HÍREK

Ezen a napon született Ujvári József, aki a II. világháború utolsó heteiben tragikus körülmények között halt meg

2019-04-04

Ezen a napon született Ujvári József, aki a II. világháború utolsó heteiben tragikus körülmények között halt meg

Ujvári (Újvári, Ujváry, Újváry) József (Tóalmás, 1904. április 4 - Budapest, Pesterzsébet, 1945. január 9.), 1927 és 1939 között a Hungária FC válogatott kapuvédője, két bajnoki címet nyert a csapattal.

A fővárosba kerülése után a Lehet úti homokos réten tanult meg focizni. A húszas évek legelején a Budapesti Egyesített Városi Vasutak Tisztviselőinek Sport Egyesületében, azaz a BEVV-ben kezdte meg pályafutását, innen a harmadik vonalbeli VI. kerületi SC-be igazolt. 1926 nyarától az erzsébeti csapatnak tekinthető Húsosban védett, azonban nem sokáig, hiszen a Hungária felfigyelt rá, és 1927 márciusában már ő állt a kék-fehérek gólvonala előtt.

Újabb váltás, igaz, csak kölcsönben: 1927. november 20-án debütált a Hungária második vonalbeli profi fiókcsapatában, a BAK-ban. Egész tavasszal ott védett, meglehetősen jól, ezért aztán visszavitte a Hungária. Hamar befutott, hiszen 1928. október 7-én bemutatkozhatott a nagyválogatottban.

Az MTK 67 / 51. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 253. játékosa.

Négy idényen keresztül ő volt a Hungária FC első számú kapuvédője, miközben egyesülete 1930. december közepén szerződtette a nála hat és fél évvel fiatalabb soroksári kapusreménységet, Szabó Antalt. Kropacsekkel, Fehér Ferenccel, Birivel, Remetével és Németh Ernővel még sikerült megbirkóznia, de Szabó Tónival már nem tudott. 1932-től 1939-ig mindössze 27 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen szerepelt, míg Szabó ez idő alatt csaknem százötvenen, s Szabó Antal 1938-ban világbajnoki ezüstérmes is lett.

Az MTK Örökös Tagja!

Megbízható, ruganyos mozgású kapus volt, a magas labdák hárításában jeleskedett. Szabó Antal, korának talán legjobb kapuvédője mellett is a Hungária labdarúgója maradt, és ezzel állandó tartalék lett csapatában és a válogatottban is. A nemzeti csapat mezét azonban így is 6 alkalommal viselhette.

Ujvári József, becenevén Schmeling, Sméling 1939 után már csak levezetett: továbbra is védett munkahelye csapatában, a BSzKRT forgalmi telepeinek bajnokságában vitézkedő Autóbuszüzemben, ezenkívül pedig a VI. ker. SC-t, a Szemeretelepi TE-t (edzőként is) és a Fodrászok TK-t is megjárta. A borbélyok gárdáját 1944 tavaszán erősítette – amikor Magyarország éppen német megszállás alá került.

41 éves korában tragikus körülmények között hunyt el.

"Időpont: 1945. január 9. Helyszín: Pestszenterzsébet, Határ út. Katonai teherautó közeledik a Soroksári út irányából, úti célja a néhány sarokkal arrébb lévő Kinizsi utca, ám amikor a Baross utca torkolatához ér, tüzet nyitnak rá a szovjet katonák. A járműben utazó két katona, a sofőr és mellette ülő társa életét veszti, a támadók odébbállnak, tovább az ostromlott főváros irányába. A teherautót vezető sofőr nem volt más, mint a Hungária egykori kitűnő, válogatott kapusa, Ujvári József."

"Ott temették el a Baross utca és a Határ út sarkán. Földi maradványait két-három év múlva exhumálták, majd a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben helyezték örök nyugalomra."

Sajnos, sírhelyét még nem sikerült beazonosítani. Ujvári József néven találtunk egy sírt, de a temető adatai szerint nem ő, csak névazonosság van.

(Halálának körülményeiről Hegyi Tamás írt a Nemzeti Sport 2019. február 15-i számában.)

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman