HÍREK

Nagyot lépett előre (lapszemle)

2022-01-17

Nagyot lépett előre (lapszemle)

Az utanpotlassport.hu cikkét szemlézzük.

Az őszi NB I-es szezon legtöbbet játszó fiatal labdarúgója volt az MTK Budapest 20 esztendős hátvédje, Varju Benedek, akit a kezdetekről, a fővárosba kerüléséről és az elmúlt időszakról is kérdeztünk.

Az NB I őszi szezonjának legtöbb lehetőséget kapó ifjú labdarúgója (ha a 2001-es vagy annál fiatalabb játékosokat vizsgáljuk) az MTK Budapest védője, Varju Benedek, aki egy Győr-Moson-Sopron megyei községben, Abdán kezdett el futballozni a helyi csapatban. Elmondása szerint ekkor még kizárólag a játék szeretete vezérelte, nem pedig, hogy élvonalbeli játékos legyen.

„Az óvodában rengeteget fociztam a többi gyerekkel, amikor tudtuk, a gumilabdát rúgtuk; az egyik barátom – akivel a mai napig megmaradt a jó kapcsolat – kérdezte meg, nincs-e kedvem az abdai csapatban is kipróbálni magam. Az ötlet és nem sokkal később az első edzés is nagyon megtetszett – emlékszik vissza a kezdetekre a 20 éves Varju, aki nevetve folytatja a múltidézést. – Az elején sok közöm nem volt a focihoz, inkább a lelkesedés volt nagy; azért csináltuk, hogy jól érezzük magunkat, nem voltak nagy céljaim ezzel. Két-három év után indult be jobban a fejlődés, ekkor választottak ki egy ETO Tábor alkalmával, így kerültem a győri csapathoz, ahol aztán kisebb kitérőkkel nagyjából nyolc évet töltöttem el.”

A fiatal 2017 nyarán lépett a következő lépcsőfokra, amikor a székhelyét a fővárosba helyezte át, és a Győri ETO FC-től átigazolt az MTK Budapest együtteséhez.

„Ekkor már a felnőttfoci is képbe került, azt is figyelembe vettem a választásnál, hogy melyik klubnál fordítanak nagy hangsúlyt a fiatalok szerepeltetésére – magyarázza az ifjú védő, akinek nem kellett sokat várnia az NB I-es bemutatkozásra, hiszen 2019 februárjában kezdőként kapott lehetőséget a Paksi FC elleni összecsapáson az akkor 17 esztendős játékos. – Emlékszem, a januári edzőtáborban több védő is kidőlt sérülés miatt, így kaphattam lehetőséget a nagyok között. Nem vagyok egy izgulós típus, de azért bennem volt a drukk. A meccs maga olyan tempójú és minőségű volt, amit sosem tapasztaltam korábban, hiszen csak alacsonyabb osztályokban (NB II, NB III – a szerk.) játszottam előtte felnőttek között.”

A 2020-21-es élvonalbeli kiírás során Varju még kiegészítő ember volt a fővárosiaknál (a mérkőzések valamivel több mint felén játszott), tavaly nyár óta viszont szintet lépett: az elmúlt szezonban közel 1300 percet töltött a pályán, a kezdőként kapott lehetőségei számát pedig megduplázta. Azonban nemcsak a klubjában, hanem az U21-es válogatottban is kihagyhatatlanná vált, az őszi Eb-selejtezőket egytől egyig végigjátszotta.

„Természetesen óriási megtiszteltetés a címeres mezt viselni, a játékperceim ellenére mégis van bennem hiányérzet, ez pedig egyértelműen az eredmények miatt van. Remélem, hogy a tavaszi meccseken tudunk javulni, és szépen fogjuk lezárni a sorozatot. Ami az NB I-et illeti, bíztam benne, hogy az előző évadhoz képest növelni tudom a játékperceim számát, és ez sikerült is. Sok minden közrejátszott, hogy így alakult. Szerencse is kellett hozzá, de azt mondják, az azt éri utol, aki tesz is a céljaiért. Az első NB I-es évemben, a 2020/21-es bajnokságban még fel kellett vennem a ritmust, emiatt több hiba csúszott a játékomba. Sok segítséget kaptam a csapattól, és úgy gondolom, mostanra magabiztosabb, megbízhatóbb futballista vált belőlem.”

Forrás: utanpotlassport.hu

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman