HÍREK

Jelen és jövő (3. rész) Baki Ákos

2015-09-30

Jelen és jövő (3. rész) Baki Ákos

Jócskán benne vagyunk a 2015/16-os bajnoki szezonban. Az MTK Budapest csapatában van néhány futballista, akiről talán kevesebbet lehet tudni. Néhányan már bemutatkoztak az NB I-ben, vagy közel állnak hozzá. Sorozatunk harmadik részében a jobboldali védőjátékossal, Baki Ákossal beszélgettünk.

– Mik voltak a pályafutásod főbb állomásai?

– Óvodás koromban kezdődött, Zalaegerszegen. Kilenc évet töltöttem el ott.

– Mikor és hogyan kerültél az MTK Budapest csapatához?

– Zalaegerszegről 2009-ben kerültem a fővárosba, az U15-ös korosztályba. A csapattal bajnokságot nyertünk, Manchesterből a Nike–kupát hoztuk el. Ezen a nyáron kerültem az akadémiára, ahol négy évet töltöttem, 2013-tól a felnőttekkel készülök.

– Mi a kedvenc posztod, hol érzed legjobban magad a pályán?

– Belső védő pozícióban érzem legjobban magam, de játszottam többször jobbhátvédet is.

– László Csaba személyében – sok év után – új vezetőedző került a csapat élére, és szinte a teljes szakmai stáb kicserélődött. Hogyan sikerült az átállás?

– Könnyen ment a beilleszkedés. Csaba személyében profi szakembert ismertem meg, aki tudja motiválni a játékosokat, tüzesebbek az edzések, a vele érkezett stáb is sokat segít a fejlődésünkben. Jó helyen vagyunk.

– Két külföldi tréner is segíti a vezetőedző munkáját. A pályaedző, Werner Bürger és az erőnléti edző, Steven Vanharen. Velük hogyan megy a kommunikáció?

– Célom angolból a felsőfokú nyelvvizsga, így nekem ez jó gyakorlás. A többség angolul beszél velük, vannak, akik németül próbálkoznak, de olyanok is, akik „activity”-t játszanak. Sokat segítenek egymásnak a csapattársak. Persze azért ők is próbálkoznak magyarul, több-kevesebb sikerrel.

– Nagy a verseny a csapatba kerülésért, de akár a kispadról beállva is lehet segíteni. Mennyi esélyt látsz rá, hogy idén bekerülhess a csapatba?

– Célom, olyan erőállapotba kerülni, hogy ismét együtt tudjak edzeni a többiekkel és mihamarabb elérjem azt a formát, amivel már bekerülhetek. Először a meccsterhelés miatt valószínű, hogy az NB III-as csapatban játszom, de pár héten belül már számíthat rám a szakmai stáb.

– Minden futballista álma, hogy szerepelhessen a nemzeti tizenegyben és külföldi bajnokságban is kipróbálhassa magát. Ezek azok a célok, amiket szeretnél te is elérni?

– Rövid távon az a célom, hogy játszhassak, szeretnék minél jobb formába kerülni. Fel akarom hívni magamra a figyelmet az U21-es válogatottnál. Európa-bajnoki selejtezők vannak, jó lenne azokon játszani. Foglalkoztat a külföldi szerződés lehetősége, leginkább Anglia vonz. 2013 telén voltam ott próbajátékon a Swansea-nél, de végül nem kerültem ki.

– Teljesen átszerveződött az NB I-es bajnokság. Milyen eredménnyel lennél elégedett az idei szezonban?

– Most is dobogóközelben vagyunk, boldog lennék, ha ott is tudnánk végezni. Idén kevesebb a csapat, keményebb a bajnokság. Reálisan van esély erre, három-négy csapat is odakerülhet, köztük vagyunk mi is. Célunk az Európa Liga.

– Jövőre elkészül az MTK Budapest új, európai szintű stadionja. Mi az első gondolat, ami ezzel kapcsolatban eszedbe jut?

– Nagyon várom, kiváncsi vagyok hogy fog kinézni. Remélem, egy év alatt sikerül felépíteni olyan stadiont, ami méltó az MTK-hoz.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman