HÍREK

Következik klubunk első bajnoki mérkőzése a Szentlőrinc SE ellen - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-08-06

Következik klubunk első bajnoki mérkőzése a Szentlőrinc SE ellen - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 2. fordulójában csapatunk idegenben lép pályára vasárnap 17:30-kor. A mérkőzésről a tervek szerint lesz élő stream közvetítés is.

Jelen:

Szurkolói információk ITT!

A harmadik NB II-es szezonját töltő Szentlőrinc SE a bajnokság első fordulójában idegenben kapott ki 4-0-ra az előző szezonban még hozzánk hasonlóan NB I-es Gyirmót FC Győr csapatától.

A Baranya megyei város az elmúlt két másodosztályú szezonjában egyaránt a 16. helyen végzett. A tavalyi szezonban négy, míg azt megelőzően kilenc ponttal szereztek többet, mint a legjobb kieső.

A Pécstől 20 kilométerre fekvő település gárdája új vezetőedzővel vágott neki a 2022/2023-as szezonnak, a csapatot a hajrában benntartó Gabala Krisztián helyére Jeremiás Gergő érkezett a kispadra.

A 37 éves szakember Debrecenből érkezett, ahol Huszti Szabolcs távozását követően két NB I-es mérkőzésen - az elsőn csapatunk ellen - megbízott vezetőedzőként irányította a Lokit, majd tagja volt Joan Carrillo stábjának is.

Aktuális ellenfelünkhöz a nyári átigazolási időszakban eddig 12 játékos érkezett: Bese Balázs (MTK Budapest), Csilus Ádám, Csörgő Raul (mindkettő Nyíregyháza Spartacus FC), Daróczi Zoltán (III. Ker. TVE), Kiss-Szemán Péter, Rétyi Róbert (mindkettő Vasas FC), Vidnyánszky Mátyás, Vidnyánszky Ádám (mindkettő ETO FC Győr), Mervó Bence (Budafoki MTE), míg kölcsönbe került a gárdához Filipovics Markó (Újpest FC), László Dávid (Budapest Honvéd) és Németh Erik (ZTE FC).

Klubunk és a Szentlőrinc SE között meglévő kapcsolatot mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt két szezonban több játékosunk is szerepelt náluk kölcsönben. A mögöttünk hagyott bajnokság során Andrija Drljo, Biben Barnabás, Nagy Barnabás és Törőcsik Péter játszott a piros-feketéknél.

Rajtuk kívül távozott az előző szezonbeli keretből Czuczi Péter (Majos SE), Harsányi István (PMFC), Hesz Olivér (Dunaújváros PASE), Mucsányi Márk (Újpest FC - kölcsönből vissza) és Németh Barnabás (Budapest Honvéd - kölcsönből vissza).

A szentlőrinci együttes keretében Nagy Zsombor és Török László is MTK-kötődésű, mindketten játszottak U14-es és U15-ös csapatainkban.

A vasárnap 17:30-kor kezdődő mérkőzés lesz az első bajnoki mérkőzés a két együttes között. A kupában már megmérkőztünk: 2014-ben 2-0-ra nyertünk idegenben - érdekesség, hogy Poór Patrik is ott volt a csapatunkban, ahogy két jelenlegi stábtagunk, Federico Groppioni és Kanta József is.

Ellenfelünk Gyirmót FC Győr elleni bajnoki mérkőzésének összefoglalója:

A Szentlőrinc SE labdarúgásának múltja:

Szentlőrinc sportjának története 110 éve, 1912-ben kezdődött. A település jelentős vasúti csomópont, így nem véletlen, hogy az egyesületet vasúti dolgozók alapították Szentlőrinci Vasutas SE néven. Az egyesület színe piros-fekete lett.

A kezdeti időkben inkább a küzdősportok, aztán az atlétika és a céllövészet domináltak. Az első világháború utáni országhatár változások a sportra is hatással voltak. Sok olyan település került a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, amellyel korábban kapcsolatban voltak.

A futballt a múlt század '20-as, '30-as éveiben még nem szervezett keretek között játszották Szentlőrincen. Bemutató jelleggel leggyakrabban pécsi csapatokkal mérkőztek a település labdarúgói. Az összecsapások egyre több nézőt vonzottak, és sok fiatal választotta ezt a sportot.

Szervezett bajnokságban 1947-1948-ban szerepeltek először a Szentlőrinci Vasutas SE futballistái. A Délnyugat-Magyarországi Labdarúgó Alszövetség II. osztályának  Ormánsági-csoportjába nyertek besorolást, ami akkor a magyar foci negyedik vonala volt. A 8 csapatos mezőnyben az 5. helyen végeztek.

A következő években átszervezések miatt játszottak a szigetvári és a pécsi járási bajnokságokban is.

1957-ben jutottak fel a Baranya megyei bajnokság I. osztályába, ahol két szezonon át futballoztak. 1959-ben kiestek, s legközelebb csak 23 esztendő múlva, 1982-ben játszhattak újra a megyei foci első vonalában.

S aztán közel két évtizedes "hullámvasút" a megyei futballban - míg az 1999-2000-es Baranya megyei bajnokságot  megnyerte a Szentlőrinc, így története során első alkalommal felkerült a Nemzeti bajnokságba, annak is harmadik vonalába, a Dráva-csoportba.

Tizennégy szezonon keresztül futballoztak az NB III-ban, 2013-ban azonban kiestek. A 2013-2014-es bajnokságot a megyei I. osztályban megnyerték, s egy év távollét után visszakerültek. Újabb hat esztendő következett az NB III-ban.

Aztán a nagy siker: a 2020-2021-es pontvadászatot már a Merkantil Bank Ligában, az NB II-ben kezdhették.

Fotó: Facebook/Gyirmót FC Győr

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman