HÍREK

Mezőkövesden kezdjük a szezont - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-01-29

Mezőkövesden kezdjük a szezont - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga első idei fordulójában csapatunk a hatodik helyen álló borsodiak ellen lép pályára idegenben vasárnap 15:15-kor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

A másfél hónap után folytatódó OTP Bank Ligában első 2022-es ellenfelünk a Mezőkövesd Zsóry FC csapata lesz idegenben. A sárga-kékek 17 forduló alatt 22 pontot gyűjtöttek, mellyel a hatodik helyen állnak a tabellán.

A kövesdiek hat győzelem és négy döntetlen mellett hétszer szenvedtek vereséget. Ők rúgták a harmadik legkevesebb gólt (17) a bajnokságban. A kapujukat 27 alkalommal vették be, mely az ötödik legjobb mutató a ligában, csak az első négy helyezett (FTC, Kisvárda, Puskás Akadémia FC, MOL Fehérvár FC) rendelkezik jobb mutatóval.

A borsodiak házi góllövőlistáját Marin Jurina vezeti öt találattal, őt követi hárommal Nagy Dániel. Egyaránt kétszer talált az ellenfelek kapujába Dino Besirovic, Cseri Tamás és Stefan Drazic, míg egyszer-egyszer volt eredményes Andreias Calcan, Madarász Márk és Pillár Róbert.

A Mezőkövesd Pintér Attila irányításával kezdte a bajnokságot, a korábbi szövetségi kapitányt viszont a 8. fordulóban elszenvedett felcsúti vereség (0-2) után menesztették. Helyére Supka Attila érkezett, akivel eddig kilenc összecsapáson 14 pontot gyűjtöttek.

Aktuális ellenfelünk december elején még nyerni tudott a Gyirmót FC Győr otthonában (1-0), viszont az utolsó két 2021-es bajnokiján egyaránt vereséget szenvedett, előbb a Kisvárda Master Good (0-2), majd a MOL Fehérvár FC (1-0) ellen.

A téli átigazolási időszakban eddig hat futballista érkezett a klubhoz. Mezőkövesdre került korábbi játékosunk, Patrick Ikenne-King, a ZTE-től Babati Benjamin, az észak-macedón Skhendija gárdájától Kamer Qaka, a horvát sereghajtó NK Hrvatski Dragovoljac együttesétől Andrej Lukic, a román Academica Clinceni csapatától Amir Bilali, míg kölcsönbe érkezett a cseh Banik Ostravától Denis Granecny.

A távozók listáján mindössze két név található: a csapatunkat választó Szépe János mellett a bukaresti Rapidhoz került Jakub Vojtus.

Supka Attila együttese már nincs versenyben a MOL Magyar Kupában. A Komárom VSE búcsúztatása után a Szeged-Csanád Grosics Akadémia büntetőkkel kiejtette őket a sorozatból.

A vasárnapi mérkőzést az M4 Sport+ (Duna World) közvetíti élőben!

Együttesünk és a Mezőkövesd Zsóry FC csak az NB I-ben mérkőzött egymással:

Az első osztályban eddig 12 alkalommal találkoztak a csapatok, melyek közül öt végződött MTK-győzelemmel, kétszer döntetlen született, ötször pedig a mezőkövesdiek örülhettek. Ezeken a mérkőzéseken mindkét csapat 13 gólt szerzett.

Mezőkövesden eddig ötször léptünk pályára bajnokin, háromszor a hazaiak, kétszer pedig mi ünnepelhettünk győzelmet.

Legutóbb a 7. fordulóban találkoztunk a borsodiakkal, akkor Bojan Miovski hajrában szerzett góljával nyertünk 1-0-ra.

A mérleg:

NB I:

12        5       2       5         13 - 13          17          (47 %)

A Mezőkövesd Zsóry FC labdarúgásának története:

Mezőkövesden, Matyóföld "fővárosában" az 1900-as esztendők első évtizedeiben több sportegyesület is működött. Legkorábban, 1925-ben a Mezőkövesdi Földmives ISE (FISE)  alakult. A csapat 1925-1926-ban az Észak-magyarországi kerület II. osztályának  Miskolci csoportjában kezdte meg csupán néhány évig tartó bajnoki szereplését. Aztán sorban alakultak, s szűntek is meg az együttesek: Atlétikai Club,  Katolikus Iparossegédek Társulata (KIT), Matyó Tsz SE, Spartacus, Vörös Meteor, Honvéd Trencsényi József SE.

A Mezőkövesdi Munkás Sportegyesület (MMSE) 1975. január 31-én alakult meg labdarúgó, sakk, ökölvívó, kézilabda, atlétika és röplabda szakosztályokkal. A klub színe kék-sárga lett. A későbbi évek folyamán a szakosztályok száma bővült, 1979-ben csatlakoztak a tornászok, 1995-től pedig az úszók is. 1990-ben az MMSE neve Mezőkövesdi Sport Egyesületre (MSE) változott, majd 2012-ben a Mezőkövesd Zsóry SE nevet vette föl. Az egyesület saját gazdasági társaságot is alapított, amely több profi felnőtt csapatot, illetve több utánpótlás együttest is működtet.

A megalakulást követően az első két évben a járási bajnokságban szerepelt a kövesdi futball csapat, amely meg is nyerte a kiírásokat, de az osztályozókon nem sikerült kiharcolni a feljebb jutást.

Az 1977-1978-as pontvadászatot azonban már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I, osztályban kezdhették az MMSE labdarúgói. Hosszú ideig többnyire a középmezőnyben végeztek a kövesdiek, az 1990-es években azonban már sorozatban jöttek a dobogós helyezések is, míg végre az 1995-1996-os bajnokságot sikerült megnyerni.

1996-2006 között az NB III Tisza, illetve Mátra-csoportjában szerepelt a csapat, leszámítva a 2000–2001-es idényt, amikor a harmadik vonalból való kiesés miatt a megyei I-ben játszottak, s nyertek bajnoki címet.

Az 1996-1997-ben újoncként az ötödik helyen végzett a gárda a Tisza csoportban, de volt esélye arra is, hogy feljebb lépjen az NB II-be, vagy NB I/B-be. A 2001-es visszatérést követően rendre az élmezőnyben végzett az NB III-ban az együttes, többször is a második, vagy a harmadik helyet megszerezve.

A 2006–2007-es szezonban, bár csak bronzérmet nyert a gárda, lehetőséget kapott arra, hogy a következő évadban az NB II-ben szerepeljen. Az első NB II-es évben búcsúzni kényszerült a csapat, de egy évvel később megnyerte az NB III Mátra-csoportját, s ismét feljutott a második vonalba.

2009-től kezdve az NB II Keleti-csoportjában két ötödik, egy második és egy első helyet szerzett a Mezőkövesd, a 2012-2013-as idény aranyérme után pedig a 2013-2014-es bajnokságban története során először az NB I-ben szerepelhetett a csapat. Ez idő alatt nem csupán szakmai téren lépett előre a klub, hanem infrastruktúrában is: először műfüves pályák, majd 600 ülőhelyes lelátó épült a sporttelepen, az NB I-re pedig elkészült a 4000 fős stadion is. Eközben az utánpótlás részére az egykori Tűzoltó pályán alakítottak ki edzőcentrumot, egy-egy nagy füves és műfüves pályával.

A 2013-2014-es NB I-es szereplés végül kieséssel végződött, 24 ponttal a 15., utolsó előtti helyen végzett a gárda. A 2014-2015-ös szezonban az immár egy csoportos, 16 csapatos NB II-ben negyedik lett az együttes. A 2015-2016-os idényt a Gyirmót FC mögött a 2. helyen zárta a Mezőkövesd, így két év kihagyás után újra az élvonalban szerepelhetett.

A 2016-2017-ben a Magyar Kupában az elődöntőig jutott a csapat, A bajnokságban azonban a kiesés ellen harcolt a klub, ám végül kiharcolták a bennmaradást. A következő két évben pedig szinte gond nélkül hosszabbították meg első vonalbeli tagságukat a borsodiak.

A 2019-2020-as szezonban csapatunk egykori válogatott játékosa, a Kuttor Attila vezette Mezőkövesd a bajnokságban végig az élmezőnyhöz tartozott, végül a 4. helyen végzett. Az idény során a Magyar Kupában egészen a döntőig meneteltek. A fináléban aztán a Budapest Honvédtól kikaptak 2-1-re.

A bajnokságban elért 4. hely, és a Magyar Kupa-döntő a mezőkövesdi labdarúgás történetének eddigi legnagyobb sikere.

Legutóbb, 2020-2021-ben a 8. helyet szerezték meg.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman