HÍREK

Névtelen rágalmazás – az MTK Budapest Zrt. kiáll a kék-fehér közösség minden megtámadott tagjáért

2022-10-18

Névtelen rágalmazás – az MTK Budapest Zrt. kiáll a kék-fehér közösség minden megtámadott tagjáért

Az MTK Budapest Zrt. hivatalos közleménye.

Az MTK Baráti Kör Hírlevelének 2022. 10. 13-án megjelent, a számozás szerint III. évfolyam 13. számának „A szurkoló hangja” rovatában névtelen levelet közölt Bodrogi Tamás főszerkesztő. A levél szerzője anonimitásának kényelmes fedezékéből a klubunk alkalmazottjára és a klub működésére vonatkozóan a rágalmazás, becsületsértés, jó hírnév megsértése cselekményeket kimerítő tényállításokat fogalmazott meg. Az MTK Budapest Zrt. az MTK Baráti Kör elnökét és a Hírlevél főszerkesztőjét 2022. 10. 14-én, telefonon kereste meg azzal a határozott kéréssel (nem pedig utasítással), hogy a rágalmazó, mocskolódó névtelen levelet távolítsa el a Hírlevélből, és kérjen elnézést a levélben megsértettektől. A főszerkesztő, Bodrogi Tamás kérésünknek nem tett eleget, és saját bevallása szerint ma is közölné a levelet. A felelős kiadó MTK Baráti Kör azonban respektálta a kérésünket, és a főszerkesztővel szemben is kiállt az emberi méltóság védelme és az ártatlanság vélelme mellett. Kiállt továbbá az alapvető sajtóetikai elvek mellett: a közlés előtt ugyanis egyetlen hiteles forrásból sem ellenőrizték a benne foglalt tényállításokat, az érintetteknek nem biztosítottak megszólalási lehetőséget, az anyagot nem illették forráskritikával. Ezzel a Baráti Kör a garantált büntetőjogi ügy azonnali megindításától is megóvta a főszerkesztőt. Az inkriminált írást 2022. 10. 14-én, az esti órákban eltávolították a Hírlevél felületéről. Bodrogi Tamás lemondását a fentiek tükrében szükséges és arányos lépésnek, egyúttal az MTK Baráti Kör belügyének tartjuk.

Az MTK Budapest Zrt. magától értetődő értéknek tartja a szólás- és véleményszabadságot, ennek megfelelően köteles tűrni a legélesebb hangvételű kritikát is. Azt azonban egyetlen médiumtól vagy magánszemélytől sem tűri el, hogy munkatársainkat és a klub kötelékébe tartozókat névtelenül rágalmazza, emberi méltóságában megsértse és vele szemben gyűlöletbeszédet alkalmazzon. Bárhol jelent volna meg az inkriminált névtelen mocskolódás, pontosan ugyanígy jártunk volna el. Különösen fájdalmas számunkra, hogy éppen egy az MTK nevét viselő kiadványban kellett ezzel találkoznunk.

Az MTK Budapest Zrt. éppen ezért köszönetét fejezi ki az MTK Baráti Körnek, hogy a felháborító és klubunk hagyományaihoz méltatlan vétséget orvosolta.

Az MTK Budapest Zrt. a konkrét ügyet lezártnak tekinti.

Egyúttal megerősítjük, hogy az MTK Budapest Zrt. az MTK közösségének minden tagjának védelmére kel, akit gyűlöletkeltő, rágalmazó, becsületsértő, emberi méltóságában sértő támadás vagy fenyegetés ér. Kiállunk megtámadott és megsértett szurkolóink mellett, ahogy a klub játékosai és alkalmazottjai mellett is. Az emberi méltóság védelme és a fellépés a gyűlölködéssel szemben klubunk nemes és védendő hagyománya, amelyet teljes mellszélességgel felvállalunk, és amelyből nem engedünk.

Hajrá, MTK!

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman