HÍREK

Ezen a napon hunyt el Zsiborás Gábor, a Fradi és az MTK legendás, tragikus sorsú kapusa

2019-09-07

Ezen a napon hunyt el Zsiborás Gábor, a Fradi és az MTK legendás, tragikus sorsú kapusa

Zsiborás Gábor (Budapest, 1957. november 12. - Budapest, 1993. szeptember 7.) magyar válogatott labdarúgó. A Ferencváros kapuját 244, az MTK-ét 117 alkalommal védte.

Kevés olyan futballista van, akit akkor is szeretnek a szurkolók, amikor éppen a városi riválishoz igazolt át. Zsiborás Gábor ilyen volt. Hiába lett tizenkét ferencvárosi szezon után az MTK futballistája, mindig vastaps fogadta őt, amikor visszatért az Üllői útra.

Az FTC saját nevelésű kapusa tízévesen lett a Fradi igazolt játékosa, az ifiből kiöregedve nem kisebb nevek mellett lehetett a felnőtt keret tagja, mint Hajdú József és Géczi István. Az 1977-1978-as bajnokságban, húszévesen kapta élete első NB I-es szerepét. Az ellenfél a Bp. Honvéd volt, a Fradi nyert 2-1-re, a kispestiek gólját maga Zsiborás szerezte – öngólként, egy kapufáról a hátára pattant labda csorgott be a kapuba.

Ettől függetlenül parádésra sikeredett a bemutatkozás. Olyannyira, hogy még abban a bajnokságban sikerült Hajdút végleg kiszorítania a kezdőből. Az 1980-1981-es szezon nagy részét egy sérülés miatt kihagyta, a következő bajnokságban felváltva védett Kakas Lászlóval. 1983-tól 1988-ig viszont több mint öt szezonon át megint övé a zöld-fehérek 1-es számú meze.
244 alkalommal szerepelt az FTC színeiben, bajnokságot nyert, és kupa győztes is lett. 1988-ban megsérült a szöuli előolimpiai tornán az olimpiai válogatott kapusaként. Addigi helyettese, Józsa Miklós pedig szenzációs formába lendült. Így mire felépült sérüléséből, kiszorította őt a kezdőcsapatból. A Ferencváros vezetősége megbecsülve a Fradiban tett szolgálatait, s hogy ne kelljen a fradista ikonnak a kispadot koptatnia, inkább elengedte a nagy rivális MTK-ba.

Átigazolásának pikantériája, hogy új csapatában az első mérkőzése az Üllői úton volt. A Fradi 4-0-ra nyert, ennek ellenére Zsiborás hetes osztályzatot kapott a Népsporttól. Huszonnyolcezer ember vastapsa fogadta, és minden megmozdulását hangos ováció kísérte. 

Az MTK-ban négy éven át védett, 117 mérkőzésen szerepelt, és szenzációs formája miatt innen került vissza a válogatott keretbe is első számú kapusként. 4 alkalommal védett a magyar válogatottban.

Az MTK Örökös Tagja!

Az oroszok elleni világbajnoki selejtezőre készülő labdarúgó-válogatott egyik edzésének végén összeesett és kómába került, a kiváló kapus stroke-ot kapott.

Zsiborás Gábor a Farkasréti Temetőben (8/B parcella, 2. sor, 18/A sír) nyugszik - a sír védett, a Nemzeti Sírkert része. Síremléke Schlosser Imre, Slózi sírjától néhány méternyire található. A sírkő mellett a régi Fradi pályáról származó két szék is van.
 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman