HÍREK

Interjú Michael Borisszal - lapszemle

2020-03-19

Interjú Michael Borisszal - lapszemle

Vezetőedzőnkkel a Nemzeti Sport készített hosszabb interjút. Lapszemle.

Ha szigorúan a szakmára koncentrálunk, minden a tervek szerint halad?
- Eddig többet kaptunk a csapattól, mint amire az idény elején számítottunk – felelte lapunknak Michael Boris, az MTK Budapest 44 esztendős német vezetőedzője. – A bajnokság kezdete előtt az újságokban megkérdezett edzők véleménye alapján nem minket tartottak a legerősebb együttesnek, de az első tíz forduló után már látszott, hogy jó úton járunk. A fiatalabb és az idősebb játékosok remek közösséget alkotnak, ennek köszönhetően vezetjük a tabellát, a Magyar Kupában pedig a Honvéd elleni elődöntőre készülünk. Szerencsére a játékosokban sem csalódtam, a fiúk nyitottak a munkára, igaz, olykor megesik, hogy amit az egyik bajnokin viszontlátok a csapattól, azt a következő meccsen már nem, ezért újra be kell gyakorolnunk bizonyos elemeket az edzésen. A hozzáállásukra viszont nem lehet panaszom, és többnyire a játékra sem: a legtöbb gólt szerezve állunk az első helyen. Más kérdés, hogy a harminchárom kapott gól mellett nem mehetünk el szó nélkül.

A múlt hétvégi, Vasas elleni 3-1-re megnyert bajnoki egyfajta teszt volt a csapatának?
- Két fővárosi csapat meccse mindig pikáns találkozót jelent, igazi presztízsmeccset játszottunk. A Vasas remek formában érkezett hozzánk, ugyanakkor mi vagyunk a listavezetők, és múlt szombaton azt is megmutattuk, miért. Végig küzdöttünk egymásért, minden helyzetben kisegítettük a másikat, a kapustól kezdve az utolsó cserejátékosig mindenki kivette a részét a győzelemből. A minőség és az agresszivitás sem hiányzott belőlünk.

A koronavírusról szóló hírek, a bizonytalan helyzet mennyire nehezítette a felkészülést?
- Az öltözőben igyekeztünk kizárni ezt a témát, a nehézséget inkább az jelentette, hogy a Magyar Kupa-negyeddöntő miatt a vasárnap-szerda meccsritmusból érkeztünk a Vasas elleni bajnokira. Ne értsenek félre, ez nem fizikailag jelentett gondot, inkább mentálisan. A másodosztályban szereplő csapatként nagy siker, hogy bejutottunk a kupa legjobb négy csapata közé, ugyanakkor a Dorog elleni továbbjutásnak nem tudtunk örülni, mert másnap már készülni kellett a hétvégi bajnokira. Az utóbbi hetekben szép eredményeket értünk el, de a sűrű naptár miatt nem volt idő arra, hogy örüljünk neki.

Szívesen megkérdezném a véleményét a járványról, ám két honfitársa, Jürgen Klopp, valamint Julian Nagelsmann is kiosztotta a vírusról kérdező újságírót.
- Talán azért, mert futball edzők vagyunk, nem orvosok. Ráadásul a mostani helyzet elég egyértelmű: az egészség és az élet a legfontosabb, a futball csak játék. Nem a szakvezetők véleménye számít, hanem azok a döntések, amelyeket a kormány a megfelelő szervezetekkel egyeztetve meghoz. Mindannyian sajnáljuk, hogy szünetel a bajnokság, de most nem ez a legfontosabb.

Az edzések is szünetelnek a csapatnál?
- A hétfő délelőtti tréning után értesültünk a Magyar Labdarúgó-szövetség döntéséről, ezt követően felfüggesztettük az edzéseket. A következő hét-tíz napban vélhetően senkivel sem találkozunk a pályán, addig egyéni edzésterv alapján készülnek a játékosok.

Megfordult a fejében, hogy ebben a helyzetben hazautazik a családjához, a szeretteihez?
- Nem, ez egy pillanatig sem volt opció. Egyfelől, az MTK vezetőedzőjeként Budapesten van feladatom, mert amikor folytatódik a bajnokság, vélhetően rövid idő alatt kell sok meccset játszani, akkor már nem lesz idő részletesen kielemezni az ellenfeleket – most viszont van. Emellett a határokat lezárták, ha haza is jutnék, előbb Németországban, majd a visszaérkezésem után Magyarországon várna rám két hét karantén, ennek nincs értelme. Az idény közben is megesik, hogy két-három hónapig nem látogatok haza, ez most sem jelenthet gondot.

Ki hiányzik a legjobban?
- A szüleimmel és a fiammal minden nap beszélek, otthon is hasonló a helyzet, mint Magyarországon.

Bár ez még hetek kérdése, de véleménye szerint a folytatás után mennyire lesz nehéz ismét felvenni a ritmust?
- A téli és a nyári felkészülés előtt is van két-három hét szünet, a mostani helyzet mégis más. Ha a játékosok profi hozzáállással készülnek otthon, odafigyelnek a mozgásra és az étkezésre, az erőnlétükkel nem lesz gond, inkább mentálisan lehet majd nehéz ismét felpörögni, mert az agy ugyanolyan mint a test: ha nem dolgoztatjuk, visszaesik a teljesítménye. Erről a problémáról beszélni kell, figyelni a környező országokat, és ellesni a lehető legjobb megoldást. Egyedül annak örülhetünk, hogy a tabellára legalább jó ránézni.

Az MTK-nál az eredmények mellett a fiatal labdarúgók beépítése is fontos szempont, ezen a téren hogy halad?
- Elég csak Kata Mihály, Nagy Zsombor, Schön Szabolcs, vagy éppen Palincsár Martin nevét említeni, akik egyaránt fiatalok, és gyakran megkapják a lehetőséget. Más kérdés, hogy ezzel élni kell. Az utánpótlás futballhoz képest jelentős változás, hogy itt senkinek sincs biztos helye. A tizennyolc esztendős labdarúgónak olykor a huszonhét éves csapattársával kell harcolnia a kezdőcsapatba kerülésért, nem a kortársával. Ezt a helyzetet meg kell tanulniuk feldolgozni.

Azóta tanulja a magyar nyelvet, amióta az U19-es válogatott szövetségi edzőjeként először állást kapott Magyarországon. Mostanra hogy boldogul?
- Egész jól, egyre jobban. Az öltözőben igyekszem a lehető legtöbb magyar szót használni, a legjobb visszajelzést viszont a mosónőnktől kapom. Ő csak magyarul beszél, de minden nap váltunk néhány szót, és ha négy-öt percig tudunk beszélgetni egymással úgy, hogy értjük, amit a másik mond, annyira nem lehet rossz a magyarom. Nem tökéletes, a többiek olykor jót szórakoznak, de a lényeg, hogy értjük egymást.

Forrás: Nemzeti Sport

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman