HÍREK

Ezen a napon hunyt el Kalmár Jenő, a nagyszerű játékos és kiváló edző

2019-01-13

Ezen a napon hunyt el Kalmár Jenő, a nagyszerű játékos és kiváló edző

Kalmár Jenő (Mocsolád, 1908. március 21. – Malaga, 1990. január 13.) labdarúgó, fedezet, edző.

A két világháború közti időszak egyik legjobb magyar játékosa volt, aki sosem szerepelhetett olimpián vagy vb-n. Kalmár Jenő azonban így is kacskaringós utat tett meg élete során, és már azelőtt is, hogy 1928 nyarán egyáltalán eljutott az első osztályban meghatározó szerepet játszó Hungáriába.

1928 és 1933 között klubunkban 81 mérkőzést játszott és 56 gólt lőtt. A válogatottban az 1928 és 1932 közötti időszakban 15-ször lépett pályára, és 4 alkalommal talált a kapuba. Az MTK örökös bajnoka!                               

Húsz éves korában került a Hungáriához. Klubunknál rögtön az első idénye nagyszerűen sikerült, vele ötévnyi szünet után újra bajnokságot nyert a Hungária körúti gárda, amely az Orth György nevével fémjelzett korszakot követően végzett ismét az élen. Ráadásul még alig vált ismert labdarúgóvá, amikor 1928 őszén a válogatottban is bemutatkozhatott.

Kalmár a csapat tengelyében szeretett játszani, a középcsatár vagy a középfedezet posztján. Kiválóan irányított, remekül lőtt, míg fejelésben sokak szerint Kocsis Sándor feltűnéséig a legjobb volt a hazai mezőnyben: erőteljes nekifutás után szinte felröppent a levegőbe, s ott sokszor elképesztő testhelyzetekből is kapura (kapuba...) tudott bólintani.

Ragyogóan induló pályafutását többször is súlyos sérülés szakította meg. Utoljára 1932 őszén – mindössze 24 évesen. A Hungáriával 1932-ben kupát is nyert, közben persze minden idényben a dobogón végeztek a bajnokságban.

Edzői pályáját a Kistextnél kezdte, melyet a Gammánál folytatott. A negyvenes évek elején a válogatottnál is dolgozott, Vághy Kálmán szövetségi kapitány segítőjeként. Első nagy sikerét az 1947-1948-as idényben a Csepel edzőjeként érte el, meglepetésre bajnokságot nyert a gyári együttessel. 1952 elejétől a  Honvéd élére nevezték ki idősebb Puskás Ferenc utódjaként. Négy szezon alatt három bajnoki címet nyert az Aranycsapat tagjainak nagyobbik részét felvonultató kispestiekkel - az ötvenes évek közepén a világ legjobb klubcsapatát irányította. Az egyetlen alkalommal, amikor a második helyre szorult (1953-ban), épp egykori klubja, az ekkor Bp. Vörös Lobogó néven szereplő MTK előzte meg őket.

Kalmár Jenő 1956 után külföldön edzősködött. Szinte felsorolhatatlan azoknak az együtteseknek a száma, ahol dolgozott, a legtöbbször sikerrel: SC Wacker Wien, Wiener SC, Sevilla FC, Granada FC, Malaga CF, Hapoel Tel-Aviv, FC Porto, Real Valladolid, Halmstads BK, RCD Espanol, Hércules CF. Volt olyan csapat, ahol többször is megfordult. Edzőként legutoljára a Malaga CF gárdáját irányította 1978-1980 között.

1990 januárjában Spanyolországban, Malagában hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2021-01-24 13:30 Budafoki MTE Sporttelep

BUDAFOKI MTE

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman