupát.

A csapat jelentős nemzetközi eredményeket is felmutathat: Vásárvárosok Kupája győzelem, 2 Közép-Európai Kupa siker, VVK, KK és Kupagyőztesek Európa Kupája-döntő, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-főtábla.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman