HÍREK

Ezen a napon alakult újjá az MTK a II. világháború után

2019-02-15

Ezen a napon alakult újjá az MTK a II. világháború után

1945. február 15-én alakult újjá az MTK a II. világháború után.

Minden nehézség ellenére az MTK a magyar sportegyesületek közül az elsők között tért magához a világháborút követően - illetve dehogy a háborút követően, már a háború alatt. Budán még dörögtek a fegyverek, amikor Pesten lelkes MTK hívők gyülekeztek dr. Kisfalvi István, dr. Fodor Henrik és Weisz Richárd felhívására utóbbi lakásán. Ideiglenes vezetőséget választottak, melynek hármukon kívül Mandlik Béla és Goldmann Ignác lettek tagjai.

Egyetlen feladatuknak egy közgyűlés mielőbbi előkészítését tekintették. Időpontnak 1945. február 15-ét, helyszínnek a Royal Szálló nagytermét választották. Bizonyára választhattak volna praktikusabb helyet is, hiszen a februári hidegben a fűtetlen, ablaktalan épület egyáltalán nem volt ideális. De fontosnak tartották a helyszín választásával is szimbolizálni a jogfolytonosságot.

A közgyűlés vezetőséget választott, amelynek tagjai Weisz Richárd, dr. Kisfalvi István, dr. Fodor Henrik, Képessy József, Neu János, Sebes Gusztáv, dr Dietz István, Fodor Miksa, Goldmann Ignác, Hertzka Rezső, Lichter Salamon, Marcell Tibor, Molnár György, Szőllősi Elemér, Tuschák Tivadar és Vágó Zoltán voltak.

Saját, használható pálya hiányában focistáink a Fradi vendégeként tudtak edzeni és játszani. A háború utáni első bajnoki mérkőzésére 1945. május 6-án az Elektromos Latorca utcai pályáján a Csintalan – Polgár, Bíró – Kapta, Kovács Imre, Urhegyi – Lukács, Bosánszky, Palatinus, Sebes, Harmath összeállítással lépett pályára az MTK, Vágó Zoltán vezetőedző irányításával. A találkozót, melyen az Újpesti TE volt az ellenfél, elveszítette csapatunk 3-1 arányban. Gólunkat Bosánszky Jenő szerezte.

Az alig két hónapos bajnokság végén csak a hatodik lett az MTK. Ez labdarúgó csapatunk történetében az addigi legrosszabb szereplés volt, de a körülmények ismeretében ez kimondottan sikernek számított.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2023-01-29 15:00 Új Hidegkuti Nándor Stadion

MTK BUDAPEST

VS

SZENTLŐRINC SE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman