HÍREK

Klubunk adja a profi mezőny legfiatalabb játékosát - lapszemle

2020-03-27

Klubunk adja a profi mezőny legfiatalabb játékosát - lapszemle

Lapszemleként ajánljuk a csakfoci.hu cikkét: Zuigeber 16 évesen és 8 hónaposan már bemutatkozott az NB II-ben, a 17 évesen és 3 hónaposan debütáló Kata pedig sok lehetőséget kapott listavezető és MK-elődöntős együttesünkben.

Javában tart a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet a magyar labdarúgásban, így a csakfoci.hu most az idény eddig eltelt részére tekint vissza, méghozzá a fiatal játékosok terén.

Az NB I-ben 15, az NB II-ben pedig 34, 19 évnél fiatalabb futballista lépett pályára az idényben, akár friss bemutatkozóként, akár már “rutinosnak” mondható játékosként (lásd a felcsúti-diósgyőri Kiss Tamást).

NB I: Fradi-Paks holtverseny az élen, Honvéd-fölény a TOP 10-ben

Az élvonalban a ferencvárosi Csontos Dominik és a paksi Szendrei Ákos volt holtversenyben a két legfiatalabb debütáns (mindketten 17 évesen és 2 naposan mutatkoztak be az OTP Bank Ligában), ugyanakkor a tolnaiak csatár-tehetségét  – aki február végén kapott profi szerződést nevelőklubjától –  már két bajnokin is mélyvízbe dobták, míg az FTC balbekkje egy NB I-es találkozón kapott eddig összesen lehetőséget, 5 perc erejéig (egy kupameccsen pedig 21 percet játszott).

A fiatalok bevetését illetően egyébként nem meglepő módon a Budapest Honvéd áll az élen a TOP 10-ben, hiszen három U19-es korosztályú futballistája is pályára lépett már az idényben (Buna Gábor, László Dávid és Cipf Dominik), míg a DVSC eddig két nagyon fiatal labdarúgónak, Pintér Ádámnak és Baráth Péternek adott lehetőséget.

NB II: Az MTK itt is első, három 17 éven aluli a profik között

A másodosztályban az egyébként is listavezető, és ugyancsak komoly akadémia háttérrel rendelkező MTK Budapest képviselteti magát a legtöbb, két U19-es játékossal az élmezőnyben. Zuigeber Ákos neve a világbajnokságra is kijutott U17-es válogatott kapcsán vált ismertté, alapember a nemzeti együttesben, és a legfiatalabb debütásként (16 év, 8 hónap) az NB II-ben is játszhatott már 4 mérkőzésen összesen 239 percet, Michael Boris vezetőedző bizalmát pedig 2 góllal és  2 gólpasszal hálálta meg eddig. Esetében fontos tényező, hogy hosszú hónapok óta nem játszhatott őszi, súlyos sérülése miatt, ezért sem áll több mérkőzés a neve mellett.

Így is ő lett az idényben a teljes magyar profi mezőny legfiatalabb debütánsa.

Ugyancsak a kék-fehérek kötelékébe tartozik az alig 17 évesen és 3 hónaposan bemutatkozott Kata Mihály, aki ráadásul abszolút alapembernek is tekinthető a bajnokesélyesnél, hiszen 19 mérkőzésen játszott már a szezonban, és a védekező középpályás a Magyar Kupában is pályára léphetett 4 alkalommal.

Zuigeber mellett egyébként a szolnoki Kurdics Levente és a szombathelyi Schuster Roland mondhatja el magáról, hogy 17 éves sem volt, amikor a profi között bemutatkozhatott a 2019/2020-as szezonban.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman