HÍREK

Jelen és jövő (5. rész) Tóth Ferenc

2015-10-02

Jelen és jövő (5. rész) Tóth Ferenc

Jócskán benne vagyunk a 2015/16-os bajnoki szezonban. Az MTK Budapest csapatában van néhány futballista, akiről talán kevesebbet lehet tudni. Néhányan már bemutatkoztak az NB I-ben, vagy közel állnak hozzá. Sorozat keretében mutatjuk be az érintetteket. Tóth Ferenccel beszélgettünk.

– Mik voltak a pályafutásod főbb állomásai?

– Hatévesen a Goldball-ban kezdtem focizni. Tízéves koromig játszottam ott, de az igazi pályafutásom csak ezután kezdődött.

– Mikor és hogyan kerültél az MTK Budapest csapatához?

– Tízéves voltam. A Goldball teljes ’93-as korosztályát átvette az MTK. Nyolc évig korosztályos csapatokban játszottam, majd kölcsönben két évig Szigetszentmiklóson, hat hónapig pedig Veszprémben játszottam NB II-ben, ezután kerültem vissza az MTK-ba. Itt U21-ben és a második csapatban, NB III-ban játszottam. Az NB I-ben még nem mutatkoztam be, csak kispadig jutottam.

– Mi a kedvenc posztod, hol érzed legjobban magad a pályán?

– A belső védő pozíciót érzem legjobban magaménak, de a védelem bármely részén megállom a helyem.

– László Csaba személyében – sok év után – új vezetőedző került a csapat élére, és szinte a teljes szakmai stáb kicserélődött. Hogyan sikerült az átállás?

– Hozzá vagyok szokva a váltásokhoz. Pályafutásom során legalább hét-nyolc edző keze alatt dolgoztam. Hamar megszoktam ezt az állapotot is, újak az impulzusok, dinamikusak, erőteljesek az edzések.

– Két külföldi tréner is segíti a vezetőedző munkáját. A pályaedző, Werner Bürger és az erőnléti edző, Steven Vanharen. Velük hogyan megy a kommunikáció?

– Angolul beszélek velük, mert németül még csak a „ja”-ig jutottam, az nem megy. Néha a mutogatás is sokat segíthet, de a futball kifejezéseit az is megérti előbb-utóbb, aki nem beszél idegen nyelvet.

– Nagy a verseny a csapatba kerülésért, de akár a kispadról beállva is lehet segíteni. Mennyi esélyt látsz rá, hogy idén pályára lépsz az OTP Bank Ligában?

– Nagyon reménykedem és bízom benne, hogy sikerül bemutatkoznom. Az edzéseken száztíz százalékot nyújtok. Mindent megteszek, hogy a mester betegyen, bármit hozhat a jövő. Nyáron biztattak, hogy szükség van rám, ezért maradtam. Látok rá esélyt, hogy bekerüljek.

– Minden futballista álma, hogy szerepelhessen a nemzeti tizenegyben és külföldi bajnokságban is kipróbálhassa magát. Ezek azok a célok, amiket szeretnél te is elérni?

– Sokat voltam válogatott szinte minden korosztályban. Az U15-ös csapattól egészen az U20-as társaságig folyamatosan, U18-tól pedig csapatkapitány is. Kis keserűség bennem, hogy az U21-esekhez már nem fértem oda. Álmom a nagyválogatottban való bemutatkozás, de most a legfontosabb, hogy az NB I-ben kapjak lehetőséget. Külföldön Angliában, vagy Skóciában játszanék, fekszik az a stílus. Minden csak megszokás kérdése, fel lehet venni azt a tempót is. Ha Ausztriába vagy Németországba sikerül kikerülnöm, akkor sem leszek csalódott.  

– Átszerveződött az NB I-es bajnokság. Milyen eredménnyel lennél elégedett?

– Célunk, hogy az első háromban végezzünk. A Ferencváros kiemelkedik, de mögöttük bármi lehet, akár második helyen is végezhetünk. Ha lecsúsznánk a dobogóról, azt csalódásként élném meg.

– Jövőre elkészül az MTK Budapest új, európai szintű stadionja. Mi az első gondolatod ezzel kapcsolatban?

– Remélem, pályára léphetek az új stadionban. Korábban már láttam látványterveket, biztosan szép lesz.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman