HÍREK

Lassítás

2015-08-10

Lassítás

Rovatunkban, szabálykönyvvel a kézben néztük végig az MTK Budapest - DVTK mérkőzést. Ha kellett, leállítottuk a filmet, és akár kockánként ellenőriztük, hogy helyesen ítélkezett-e a játékvezetői ötös.

A mérkőzés játékvezetője Erdős József volt. Munkáját Berettyán Péter és Becséri Gergely az oldalvonalaknál, Solymosi Péter és Nazsa Tamás az alapvonalaknál segítette. Viszokai László tartalék játékvezetőként, Tóth Vencel ellenőrként működött.

Erdős József jó felfogásban vezette a mérkőzést. Szokásához híven, nem rengeteg futásának, irányváltoztató sprintjeinek, vagy a pályán való puszta megjelenésének köszönhetően tudta kézben tartani a mérkőzést, hanem kiváló kommunikációs képességinek. A stadionban többször is hallhatóak voltak azok a vezérszavak, melyekkel rövid, tömör és egyirányú beszélgetést folytatott a labdarúgókkal: „Tovább! Kezek lent! Labda legyen!”A játékosok Erdős személyét és vezetési szemléletét is elfogadták. Fault-mércéje megfelelő volt, 18-10 volt a szabálytalanságok száma, a vendégcsapat javára. Két előnyszabályt jelzett az MTK Budapestnek, egyet a Diósgyőrnek. Mindhárom helyes volt. Erdős csapatának is köszönhetően, a felek sportszerűen játszottak, a két kiállítás ellenére sem történt nagyobb érzelmi kirohanás, a mérkőzés rendben lezajlott. A játékvezetők terhelését, normál kategóriába soroljuk.

A mérkőzés 11. percében Hrepkához passzolt ellenfele, Bognár István a diósgyőri kaputól 45 méterre. Ezután két csapattársával, két vendég védőre vezethették rá a labdát, amikor a visszafutó Lipták, véleményünk szerint, ígéretes helyzetben, gondatlan módon gáncsolta ellenfelét.

Erdős a faultot lefújta, de csak szóbeli feddésben részesítette a vendégek 16-os számú játékosát, helytelenül. Sárga lapos figyelmeztetés elmaradt. A játék közvetlen szabadrúgással indult újra, melyet Kanta a kapuba csavart. (1-0)

A 30. percben Vadnai növelte a fővárosiak előnyét. Gólját szabályos körülmények között szerezte. (2-0)

A mérkőzés 56. percében Erdős játékvezető kiállította a vendégek 6-os számú védőjét, Kovács Gábort. A játékos túlzott mértékű erőbevetéssel megrúgta ellenfele, Varga Szabolcs fejét. Mozdulata sérülésokozás veszélyét tartalmazta, a hazai 11-es nem is tudta folytatni a játékot. A Szabálykönyv kimondja, hogy „ Az a játékos, aki a labda megszerzése céljából ellenfelét szemből, oldalról vagy hátulról, egyik vagy mindkét lábát használva túlzott mértékű erővel támadja és veszélyezteti ellenfele testi épségét, súlyos szabálytalanságban vétkes.” (Labdarúgás Játékszabályai; 12. szabály) A döntés jogos és helyes volt.

A mérkőzés 58. percében Hrepka talál be. Gólja előtt, Kanta passzának pillanatában nem helyezkedett lesen. Mélységből érkezett amikor a vendég védők kifelé mozdultak, így nagyon szoros helyzetben, kiváló döntés született Berettyán Péter részéről. (3-0)

A mérkőzés 68. percében Lipták támadta ellenfelét, Ramost felelőtlen módon, azaz „ a játékos teljesen figyelmen kívül hagyta cselekedete veszélyességét, illetve annak következményét ellenfelére nézve.”( Labdarúgás Játékszabályai;12. szabály) A vendégek 16-osa, nagy lendülettel, a labda megjátszására kísérletet sem téve, vállal nekirohant a hazai 7-esnek. A játékvezető sárga lapos figyelmeztetésben részesítette Liptákot, és közvetlen szabadrúgással indult újra a játék. Jó ítélet, helyes fegyelmezés.


A 73. percben Ramos rúgta a hazai negyedik találatát. (4-0) Hegedüs indítása után a bal oldalt elfutott Németh Milán mellett, aki elesett a cselt követően. Többszöri visszajátszás után sem eldönthető egyértelműen, hogy volt-e kontakt a két láb között. Véleményünk szerint volt, Ramos tized másodpercig, rátaposott a vendég 29-es sarkára. Gondatlan módon megrúgta ellenfelét, így közvetlen szabadrúgás kifelé a helyes ítélet.

A 88. percében Gera passzolt Ramoshoz, akit nyilvánvaló gólhelyzetben, gondatlan módon gáncsolt el Antal Botond ezért jogosan kiállította a játékvezető. A játékvezetőnek a következő körülményeket kell figyelembe venni nyilvánvaló gólhelyzet megítélésekor, a Szabálykönyv szerint:

  • a szabálytalanság és a kapu közötti távolság: 8-10 méter.
  • a labda megtartásának, vagy megszerzésének a valószínűsége: ha nincs fault, a csel után 5 méterről kellett volna üres kapuba betalálni.
  • a játék irány: ellenfél kapuja felé
  • a védőjátékosok száma és helyzete: egy, a kapus, Antal Botond

Ezen tényezők szerint Erdős helyesen ítélkezett. A büntetőt Kanta József értékesítette (5-0)

Hasonló írások:
Swietelsky Haladás - MTK Budapest
MTK Budapest - Puskás Akadémia FC 
 

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman