HÍREK

Ezen a napon született Winkler I József, aki kapusként kezdte, de csatárként lett válogatott

2019-06-11

Ezen a napon született Winkler I József, aki kapusként kezdte, de csatárként lett válogatott

Winkler I József (1898. június 11 – 1981. június 30., Svájc, St. Gallen), válogatott futballista, kapus, csatár, labdarúgóedző.

Öccse, Winkler II Róbert, szintén játszott a nemzeti tizenegyben.

Az MTK-ban 1915-1920 között 56 bajnoki mérkőzésen 36 gólt szerzett. Négy bajnoki címet nyert a kék-fehérekkel. Svájcba települt, az FC Zürich és a Young Fellows együtteseiben játszott.

1916 és 1925 között 4 mérkőzésen jutott szóhoz a válogatottban, és 1 gólt ért el.

Az MTK 30. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 115. játékosa.

A magas termetű Winkler az MTK-ban kapusként kezdte pályafutását, de csatárként jutott el a válogatottságig. Technikás, ügyesen osztogató, kitűnően lövő és fejelő, de feltűnően lassú labdarúgó volt.

Az MTK Örökös Bajnoka!

Két becenevet is szerzett hosszú játékos-pályafutása során: itthon Vinyónak, második hazájában, Svájcban Csibynek becézték. Ez utóbbi becenevet az MTK-s csapattárs, az „igazi” Csibi, Braun József nyomán aggatták rá a helvétek, akik együtt csodálhatták kettejük játékát a kék-fehérek emlékezetes 1920-as osztrák-német-svájci túrája idején.

Csiby aztán 1955-ig edzősködott, két í­zben bajnoki cí­met is nyert a csapata, a Lugano. Egész kiterjedt családja a futballban maradt: öccse, Róbert (egyszeres válogatott) Svájcban és Olaszországban játszott és edzősködött, fia, „Csiby II” az FC Wilben és az FC St. Gallenben futballozott, unokája, Patrick ugyancsak a Sankt Gallen zöld-fehér csapatában rúgta a labdát, az 1993-94-es idényben például Fodor Imre és Tiefenbach Tamás társaságában.

Winkler I József köztiszteletben álló svájci polgárként – 80. születésnapján a svájci köztársasági elnöktől és a FIFA főtitkárától is kapott üdvözlő táviratot – 1981-ben St. Gallenben hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman