HÍREK

Horváth Dávid: "Szeretném elérni, hogy minden ellenféllel szemben győzelmi eséllyel lépjünk pályára" (lapszemle)

2023-06-05

Horváth Dávid: "Szeretném elérni, hogy minden ellenféllel szemben győzelmi eséllyel lépjünk pályára" (lapszemle)

A Sportal készített interjút Horváth Dáviddal. Lapszemle.

Amikor átvettem a csapatot a tavalyi idény végén, reménytelen helyzetben voltunk – kezdte a 38 esztendős Horváth Dávid, az MTK Budapest vezetőedzője, aki a 2021/2022-es idény utolsó négy fordulójában, kieső helyen vette át a szakmai munka irányítását. – Csak matematikai esélyünk volt a bennmaradásra, ezért szerettük volna szépen befejezni a bajnokságot, az volt a célunk, hogy ne szétesett csapat benyomását keltsük. Igaz, hogy végül az utolsó fordulóban is maradt esélyünk, de reálisan nézve már kieső csapat voltunk. Kaptam akkor négy mérkőzést, és a célunkat elértük, mert az utolsó mérkőzésen négyezer-ötszáz néző előtt futballoztunk, és a szurkolók megtapsolták a játékosokat.

Szóba se került a folytatás az NB II-es idény előtt?

Nem, mert pontosan tudtam, hogy arra a négy mérkőzésre kaptam a felkérést.

Jól indult az NB II-es bajnokság Bognár György irányításával, aztán történt valami, ami miatt megrekedt a csapat. Mi lehetett a probléma?

Bognár György szakmai igazgatóként dolgozott, tulajdonképpen a főnököm volt, és nagyon korrekt kapcsolat alakult ki közöttünk. Sokat segített, és az edzőváltásnál ezt meg is köszöntem neki. Valóban lehetett érezni némi törést a csapat teljesítményében, és muszáj volt változtatni játékban is, amikor újra átvettem a keretet. Stabilizálni kellett a védekezést, meg összességében a csapatjátékot, hogy kijöhessünk a hullámvölgyből.

Sikerült, mert hat kettes győzelemmel mutatkoztál be a Soroksár otthonában, ahol nem sok ellenfél szerez ennyi gólt.

Ismerni kell a játékosokat, a csapatot a legapróbb részletekig, és ebben a teljes szakmai stábot értem. Mindenki kutatta, miben fejlődhetnénk. Logikus, hogy a gyengeségeinket próbáltuk eltakarni, ugyanakkor szerettünk volna megmutatni az erősségeinket, és ha hosszú távon nézzük a teljesítményünket, kijelenthető, sikerült a támadópotenciálunkat megtartani.

A nyolcvanhat szerzett gól erősségnek számít?

Lehetett volna több is, mert játszottunk olyan mérkőzéseket, amelyeken bosszankodtunk a kihagyott helyzetek miatt, de elégedett vagyok a szerzett gólok mennyiségével.

Amelynek a felét három játékos érte el, Németh Krisztián, Futács Márkó és Stieber Zoltán összesen negyvenkettőt szerzett. Sikerül őket megtartani az NB I-es idényre?

Remélem, mert sosem titkoltam, hogy az NB II-ben feljutó helyen végző keret tagjai NB I-es minőséget képviselnek. Nyilván szükséges mindig fejlődni, ezáltal módosítani a keretet, mert ami az NB II-ben elegendő volt, meglehet, az NB I-ben már nem lesz az. Nem szeretnénk liftezni a két osztály között, ezért az erősségeinket szeretnénk megtartani.

Említetted a gyengeségeket is, a tavaszi szezon közben hosszabb hullámvölgybe került a csapat, de valóban reális veszélynek tűnt, hogy az Ajka megelőzheti az MTK-t?

Egyáltalán nem éreztem valós veszélynek, hogy bármelyik ellenfél is megelőzhet minket. A huszonegyedik fordulótól kezdve feljutó helyen voltunk, és a huszonkilenc-harmincadik fordulóban már tizenkét pont volt az előnyünk a harmadik helyezett előtt. Ekkor valóban túlságosan is megnyugodott a csapat, ezt belátom, de abban a pillanatban, amikor csökkent az előnyünk, egyből stabilizáltuk a játékunkat. Az utolsó négy fordulóban gyakorlatilag már feljutóként léptünk pályára.

Említetted, hogy sok a sérült…

Az idény végére a rehabilitáció elérte célját, és a nyári felkészülést minden kerettag százszázalékos állapotban kezdheti meg. Nagy Zsombort kellett műteni korábban a térdével, a gyógyulási folyamat a teljes tavaszi szezonját elvitte, de ugyanez igaz Futács Márkóra, aki október óta nem lépett pályára az idény végéig. Remélhetőleg nyáron erőnlétben is utoléri magát.

Mikor kezdődik a felkészülés?

Június tizennegyedikén és tizenötödikén orvosi tesztelésekkel kezdünk, majd tizenkilencedikén kezdődnek az edzések. Hathetes felkészülést tervezünk, egy szlovéniai edzőtáborral együtt.

Hej Viktor már aláírta szerződését az MTK-val, de nyilván nem csak a kisvárdai védő érkezése várható.

Említettem, hogy az élvonalra fel kell készíteni az együttest, mert a koncepció, ami az NB II-ben működött, lehet, az NB I-ben ingatag lábakon állna. Amikor győzelmi szériában voltunk, akkor is pontosan láttuk, hogy a keretet hol kell megerősíteni. Neveket nem mondok, de egyértelmű, hogy gyorsítani kell a csapatot, levinni az átlagéletkor, illetve beépíteni olyanokat, akik a labda nélküli, a labda elleni játékban is jók. Tulajdonképpen minden posztra kellenek játékosok, akikre ez a megállapítás igaz.

Továbbra is számíthatsz az akadémia fiataljaira?

Az elgondolásom szerint igen, mert tavaly, azon a négy NB I-es mérkőzésen, illetve miután átvettem a keretet az NB II-ben, azon voltam, ha látunk potenciált egy fiatalban, építsük be a csapatba. Mivel ez lényegében az MTK filozófiája is, nem esik nehezemre megvalósítani, mert ez a jövő, így fejlődhet a magyar labdarúgás is.

Feljutó csapatnál mindig az a célkitűzés, hogy próbáljon bennmaradni az NB I-ben. Az MTK viszont tradicionális klub. Mi az elvárás a következő idényre?

Az MTK-nak az élvonalban a helye, és mivel egy tradicionális klubról beszélünk, így természetesen vannak olyan hangok, hogy akár a bajnoki címért is küzdenie kellene. Viszont, jelenleg NB II-es feljutók vagyunk, és igen, szeretnénk megragadni az NB I-ben, de szeretném elérni, hogy minden ellenféllel szemben győzelmi eséllyel lépjünk pályára. Ha nem sikerül, maradjuk hűek a stílusunkhoz.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman