HÍREK

Már olvasható a Zakor Sándorral készített interjú

2022-08-03

Már olvasható a Zakor Sándorral készített interjú

Az MTK TV legújabb adásában szurkolóink már láthatták a klubunk tulajdonosával, Zakor Sándorral készített interjút, melyet később az MTK Budapest YouTube-csatornájára is feltöltöttünk.

A tulajdonossal készült beszélgetés legfontosabb elemeit szöveges formában elérhetővé tettük szurkolóink számára honlapunkon.

A 2021-22-es idény nehézségeiről

"Ez egy nyomasztó év volt mindannyiunk számára, aki itt a klubnál dolgozik. Nem titok, hogy én még a mai napig boncolgatom, mit kellett volna másképp csinálnunk, de az elmúlt időszakban többször is végigmentünk ezen kollégáimmal, hogy mi az, amit elhibáztunk, mit kellett volna másképp csinálni. A külső körülményekre nem szeretem és most sem fogom fogni a nehézségeket. Alapvetően meghatározta a szereplésünket egy rossz edzőváltás nyáron."

Michael Boris távozása után 2021 nyarán Giovanni Costantino, Marco Rossi szövetségi kapitány addigi segítője vette át az MTK Budapest labdarúgócsapatának irányítását. Az olasz szakember pályaedzőként és videoelemzőként is segítette a magyar válogatott munkáját az elmúlt években, szerepet vállalt a magyar nemzeti csapat Eb-re jutásában, a Nemzetek Ligája-csoportgyőzelemben, vagy éppen a Budapest Honvéd bajnoki aranyérmében, valamint a DAC 25 év után kiharcolt nemzetközi kupaszereplésének elérésében.

"Azt gondoltuk, hogy szintet léphetünk az új edzővel és egy erősebb játékoskerettel, de sajnos az bizonyosodott be, hogy akkor működik egy olyan modell, amit mi elképzeltünk, hogy ha annak minden egyes része a helyén van. Az edzőkérdés egy borzasztóan fontos dolog, nem elég a megfelelő koncepció és játékosállomány, hogyha ehhez nincsen meg a megfelelő tréner - itt nemcsak a szakmai képzettségre gondolok, hanem hogy ki alkalmas ehhez a kerethez -, akkor sajnos nem fognak működni a dolgok. Ez be is bizonyosodott, mert Giovannival sem játékban, sem eredményben nem sikerült előrelépnünk."

Az első edzőváltásról

Costantino távozása után aztán egy rövid időszakban megbízott vezetőedző látta el a feladatot annak érdekében, hogy a megfelelő megoldást találjuk meg szezon közben. Ekkor esett a választás arra a Márton Gáborra, aki a közelmúltban többször is nehéz helyzetben lévő csapat irányítását oldotta meg sikerrel.

"Utólag azt is el kell mondani, hogy úgy tűnik, nem, hogy előreléptünk volna, hanem talán még visszafelé léptünk egyet. Azt gondolom, hogy részben szakmai, részben emberi problémák is adódtak és ami a legfontosabb, hogy nem találtuk meg a mi koncepciónkhoz illeszkedő, megfelelő edzőt, aki teljes mértékben azonosulni tudna a mi elveinkkel."

A kiesésről, a jó idényzárásról és a légiósok szerepéről

Az edzőkérdésben többször is hibáztunk a szezon során, vélhetőleg leginkább ez vezetett a kieséshez. Különösen fájó volt az is, hogy kevés olyan mérkőzést mondani az előző szezonból, ahol az elsőtől az utolsó percig élvezhettük volna csapatunk játékát. 

"Szörnyű volt, teljesen őszintén. Volt két olyan mérkőzés, amit egyszerűen nem bírtam tovább nézni, annyira szenvedtünk. Az utolsó négy meccs ebben is egy felüdülés volt, nemcsak eredményben léptünk előre, hanem olyan játékot is nyújtottunk, ami a szurkolók számára is élvezetes foci volt. Az, hogy ez eredménnyel is párosult, ez ideális!"

Valóban jól látható volt, hogy a szezon végén, amikor szakmailag rend volt a csapat és az öltöző körül, akkor milyen remek teljesítményt nyújtottak játékosaink Horváth Dávid irányítása alatt. Dobogósok ellen győztünk, szereztünk pontot, "ki-ki" meccseket nyertünk meg. 

"Az a négy meccs, azt gondolom, hogy egy pici megnyugvás volt nekünk abból a szempontból, hogy ezzel a kerettel lehetett volna megfelelő szakértelemmel jó eredményt elérni. Ettől függetlenül nagyon nehéz azt megemészteni, hogy olyan játékosok, akik a mai napig nemzeti csapatuk tagjai a finn válogatottban, a szlovákban, a montenegróiban, az észak-macedónban, nem voltak képesek ugyanazt a teljesítményt leadni nálunk, mint korábbi klubcsapataikban vagy a válogatott színtéren. Ennek az okait a mai napig keressük. Elképesztő, hogy néhány játékos esetében mekkora különbség volt a válogatottbeli játéka és az itt nyújtott futballja között, mintha két különböző embert láttunk volna a pályán. Tanulságos volt. Külföldiek esetében most már ki lehet mondani, hogy az, hogy valaki a környező országokban válogatott, nem jelent garanciát arra, hogy az NB I-ben is húzóember tud lenni, sőt még az sem, hogy a kezdőcsapat tagja lesz bármely magyarországi klubban. A későbbiekben egyrészt biztos, hogy sokkal kevesebb külföldi játékost fogunk alkalmazni, amennyiben újra az NB I-ben fogunk játszani, másodsorban pedig a labdarúgók személyisége sokkal fontosabb lesz, mint korábban. A játéktudás önmagában láthatóan kevés, olyanok kellenek, akik mentálisan is tökéletesen illeszkednek a klubfilozófiához. A jelenlegi keret egy jelentős része az élvonalban is focizhatna, sokakat megkerestek és a légiósaink iránt is nagy volt a kereslet, jópárak játékjogát pénzért tudtuk értékesíteni. Életkor szempontjából most ideális a keretünk, körülbelül a fele 23 év alatti, a másik fele pedig rutinos, de kevesen vannak 30 év felett."

Bognár György érkezéséről és az átigazolási politikáról

Az is nehezen magyarázható, miért szereztünk ennyire kevés gólt, holott a játékosállomány ezt nem indokolta. Bognár György szakmai igazgatói kinevezésében ez is komoly szerepet játszott, hiszen neki is fontos, ami az MTK Budapest tulajdonosának - hogy látványos játékkal szolgáljuk ki a közönséget, a magyar futball iránt érdeklődőket.

"Bognár György érkezésével remélhetőleg nem csak annyi változik, hogy több gólt fogunk szerezni, hanem a játékunk egész koncepcióját szeretnénk lecserélni. Sokkal kezdeményezőbb futballt és magasabbra tolt védekezést szeretnénk meghonosítani - és nemcsak a felnőtteknél, hanem a második csapatnál és az U19-ben is. Gyuri szakmai igazgatóként érkezett, így hozzá nemcsak az első csapat, hanem a mindenkori második, illetve harmadik gárdák is tartoznak, így szakmailag azonos lesz a koncepció. Az adott csapatok vezetőedzői természetesen ezt kissé a saját ízlésükre tudják faragni. Ez fogja elősegíteni azt, hogy a játékosok a lehető legkönnyebben tudjanak felfelé áramolni az U19-ből az NB III-ba, az NB III-ból az NB II-be vagy később remélhetőleg az NB I-be. Így egy azonos posztú labdarúgó bármikor bevethető lesz egy szinttel feljebb is. Bognár György személye garancia arra, hogy ez meg is fog valósulni, mivel rendkívül erős kisugárzása van. Jó a kapcsolat a stábok között, Horváth Dávidot is folyamatosan bevonják a felnőtt csapat körüli munkába. Azt gondolom, hogy rég volt ennyire jó a hangulat a klubnál. Tény és való, hogy kvázi csak "kék vérűek" vannak itt, majdnem mindenki volt MTK-s. Ez a nyugodt hangulat ki fog hatni a teljesítményre is, a korábbi időszakra jellemző széthúzás és öltözői problémák megszűntek. Gyuri jó kedélyű ugyan, de ezeket egyszerűen nem tűri el. Nem kérdés, hogy ki az úr a háznál és én bízom benne, abszolút szabad kezet kapott a keret kialakításánál is."

Bognár György kevés új játékos szerződtetését kérte.

"Voltak olyan játékosok, akik Bognár György szakmai igazgató kérésére érkeztek. Medgyes balhátvéd pozícióra, illetve Bognár István, Stefi, valamint Németh Krisztián. Mindannyian bizonyították már korábbi klubjaikban, hogy méltóak arra, hogy nálunk játszanak és segíteni fogják a fiatalok beilleszkedését a csapatba. Gyuri más futballistát nem is kért. Egy év múlva már a lábaikban lesz 40 felnőtt meccs, a 80%-uk pedig az élvonalra is alkalmas lenne, feljutás esetén sem kell új csapatot kialakítani. 4-5 rutinos, akár külföldi labdarúgóval kiegészülve az NB I-ben is bevethető együttesünk van."

A most kezdődött szakasz értékelő és finomhangoló időszak, melynek eredményét az őszi idényben látjuk majd. Klubunk nemcsak egy évre választott szakmai igazgatót, olyan szakembert kerestünk, aki 3-5 éves távlatban megfelelő víziót tud nyújtani Zakor Sándor tulajdonosnak.

"Nem lehet más az elvárás, mint hogy egy év alatt, bajnokként jussunk vissza az NB I-be. Bognár György az elmúlt két évben az "MLSZ Év Edzője" volt és Pakson bizonyította, hogy a sokak által kicsit lesajnált, csak magyar játékosokból álló együttessel az összes nagycsapatot meg lehet fricskázni legalább egyszer, de van olyan, akit többször is. Azzal nehéz vitatkozni, hogy megvan a szakmai tudása. Ha ő azt mondta, hogy ez a játékoskeret számára alkalmas, akkor ezt mi elfogadjuk, főleg, hogy én is így gondolom."

A vízió fenntartásáról és a költségvetésről

A kiesés miatt akadhatnak, akik úgy vélik, az MTK vezetésének víziója nem tartható fent, pedig céljainkat az előző szezonban sem áldoztuk fel az eredményesség oltárán. Amikor Zakor Sándor tulajdonosként átvette a klubot, leszögezte, hogy hosszú távú elképzelés mentén Magyarországon egyedülálló klubmodell építésébe vágunk bele. A kitűzött koncepciónktól, mely a fiatal tehetségek megtalálására, képzésére és bevezetésére épül a felnőtt futball világába, egy pillanatra sem tértünk el azóta.

"A fiataloknak sokat kell küzdeniük, hogy beverekedjék magukat a kezdőcsapatba, de én azt gondolom, hogy nem lehet letérni erről az útról, nincs alternatíva. Még akkor sem, ha az elmúlt idényben ez nem működött és fájó volt a kiesés."

Klubunk továbbra is hisz abban, hogy a fiataloknak lehetőséget adva is meg lehet kapaszkodni az élvonalban, ahogy azt egy évvel korábban már bizonyítottuk.

"Több helyen is elmondtam már, de a 12 csapatos bajnokság nem alkalmas arra, hogy fiatal játékosokat türelemmel beépítsünk a kezdőbe. Szinte minden alkalommal kiesett az a csapat, amely élen járt a fiatalok szerepeltetésében, sajnos most velünk is ez történt. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a következő idényben melyik együttes fogja felvállalni azt, amit mi csináltunk. Az összesített fiatal percek számának körülbelül 60-70%-át adtuk, nélkülünk nehéz lesz ugyanezt hozni."

Az MTK anyagi helyzete a kiesés ellenére is stabil, egy feljutást megcélzó csapathoz illő költségvetésünk van.

"Nem a büdzsé miatt estünk ki, azt gondolom, hogy az az első hatban volt az NB I-ben és most is az első kettőben lesz a másodosztályban. Ez persze elvárást is támaszt magunkkal szemben, hiszen amennyiben a pénzügyi háttér biztosított és a szakmai munka, valamint a játékosállomány is megfelelő, akkor hozni kell azt a kötelezőt, hogy az MTK Budapest egyből visszajusson. Persze azt is látni kell, hogy további 5-6 csapat még pályázik a két feljutó pozícióra, tehát nem lesz sétagalopp az NB II. Sok szempontból még nehezebb játék lesz, mint az élvonalban. Kevesebb központi pénzből gazdálkodunk, de a cégcsoportom továbbra is főtámogatóként áll majd a klub mögött, tehát az anyagi forrás biztosított. Nem lesz pénzügyi akadálya annak, hogy visszajussunk, és bízom benne, hogy szakmai sem. Emellett azt is remélem, hogy a szurkolókkal is rendeződik a viszonyunk, a jó játéknak és a győzelmeknek hála pedig visszatérnek a lelátóra - akár még nagyobb számban, mint az NB I-ben tették. Az utolsó négy meccsen ennek már voltak jelei és a záró fordulóban, amikor a Debrecen ellen már kevés esélyünk volt kivívni a bennmaradást, majdnem teltház fogadta a csapatot. A szurkolók végig biztatták az együttest, nem bántották a játékosokat, de látták is, hogy mindent elkövetnek annak érdekében, hogy győzzünk. Ez a fajta egymásra találás a csapat és a szurkolók között nagyon szép volt és szeretnénk, hogyha ez folytatódna az előttünk álló szezonban is."

A fiatalok beépítéséről

A terveink szerint a jövőben sokkal kevesebbet fogunk igazolni, mint korábban, mivel a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián folyó színvonalas képzésnek köszönhetően rengeteg tehetséges labdarúgónk van, akikre persze hatalmas munka vár még, hogy kész játékosokká váljanak. 

"Az ifjúsági futballból a felnőttbe való átlépés borzasztóan nehéz ügy, nemcsak nálunk, rengeteg nyugati klubnál is látjuk. Az ifi szinten sztárjátékosok egy jelentős része a felnőttek között nem tud meghatározó labdarúgóvá válni. Ugyanakkor van megfelelő számú tehetségünk, ezek a játékosok a három együttesben végig tudják járni azt a ranglétrát, melynek végén alkalmasak lesznek a minőségi felnőtt focira is. Biztosan vannak futballisták, akik a múltjuk, tehetségük alapján előjogot élveznek, de senki nem dőlhet hátra, mert abban a pillanatban ott lesz mögötte valaki más. Bognár György elmondta, hogy ha egy fiatal és egy idősebb játékos rivalizál és a fiatal legalább olyan jó, mint az idősebb, akkor ő fog játszani. Az viszont önmagában nem elég, hogy fiatal, attól még, hogy valaki 2003-as, támogatott korosztály, azért nem fogja berakni. Csakis akkor, ha a játékával, hozzáállásával kiérdemli."

Nem titok, hogy az MTK vonzó célpont lett volna több, hazánkban ismert és elismert labdarúgó számára is, de végül rivális csapatoknál kötöttek ki.

"A Gyurinak határozott elképzelése volt arról, hogy milyen posztra és milyen típusú játékosokat szeretne és a stílusunk is meghatározta, hogy csak olyanok jöhetnek számításba, akik magas futásteljesítményt képesek leadni. Szerintem a riválisokhoz képest egyértelműen miénk most a legerősebb játékoskeret az NB II-ben."

A belső felépítésről és az NB I létszámáról

A legfontosabb tulajdonosi elvárás, hogy klubunk stabilan az élvonalban szerepeljen. A fő riválisaink felfogásától merőben eltérő, korábban taglalt koncepciónkban ugyan töretlenül hiszünk, de a tanulságokat levonva, részben a közelmúltban történtek miatt újragondoltuk és átszerveztük a klubunk felépítését. 

"Új klubigazgató kezdett el dolgozni dr. Selei András személyében, aki az egész klubot irányítja. Alá tartozik Bognár György szakmai igazgató is és azt gondolom, hogy ez a fajta modell, melyben közelebb hoztuk egymáshoz az akadémiát és a felnőtt futballt, elő fogja azt segíteni, hogy a liftezés megálljon és a következő években előre tekintgessünk a dobogó felé és ne a kiesés réme fenyegessen minket."

Ahogy azt korábban már érintettük, a klubunk kötelékébe tartozó tehetséges edző, Horváth Dávid az élvonalban is magabiztosan vezényelte felnőtt csapatunkat, idén pedig azért dolgozik, hogy NB III-as alakulatunk minél sikeresebbé váljon.

"Bebizonyosodott, hogy ha valaki szorgalmas és mindent alárendel a futballnak, mint ahogy ő, akkor eredményeket tud elérni ennél a csapatnál. Szomorúság, hogy az ő neve igazából komolyan azért sem tudott felmerülni a csapatnál, hiszen nem rendelkezik pro licence-el és reményeink szerint a jövő évben már NB I-ben szükség lesz erre a képesítésre. Mivel azonban a következő tanfolyam talán csak két év múlva fog indulni, ezért esélye sincs arra, hogy élvonalbeli együttesnél dolgozzon. Inkább az elgondolkodtató az MLSZ edzőképzése szempontjából, hogy egy ilyen tréner, aki már több helyen letette a névjegyét és minden egyes felmérésen majdnem maximális pontot ér el, hogyan nem tudott bekerülni az MLSZ edzőképzésébe, a pro licence-tanfolyamra - bekerültek viszont olyanok, akik nála gyengébb képességekkel rendelkeznek."

Az OTP Bank Liga lebonyolítása terén az MTK Budapest tulajdonosa szerint a legideálisabb egy 16 csapatos élvonalbeli bajnokság megszervezése lenne, vagy ha a jelenlegi tizenkettes mezőny maradna, akkor az 1 kiesős, osztályozós rendszert támogatná Zakor Sándor.

"A legkevesebb változtatással az járna, ha csak egy csapat esne ki vagy esetleg lenne még egy osztályozós hely is. Jó eséllyel az NB I-ben 11. helyen végző klub megnyerné az NB II ezüstérmese ellen a párharcot. Jó példa erre a német bajnokság, ahol évek óta nem fordult elő, hogy osztályozón a másodosztályú csapat jutott volna fel. Szerintem itt is van egy ilyen jellegű erőkülönbség. Az MLSZ álláspontjai közül azzal egyetértek, hogy magam sem vagyok meggyőződve arról, hogy 16 csapatos lebonyolítás esetén rajtunk és mondjuk még két együttesen kívül mások több fiatalt alkalmaznának, tehát nem biztos, hogy ezt a kívánt célt a bajnokság létszámának a növelésével elérné az MLSZ. A klubok jelentős részénél ehhez koncepcióváltásra lenne szükség, hogy rá legyenek kényszerítve gazdaságilag arra, hogy fiatal játékosokat építsenek be és értékesítsenek. Amíg ez a pénzügyi nyomás nincs a klubokon, nem reális elvárás, hogy a résztvevők a fiatal tehetségekkel - idézőjelben - szenvedjenek, hiszen a kész játékosok berakása sokkal kisebb stresszel jár."

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman