HÍREK

Ezen napon alakult meg klubunk labdarúgó szakosztálya

2019-03-12

Ezen napon alakult meg klubunk labdarúgó szakosztálya

1901. március 12-én alakult meg az MTK labdarúgó szakosztálya.

A Millenárison folytatott tréningek során az MTK sportolók jelentős hányada híve lett a BTC által felkarolt labdarúgásnak. A Kertész Sándor köré tömörülő mag 1897. február 28-ra ki is tűzte a labdarúgó szakosztály megalapítását.

Ám a klasszikus sportágakhoz ragaszkodó elnökség anyagiakra, és a klub által akkor még nem sportoltatott ifjúságra hivatkozva elvetette a javaslatot. Erre a futball hívei, Kertésszel az élen, elkezdtek átszivárogni a BTC-be. A folyamat 1900-ban szakadáshoz vezetett: az ifjak kiváltak az egyesületből, és megalapították a Budapesti Atlétikai Clubot. Az MTK tagsága 62 főre zsugorodott.

A válságos helyzetben barátosi Porzsolt Gyula után dr. Heteés Antal került az elnöki, Sas Kálmán pedig a titkári posztra. Módosították az alapszabályt - engedélyezték a labdarúgást, illetve a fiatalkorúak tagságát - így megmentve az egyesületet. Az elnökség felkérte Kertész Sándort az 1901. március 12-én alapított labdarúgó szakosztály vezetésére.

**************************

A Sportvilág 1937. április 3-i számában Kertész Sándor így emlékezett vissza:

" - Az MTK akkor már 13 esztendős sportklub volt - mondja most Kertész Sándor, az MTK első „Sala bácsi”-ja. - A tagok többsége hallani sem akart a „durva” futballról, Ha futballozni akartam, kénytelen voltm a BTC vendégszeretetét igénybe venni. De persze csak a BTC edzésein vettem részt. Mérkőzésen akkor játszottam először, amikor végre sikerült megszerveznem az MTK futballcsapatát. Sas Kálmán segített. A Millenárison kezdtük. Először ketten, hárman rúgtuk a labdát. Azután beállt közénk a harmadik fiú, az ötödik, nyolcadik, tizenegyedik.  Nagyrészt diákok...

Kertész Sándor már felnőtt férfi volt akkor, 25 esztendős. A futballcsapat kapitánya.

- Megkértem Fehér Győzőt és Sas Kálmánt, szerezzenek ellenfeleket csapatunknak barátságos mérkőzésekre. Akkoriban a BTC volt a legnagyobb futballegyesület. Legelső barátságos mérkőzésünket a BTC harmadik és negyedik csapatából összeállított „vegyes” ellen játszottuk. Sohasem felejtem el azt a mérkőzést. Góltalanul végződött, 0:0, döntetlen..."

**************************

Innen a történet már jól ismert: 1902-ben feljutás a második osztályból, 1903-ban bajnoki harmadik helyezés, 1904-ben pedig az első bajnoki cím a magyar futball első osztályában.

És utána is számtalan siker a 122 év alatt: összesen 23 bajnoki cím, 20 ezüst és 16 bronzérem, 12 Magyar Kupa siker, 2 Közép-európai Kupa győzelem, Kupagyőztesek Európa Kupája ezüstérem, több mint 200  játékos a magyar válogatottban, 12 kék-fehér kötődésű magyar szövetségi kapitány, és számtalan olyan futballista, edző szerte a világban, aki beírta a nevét a labdarúgás históriájába.

Az MTK játékosai, vezetői az elmúlt több mint egy évszázad alatt soha nem feledték a klub jelmondatát: Bátorság - Buzgalom - Barátság!

*************************

Galgóci dr. Heteés Antal sírját sajnos, még nem sikerült hitelesen beazonosítani. Valószínű, hogy a Farkasréti Temetőben temették el (8/A parcella, 1. sor, 53-54. sír), de a sírt azóta felszámolták, s más van oda eltemetve. Amerikában élő leszármazottai a Rákoskeresztúri Új Köztemetőre emlékeznek, de az ottani nyilvántartásokban soha nem szerepelt.

Kertész Sándor Sala sírját a Kozma utcai Zsidó Temető munkatársainak segítségével a közelmúltban megtaláltuk (22. parcella, 42. sor, 12. sír). 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman