HÍREK

Mezei: "Jó ilyen csapatban játszani" (lapszemle)

2021-05-29

Mezei: "Jó ilyen csapatban játszani" (lapszemle)

Az UtánpótlásSport nso.hu-n megjelent cikkét szemlézzük.

Az MTK Budapest csapata foglalkoztatta a legtöbb 2000 után született játékost az NB I 2020/2021-es évadában. Egyik fontos tagja a fővárosiak „fiatalszekciójának” a 20 éves középpályás, Mezei Szabolcs, aki kiskorától tudatosan készül az élvonalbeli futballra.

Az NB I „legfiatalosabb” klubja, az MTK Budapest egyik fontos játékosává nőtte ki magát a 20 éves Mezei Szabolcs, aki a magyar élvonal összes csapatát vizsgálva is a harmadik legtöbb játékpercet kapó fiatal volt a legutóbbi évadban.

„Békéscsabai születésű vagyok, itt kezdtem el négy-négy és fél évesen focizni, mint ahogy sokan mások, én is az ovifoci keretein belül. Ezután pedig jöttek sorban a korosztályok, lépkedtem szépen sorban előre, ahogy ez lenni szokott. Tizennégy évesen kerültem a klubhoz, miután felkeltettem a megfigyelők figyelmét. Azután, hogy érdeklődni kezdtek irántam, megtekinthettem az akadémiát, és nagyon tetszettek a rendelkezésünkre álló feltételek, hamar meggyőztek. Egyáltalán nem volt bennem kérdőjel.”

Mezei életében egy percig sem volt kérdés, milyen irányban akar elindulni a sport területén.
„Ez volt a célom, hogy minél hamarabb profi labdarúgó legyek, emiatt meg kellett hozni ezt az döntést, amit soha nem fogok megbánni. Mindig a foci volt az életem, kiskoromban is már ez cél lebegett a szemeim előtt. Kis túlzással, ahogy járni kezdtem, már a labdát rúgtam.”

Nem csak a futballal, hanem annak „kisöccsével” a futsallal is megismerkedhetett Békéscsabán, amelyek összekötéséből szerinte minden labdarúgó profitálhat.

„Közel áll a két sport egymáshoz, mégis, teljesen különbözőek. Teljesen más mozgások és technika kell a kispályához, ez szerintem sokat jelentett az én nagypályás játékomban is.”

A fővárosi csapattal végül a bajnokság hetedik helyén végeztek, ami az előzetes várakozásokat egyértelműen felülmúlja esetükben.
„Egyetlen egy célunk volt: friss feljutóként a bennmaradást tűztük ki magunk elé; mást nagyon nem is fogalmazhattunk volna meg, hiszen nagyon szoros a mezőny, akár pár ponton is múlhat, hogy valaki a dobogó közelében tanyázik, vagy a kiesés elől menekül – magyarázza Mezei. – A tavaszi szezonunk kevésbé sikerült jól, úgy gondolom, akár előrébb is végezhettünk volna a tabellán. A csapatösszhang viszont rendben volt, jól kijöttek a fiatalok az idősebb játékosokkal, ez legtöbbször a játékunkon is látszódott.”

Fontos idény volt ez a fiatal szempontjából, hiszen sikerült a debütálás az első osztályban, huszonegy mérkőzésen ráadásul rögtön a kezdőben kapott helyet.
„Nagyon vártam erre a pillanatra. Az első tizenegy mérkőzés jól sikerült, ám sajnos utána én is elkaptam a koronavírust, emiatt nem sikerült úgy befejezni az őszi félévet, ahogy szerettem volna. A tavasz a csapat számára is nehezebb időszak volt, összességében viszont elégedett vagyok.”

A felnőttlégkör ettől függetlenül nem volt ismeretlen számára; játszott korábban az NB II-ben is.
„Teljesen más a két bajnokság. A saját tapasztalataim szerint az első osztályban több a kreatív játékos, olyanok, akik magasabban jegyzett ligákból érkeztek. A második vonalban inkább a párharcokon van a hangsúly, „brusztolósabb”, ha mondhatom így; mindkettőben nehéz teljesíteni.”

Az MTK Budapest nyerte a klubok különversenyét a fiatalok játszatását tekintve: több mint hétezer percet kaptak a fővárosiaknál a 2000 után született labdarúgók.
„Nagyon fontos a klubnál, hogy lehetőséget kapjanak a fiatalok. Jó ilyen csapatban játszani, a kor miatt egy kicsit könnyebb megérteni egymást, hasonlóan gondolkodunk. Abból az MTK is profitálhat a jövőben, ha sikerül ezt a csapatot egyben tartani. Ez viszont nem lesz egyszerű, hiszen a külföldi ajánlatok is könnyen megtalálják azokat, akik ennyi idősen lehetőséget kapnak az élvonalban.”

Az élvonalbeli debütálás mellett egy másik fontos mérföldkövet is kipipálhat a 20 éves középpályás: a Zalaegerszeg ellen az első NB I-es gólja is megszületett.
„Emlékszem, csereként álltam be a meccs végén. Szerencsére gyorsan ki tudtam harcolni egy büntetőt, amit elvállaltam és értékesítettem. Fontos pillanat volt ez nekem: sokat kellett várni az első felnőtt bajnoki gólomra, de szerencsére ezt is kipipálhatom. Az edzőmmel is volt ezen a téren fogadásom, a többiek is „húzták már az agyamat”, hogy mikor jön az első találat… Már nagyon vártam.”

Forrás: utanpotlassport.hu/nso.hu

Mindent elárul a gondolkodásáról, mit helyez előtérbe: arra a kérdésre, mely pillanatok voltak a legemlékezetesebbek, a csapatával kapcsolatos válaszokat ad.
„Az örökrangadóra, a Ferencváros elleni NB I-es bemutatkozásomra mindig emlékezni fogok. Ráadásul az eredményre is büszkék lehetünk, 1-1-es döntetlen lett a vége, egy kisebb szerencsével pedig akár a győzelem is meg lehetett volna. Az Európa-bajnokság az eredménytől függetlenül is hatalmas élmény marad, ilyen kaliberű csapatok ellen élmény a játék, sokat lehet tanulni. A két, Fehérvár elleni győzelmünk is szép emlék.”

Mezei azonban továbbra is motivált, tisztán látja azokat a célokat, amikért megéri küzdeni.
„Jövőre egy lépcsőfokkal feljebb szeretnék lépni a teljesítményem tekintetében, még jobb játékkal előrukkolni. Egy külföldi szerződés ott lebeg azért az ember szeme előtt; hogy mikor jön el, vagy egyáltalán eljön-e, az a jövő kérdése, a felnőttválogatottat pedig szinte említeni sem kell – az minden labdarúgó álmaiban megjelenik. Ezért dolgozom nap, mint nap.”

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman