HÍREK

Ezen a napon játszották az 1938-as vb-döntőt, melyen ezüstérmes lett a magyar válogatott

2019-06-19

Ezen a napon játszották az 1938-as vb-döntőt, melyen ezüstérmes lett a magyar válogatott

Négy játékosunk is pályára lépett az Olaszország elleni párizsi fináléban.

A magyar labdarúgó válogatott két alkalommal, 1938-ban és 1954-ben lett ezüstérmes a világbajnokságon. A két tornára összesen 44 futballistánk volt nevezve, közülük 32-en szereztek ezüstérmet:

1938: Szabó Antal - Korányi Lajos - Bíró Sándor - Lázár Gyula - Turay József - Szalay Antal - Sas Ferenc - Zsengellér Gyula - Sárosi György - Toldi Géza - Kohut Vilmos - Háda József - Polgár Gyula - Szűcs György - Balogh István - Vincze Jenő - Titkos Pál - Pálinkás József * - Bíró Mihály* -  Dudás János* - Cseh II László* - Sárosi Béla*

1954: Budai II László - Bozsik József - Buzánszky Jenő - Czibor Zoltán - Grosics Gyula - Hidegkuti Nándor - Kocsis Sándor - Lantos Mihály - Lóránt Gyula - Palotás Péter - Puskás Ferenc - Zakariás József - Tóth II József - Szojka Ferenc - Tóth Mihály - Kárpáti Béla* - Várhidi Pál* - Kovács Imre* - Machos Ferenc* - Csordás Lajos* - Gellér Sándor* - Gulyás Géza*

A csillaggal (*) jelölt játékosok is ott voltak a világbajnoki keretben, de nem léptek pályára - így az akkori szabályok szerint nem vb ezüstérmesek.

Az 1938-as labdarúgó vb-t Franciaország rendezte. A harmadik világbajnokság a tornára történő kijutásért selejtező mérkőzésekkel kezdődött. Válogatottunk a görög csapat ellen vette fel a harcot. A találkozó előtt a két szövetség megállapodott, hogy csak egy mérkőzésen dől el a kijutás a vb-re. Szó szerint átgázolt a helléneken válogatottunk: Magyarország - Görögország 11–1!

A vb-n 15 nemzet vett részt (16 csapatra volt kiírva a torna, de Ausztria politikai okok, az Anschluss miatt visszalépett, játékosainak egy része a német válogatottban lépett pályára).

A nyolcaddöntőben Holland-India ellen játszottunk. a gyenge játékerőt képviselő ázsiai csapat ellen 6-0-ra győztünk. A negyeddöntőben Svájc következett, s 2-0-ás magyar siker. Az elődöntőben Svédország ellen 5-1-re nyertünk.

A döntőbe jutás hatalmas sikernek számított. Az összeállításban történtek vitatható változtatások. Megbontották a Korányi-Bíró hátvédpárt, Toldi helyett pedig Vincze került a csapatba és emiatt Zsengellér megint átkerült baloldalra.

1938. június 19-én Párizsban 75.000 néző előtt a két válogatott a francia Capdeville játékvezető sípjelére ebben az összetételben kezdte a döntőt:

Olaszország : Olivieri - Foni, Rava - Serantoni, Andreoli, Locatelli - Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi. Szövetségi kapitány: Vittorio Pozzo.

Magyarország : Szabó (Hungária) - Polgár (Ferencváros), Bíró (Hungária)  - Szalay (Újpest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) - Sas  (Hungária), Vincze (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest),  Titkos (Hungária). Szövetségi kapitány: dr. Dietz Károly.

Olaszország - Magyarország 4-2 (3-1)

Gólszerzők: Colaussi (6'), Titkos (18'), Piola (17'), Colaussi (35'), Sárosi (70'), Piola (82').

Olaszország  megvédte 1934-ben szerzett világbajnoki címét. A mérkőzés után a magyarok is elismerték, hogy a jobbik, erősebb, jobban játszó csapat győzött. Dietz Károly szövetségi kapitány nem mondott le közvetlenül a világbajnokság után, csak egy évvel később. Szépségtapasz,  hogy a góllövőlistán Zsengellér második lett 6 góllal, míg Sárosi 5 találattal harmadik.

A döntőben klubunk, a Hungária FC négy játékosa is pályára lépett: Szabó Antal, Bíró Sándor, Sas Ferenc és Titkos Pál. Rajtuk kívül Cseh II László, Dudás János és Turay József volt még ott a vb csapat keretében, de Cseh II és Dudás egy találkozón sem játszott.

S egy érdekesség: Titkos szerezte a magyar válogatott első gólját világbajnoki döntőben.

A vb döntőben szerepelt kék-fehér játékosok közül Szabó Antal Nürtingenben (Németország), Sas Ferenc Buenos Airesben (Argentína) van eltemetve, míg Bíró Sándor sírja az Óbudai Temetőben (20. parcella, 159. fülke) van, Titkos Pál pedig a Farkasréti Temetőben (Mozg., 877. fülke) nyugszik. Dr. Dietz Károly szövetségi kapitány síremléke a Farkasréti Temető, 6-C parcellájában található. Bíró Sándor és Titkos Pál sírja védett, a Nemzeti Sírkert része!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman