HÍREK

Jimmy Hogan méltó síremlékének felállításához klubunk is hozzájárult

2021-10-11

Jimmy Hogan méltó síremlékének felállításához klubunk is hozzájárult

Jimmy Hogan, az MTK mestere, a magyar futball iskola egyik megteremtője sokáig egy jeltelen sírban nyugodott - méltó síremlékének felállításához klubunk is hozzájárult.

A napokban volt 139 éve, hogy megszületett Jimmy Hogan. A futball történetének egyik legnagyobb hatású edzőjeként tartják számon őt, aki nemcsak az MTK-ra, hanem a magyar futballra is jelentős befolyást gyakorolt. Most nagyságához méltó síremléket kapott Burnleyben.

Jimmy Hogan edzői pályafutása végeztével Burnleyben élt, ott hunyt el 1974-ben kilencvenegy évesen, ám sokáig jeltelen sírban feküdt. A Turf Moor Memorial Garden bizottsági tagjai azonban a városi tanáccsal összefogva nemrég kiderítették a pontos nyughelyét, majd gyűjtésbe kezdtek, – amihez az MTK és a Magyar Sportújságírók Szövetsége is csatlakozott –, hogy az egykori edző méltó síremléket kapjon. A sírkövet, illetve a Premier League-ben szereplő Burnley stadionjánál található emléktáblát október 8-án, születésének 139. évfordulóján avatták fel.

Jimmy Hogan emléke előtt dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke levélben tisztelgett: "... Mindent köszönünk! A sikeres magyar focijövő veled kezdődött. Nyugodj békében Jimmy bácsi!" 


Jimmy Hogan (Anglia - Nelson, Lancashire, 1882. október 8. – 1974. január 30.) ír származású angol labdarúgó, csatár, majd edző, szövetségi edző. Születési idejeként a legtöbb iratában  október 18-a szerepelt, ám néhány hónapja a családi papírok között megtalálták születési anyakönyvét, így most már tudjuk, hogy 1882. október 8-án látta meg a napvilágot.  
Jimmy Hogan magyar futball kialakulásában jelentős szerepet játszott. Munkássága nem véletlenül szerepel a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia honlapján is. Az MTK, és a Hungária FC edzője volt 1914-1921, majd 1925-1927 között.
Játékos pályafutását a Rochdale Town csapatánál kezdte 1902-ben, majd a Burnley, a Nelson, a Fulham FC , a Swindon Town, és végül 1908-ban a Bolton Wanderers következett, ahol 1913-ban fejezte be a játékot. Legnagyobb sikere, hogy a Fulham FC-vel FA-kupa elődöntős volt 1907–1908-ban.
Az I. világháború kitörése után rövid ideig Bécsben dolgozott, az Austria Wien, és az osztrák válogatott edzőjeként. Angol állampolgársága miatt azonban az osztrákok börtönbe zárták. Az osztrák szövetség jogtalanul fölbontotta szerződését, ami miatt családja megélhetése is veszélybe került. Később családját hazaküldhette, ő maga 1000 font váltságdíj ellenében (amit két honfitársa tett le helyette) kiszabadult a börtönből. Bécsből került Budapestre, ahol Brüll Alfréd, az MTK elnöke tárt karokkal fogadta, és megbízta a kék-fehér csapat edzéseinek vezetésével.
Jimmy Hoganról egyszer valaki leírta, hogy öt bajnoki címet nyert az MTK-val, s ez valahogy bent maradt a futball köztudatban. 
Valójában az MTK-val egymás után három bajnoki címet nyert (1916-1917, 1917-1918, 1918-1919), de szerzett egy ezüstérmet is (1925-1926).
Hogannak az első világháború befejezése után, 1919 elején családi okok miatt haza kellett utaznia. Az biztos, hogy 1918 végén még részt vett a csapat záróvacsoráján, ahol el is búcsúztatták. 
Kürschner Izidor ekkor lépett elő edzővé, s 1919. február 23-án ült először az MTK kispadján, s 1919. júniusáig volt az együttes mestere. Holics Ödön követte a csapat élén.
Jimmy Hogan az osztrák olimpiai csapattal az 1936-os berlini olimpián ezüstérmes lett, de ő készítette fel a svájci együttest is az 1924-es párizsi ötkarikás játékokra.
Az ún. Duna-menti iskola kialakulásában kulcsszerepe volt Jimmy Hogannek. Ő tanította meg az erőre és gyorsaságra épülő angol stílustól gyökeresen különböző skót passzjátékot, mely a technikát és az összjátékot részesítette előnyben. Évtizedekig ez lett a közép-európai országok jellemző stílusa.
92 esztendős korában szülővárosában hunyt el.

Fotók: Nemzeti Sport

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman