HÍREK

Könyv jelenik meg Hidegkuti Nándorról

2023-03-02

Könyv jelenik meg Hidegkuti Nándorról

Egy évvel ezelőtt indult el a Hidegkuti-centenáriumi emlékév, amely a héten hivatalosan is véget ér.

Az elmúlt időszakban több eseménnyel emlékeztünk meg legendás játékosunk születésének 100. évfordulójáról, az emlékév lezárásaként pedig kiadásra kerül egy könyv róla, amely klubunk megbízásából és anyagi támogatásával született meg. 

Íme, a Hidegkuti Nándorról szóló kiadvány ajánlója:

A hátravont középcsatár diadala
Fejezetek Hidegkuti Nándor, az MTK és az Aranycsapat legendás játékosa életéből

2022. március 3-án volt Hidegkuti Nándor, a legendás Aranycsapat világhírű játékosa, olimpiai bajnok, vb ezüstérmes, az MTK Örökös Bajnoka, stadionunk névadója születésének 100. évfordulója.
Ő az első az Aranycsapat legendás összeállításából, akire születésének centenáriuma alkalmából emlékezhetünk!
Tiszteletére az MTK Budapest könyvet jelentet meg:

A kötet "Vita fabula 1922-2002" fejezete tulajdonképpen Hidegkuti Nándor életrajza.
"Az Újlaki FC-től az MTK-ig" és "A címeres mez és az Aranycsapat" oldalak futball pályafutását kísérik végig.
"A kispadon itthon és külföldön" fejezet a magyar és az egyiptomi bajnoki címekről, kupa sikerekről, s a Fiorentinával elért Kupagyőztesek Európa Kupája győzelemről szól. 
A "Sajtószemle" válogatás abból, a Hidegkutiról megjelent a korabeli lapokban.
Természetesen nem maradhat ki, hogy játékostársak, szurkolók, barátok, ismerősök beszéljenek az "Öregről".
Felelevenítünk olyan anekdotákat is, melyeknek ő a szereplője, 
A "Hidegkuti Nándor emlékezete" fejezetben pedig rá emlékezünk - stadion, szobrok, síremléke, emléktáblák, könyvek, játék- és dokumentumfilm.
A húsz oldal képmelléklet olyan fotókat is tartalmaz, amik eddig sehol sem jelentek meg.

Miért A HÁTRAVONT KÖZÉPCSATÁR DIADALA lett a könyv címe? Ez a néhány bekezdés választ ad rá:

A hátravont középcsatár posztját Holics Ödön "találta ki" az 1920-as években, aztán Bukovi Márton és Sebes Gusztáv az MTK-ban és az Aranycsapatban fejlesztette tökéletesre. Kétségtelen tény, hogy akadt egy remek főszereplő hozzá: Hidegkuti Nándor. E felállás szerint a legendás Hidegkúti a korabeli középcsatárokkal ellentétben az ellenfél kapujától a megszokottnál jóval távolabb helyezkedett el, kivonva a kapu előteréből a középhátvédet, akinek üresen hagyott helyére viszont szabadon futhatott be Puskás vagy Kocsis.

Hidegkuti Nándor az Aranycsapat kivételes képességű középcsatára, a magyar labdarúgás legkiválóbb játékosainak egyike. Sokoldalúságára jellemző, hogy a válogatottban a támadósor valamennyi helyén szerepelt. Igazi "működési területe" azonban a hátravont középcsatár szerepköre volt. Fénykorában a világ legjobb csatárai között emlegették. Technikailag és taktikailag tökéletesen képzett, rendkívül ötletes, munkabíró, gyors és a fejjátékban is igen jó labdarúgónak bizonyult.

Sikerekben gazdag pályafutásának egyik érdekessége, hogy harmincadik életévén túl „érett be”. Ekkor derült ki, hogy a mezőnyjátékban képes a legnagyobb és leghasznosabb teljesítményre. Bozsik és Puskás mellett a válogatott csapat egyik karmestere lett. Ez a feladat azonban nem csökkentette játékának eredményességét.

S büszkék vagyunk arra, hogy akiknek a nevéhez a hátravont középcsatár poszt köthető - Holics Ödön, Bukovi Márton, Sebes Gusztáv -  - valamennyien klubunk játékosai voltak!

A kötet ezer - ebből 100 számozott – példányban, várhatóan 2023. május 17-én kerül az olvasókhoz.
 
Miért pont ekkor?
 
Mert ehhez a naphoz két "Aranycsapat először" is köthető:
 
1953. május 17-én az Olaszország - Magyarország mérkőzést rendeztek, az Európa Kupa döntője volt ez a találkozó, amin története során először, a legendás összeállításban kezdett az Aranycsapat, de ezt a mérkőzést sem fejezte be csere nélkül.
A 3:0-ás győzelem az Európa Kupa megnyerését jelentette - ennek a mérkőzésnek a közvetítése során, először hangzott el az Aranycsapat kifejezés. 
Az már hosszú ideje köztudott, hogy a világverő gárdát Szepesi György, a "tizenkettedik játékos" nevezte el így, talán csak az nem volt annyira ismert, hogy mikor. 
 
Ebben az időszakban jelenik meg egy másik nagyszerű játékosunkról is egy kötet. Talán hihetetlen, de az Aranycsapat legendás összeállításából Budai II. Lászlón kívül csak Lantos Mihályról nem készült eddig önálló könyv, de készítés alatt áll  "Az MTK és az Aranycsapat legendás balhátvédje - Lantos Mihály életregénye" című kötet, ezer - benne száz számozott - példányban.
 
A könyvek bemutatóinak időpontjairól és az értékesítés pontos részleteiről, hamarosan tájékoztatjuk az érdeklődőket. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman