HÍREK

Ezen a napon hunyt el Skvarek György, a teniszező „hobbi” futballista

2019-02-08

Ezen a napon hunyt el Skvarek György, a teniszező „hobbi” futballista

Skvarek (Sárvári) György (Budapest, 1903. április 9 – Budapest, 1952. február 8.) válogatott labdarúgó, belső csatár.

A sportsajtóban Skvarek II,  illetve Sárvári II néven volt ismert.

Az MTK 64 / 49. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 243. játékosa.

Pályafutását a III. kerületi TVAC-ben kezdte, majd a Hungária FC-hez  került, ahol 1927 és 1932 között 68 bajnoki mérkőzésen 49 gólt szerzett. Tagja volt az 1928-1929-es idényben a Révész Béla irányításával bajnokságot nyerő gárdának. A francia SO Montpellierben 1932-től 1934-ig futballozott, aztán visszatért a III. kerületi FC-hez, ahol 1935-ben fejezte be a játékot.

A magyar válogatottban (1927 és 1928) két alkalommal szerepelt, és két gólt szerzett. Játszott abban a csapatban, amely a nemzeti tizenegy egyik legnagyobb arányú győzelmét érte el: Magyarország - Franciaország 13:1! Skvarek újoncként két gólt lőtt!

A magyar válogatott így áll fel: Weinhardt Ferenc – Fogl II Károly, Fogl III József – Pesovnik László, Kvasz János, Rebró Béla – Schmidt János, Takács II József (Opata Zoltán, 87.), Orth György, Skvarek György (Opata, 30.; Skvarek, 33.), Kohut Vilmos. Szövetségi kapitány: Kiss Gyula.

Akkor még erre lehetőség volt: Opata kétszer volt csere, először Skvarek helyett játszott 3 (!) percet, majd Svarek visszaállt, aztán a hat (!) gólt szerző Takács II helyett lépett pályára, akinek taxival el kellett érnie az aradi vonatot...

Az MTK Örökös Bajnoka!

A képzett, könnyedén játszó, ragyogóan cselező játékos a mezőnyben fáradhatatlanul dolgozott. A kapu közelében nagy áttörő és lövőerejével hívta fel magára a figyelmet. Erényeihez ráadásul olyan keménység járult, ami a technikás csatároknál nagyon ritka. Jól cselező, kitűnő rúgótechnikával rendelkező csatár volt, aki a közelharcban kemény lépett fel a hátvédekkel szemben. „Belépői” híresek voltak a védőjátékosok előtt. Skvarekkel még az újpesti Fogl fivérek is „különbékét” kötöttek.

Polgári foglalkozása teniszedző volt, a labdarúgást csak hobbinak tekintette. Versenyszerűen teniszezett, majd tenisz edzőként tevékenykedett.

Nagyon korán, 49 évesen hunyt el. Az Óbudai Temetőben nyugszik.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman