HÍREK

Ezen a napon hunyt el Schaffer Alfréd, Spéci, a világvándor futballkirály

2019-08-31

Ezen a napon hunyt el Schaffer Alfréd, Spéci, a világvándor futballkirály

Schaffer Alfréd (Pozsony, 1893. február 13. - Prien am Chiemsee, 1945. augusztus 31.) válogatott labdarúgó, edző, az első profi játékosok egyike.

Az MTK 27. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 113. játékosa.

Játékos pályafutása Tatabányáról indult, majd az MTK-ban lett sikeres labdarúgó. Háromszoros bajnok a kék-fehérekkel. 1914 és 1919 között 89 mérkőzésen 154 (!) gólt szerzett! Kétszeres gólkirály (1917/18 -  46 gól, 1918/19 - 41 gól.                           

Az MTK Örökös Bajnoka!

Ebben az időszakban volt válogatott. 1915-től 1919-ig megszakítás nélkül 15 alkalommal szerepelt a legjobbak között, és 17 gólt lőtt. 14 alkalommal Ausztria volt az ellenfél, és egyszer Svájc.

A Tanácsköztársaság idején Bokányi Dezső népbiztos közvetlen  munkatársa volt. Az 1919. április 6-i magyar-osztrák meccsen a csapatok felsorakozásakor puskával a kezében készült róla egy fénykép. 1919 nyarán részt vett az MTK nyári túráján, de nem tért haza a csapattal. Egy öt évvel később adott interjúban elárulta: "A kommün bukása után előállott új politikai helyzetben, érthető okokból, de most már hozzátehetem, hogy ok nélkül, féltem hazamenni."

1919 és 1922 között négy csapatban szerepelt. Először Svájcban, majd két bajor együttesben játszott. Utóbbi kettővel dél-német bajnokságot nyert. Ezután rövid ideig a Sparta Praha játékosa volt. Egy idényre még visszatért az MTK-hoz, de bajnoki mérkőzésen nem szerepelt.

1923-tól aztán már játékos-edzőként dolgozott csapatainál. 1923 és 1933 között nyolc együttesnél volt edző, kettőnél játszott is. Ez utóbbi közé tartozott a prágai Sparta, ahol csehszlovák bajnok lett. 1933-ban rövid időre hazatér a profi MTK-hoz (Hungária FC), majd két idényre korábbi csapatához az 1. FC Nürnberghez szerződik, ahol az első idényben bajor bajnokok lettek.

A következő három idényt Magyarországon töltötte. Szeretett csapatával, a Hungária FC-vel két bajnokságot nyert. Majd a világbajnokságra készülő válogatottnál lett edző. A csapat ezüstérmet nyert az 1938 franciaországi világbajnokságon.

A vb után egy évig Romániában, Bukarestben volt edző, ahol a Rapidot kupagyőzelemig vezette, majd két idényen át az AS Roma vezetőedzője, ahol olasz bajnokságot nyert 1942-ben. Egy évig megint itthon dolgozott, a Ferencvárossal Magyar Kupa győztes. Halála évében a FC Bayern München egyik edzője volt.

Összesen 21 csapatban futballozott, és 13 csapatnál, valamint a magyar válogatottnál volt edző! Játékosként 4 országban 7 bajnoki címet szerzett, edzőként 5 országban 6 bajnokságot nyert. Játékosként osztrák, edzőként magyar, osztrák és román kupagyőztes.                                                                                             

A hatalmas termetű (184 cm, 90 kg), lustának látszó "Spéci" egyike volt a kor legkiválóbb középcsatárainknak. Élete, játékos és edzői pályafutása kalandregénybe illő! Fél szemével nem látott rendesen, de játékában ennek nyomát sem lehetett felfedezni. Rendkívül mozgékony, testfelépítését figyelembe véve, bámulatosan könnyed mozgású, kitűnően cselező labdarúgó volt. Bár csak annyit mozgott, amennyire éppen szükség volt, különben csak állt a pályán, mégis mindig ott volt, ahol kellett. Hibátlan labdakezelés, higgadtság, fölényes, talán flegmának is nevezhető tudás és látványos cselek jellemezték támadó játékát.

Ötletekben és finom húzásokban gazdag trükkjeivel az ellenfeleket tehetetlenségre, a közönséget ámulatra késztette. Tökéletes technikai tudása mellett a taktikáról is mindent tudott és igazi hadvezérként szervezte, irányította a támadásokat. Pillanatok kellettek csak ahhoz, hogy tisztára játsza magát és utánna a legváratlanabb, de a legjobb helyekre küldje a labdát. Szinte nem lehetett megállítani, csak "lerázta" magáról az ellenfeleket. A legnagyobb hírnevet mégis a támadások befejezésével szerezte. Legendásak voltak kapuralövései. Mindkét lábbal egyformán erősen és megdöbbentően pontosan lőtt. A kortársak szerint az "erősen" szó nem is fejezi ki igazán ezeknek a lövéseknek az energiáját. A kapusok kifejezetten féltek az ilyen bombáktól. Az is előfordult, hogy egyszerűen elugrottak a rettenetes sebességgel kapura küldött labda elől. Lenyűgöző pontossággal lőtt kapura és a tizenegyesek végrehajtásában is jeleskedett. Az első profi labdarúgók egyike, aki ott játszott, ahol jobban megfizették.

A Nemzeti Sport kiderítette, hogy nem a vonaton, hanem a bajorországi Prien am Chiemsee vasútállomásán lett rosszul, a helyi kórházba szállították, s ott halt meg néhány nappal később, 1945. augusztus 31-én.

Az örök világvándor 52 évesen örökre megpihent a Felső-Bajorországi Prien am Chiemsee temetőjében. Sírját a helyi futball rajongók példamutatóan gondozzák.

Az évszázad első felének egyik legkiemelkedőbb labdarúgó-egyénisége – akárcsak hatalmas kortársai közül Guttmann, Orth vagy Sárosi doktor – idegen földben nyugszik.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2023-02-12 14:00 Dunaújvárosi Stadion

DUNAÚJVÁROSI PASE

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman