HÍREK

Ezen a napon született Skvarek György, a teniszező "hobbi" futballista

2019-04-09

Ezen a napon született Skvarek György, a teniszező "hobbi" futballista

Skvarek (Sárvári) György (Budapest, 1903. április 9 – Budapest, 1952. február 8.) válogatott labdarúgó, belső csatár.

A sportsajtóban Skvarek II, illetve Sárvári II néven volt ismert.

Az MTK 64 / 49. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 243. játékosa.

Pályafutását a III. kerületi TVAC-ben kezdte, majd a Hungária FC-hez  került, ahol 1927 és 1932 között 68 bajnoki mérkőzésen 49 gólt szerzett. Tagja volt az 1928–1929-es idényben a Révész Béla irányításával bajnokságot nyerő gárdának. A francia SO Montpellierben 1932-től 1934-ig futballozott, aztán visszatért a III. kerületi FC-hez, ahol 1935-ben fejezte be a játékot.                                                                                         

A magyar válogatottban (1927 és 1928) két alkalommal szerepelt, és két gólt szerzett. Játszott abban a csapatban, amely a nemzeti tizenegy egyik legnagyobb arányú győzelmét érte el: Magyarország- Franciaország 13-1! Skvarek újoncként két gólt lőtt!

Az MTK Örökös Bajnoka!

A képzett, könnyedén játszó, ragyogóan cselező játékos a mezőnyben fáradhatatlanul dolgozott. A kapu közelében nagy áttörő és lövőerejével hívta fel magára a figyelmet. Erényeihez ráadásul olyan keménység járult, ami a technikás csatároknál nagyon ritka. Jól cselező, kitűnő rúgótechnikával rendelkező csatár volt, aki a közelharcban kemény lépett fel a hátvédekkel szemben. „Belépői” híresek voltak a védőjátékosok előtt. Skvarekkel még a Fogl fivérek is „különbékét” kötöttek.

Polgári foglalkozása teniszedző volt, a labdarúgást csak hobbinak tekintette. Versenyszerűen teniszezett, majd tenisz edzőként tevékenykedett.

Nagyon korán, 49 évesen hunyt el. Az Óbudai Temetőben nyugszik.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-14 14:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

DVTK

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman