HÍREK

Hogyan tovább?

2015-09-29

Hogyan tovább?

Október 3. szombat 18:00 Békéscsaba 1912 Előre - MTK Budapest OTP Bank Liga 11. forduló.

Szombaton 18:00 órakor az MTK Budapest folytatja turnéját, az OTP Bank Liga 11. fordulójában Békéscsabán vendégszerepel a kék-fehér klub labdarúgócsapata. Az Újpest FC után újabb lila-fehér ellenfél, de László Csaba ezúttal alighanem nyugodtabb, az előző fordulóban tapasztalthoz képest, kevésbé idegőrlő csatára számít.

A hétvégi ellenfél az NB I sereghajtója, a másodosztályból frissen feljutó Békéscsaba 1912 Előre. A két klub mérkőzései nem vezetnek minket túl mély történelmi áttekintéshez, az örökmérleg  az MTK Budapest győzelmét sejteti. Az eddig lejátszott, mindössze 46 első osztályú bajnokin 14 alkalommal maradt Békéscsabán mindhárom pont, 8 döntetlen mellett, 24 meccsen vendéggyőzelem született. Legutóbb több, mint tíz éve találkozott egymással a két csapat NB I-es bajnokin. 2005 májusában, Békéscsabán 1-0-ra nyert az MTK Budapest.

Ezek a tények, a lilák sereghajtó pozíciójával már önmagukban megnyugtathatják László Csaba stábját és játékosait, főleg úgy, hogy őrületes fordulatokat hozó bajnoki mérkőzésen vannak túl a fiúk. Az újpesti pontszerzésnek nagyon sok tanulsága van, a csapat jövőjére nézve, hasznos fordulón van túl az MTK Budapest.

Sokadszorra tapasztalhattuk, hogy a magyar klubok többségével szemben, az MTK Budapest játékosai számára, minden mérkőzés, a szó legszorosabb értelmében 90 percig tart. Az új erőnléti, orvosi stáb segítségével kifogástalan állapotban tudnak játszani a fiúk, még a meccs 70. vagy 80. percében is. A Haladás, a Diósgyőr, a Videoton és a Vasas után, az Újpest ellen is sikerült betalálni ebben a periódusban. Ezt a mintát követve, Békéscsabán is várható késői gól, a kérdés inkább, hogy előtte, hogyan bírja a csapat szusszal.

Az MTK Budapest vezetőedzője az idei szezonban először próbálkozott meg új formációval, több poszton is az eddig megszokottól eltérő módon rotálta csapatát.

Poór Patrik, nagyon úgy fest, hogy nem ijed meg a mélyvíztől, a Pakson nyújtott produkciója után, Újpesten is kiemelkedő tagja volt a csapatnak, a két bekapott gól ellenére is.

Nem áll már ilyen jól a szénája Ramosnak, a brazil támadó – Patrikhoz hasonlóan – a paksi meccs után, újra megkapta a lehetőséget, viszont vagy a kétcsatáros játék miatt, vagy koncentrációs gondok miatt, de rengeteg gól a lábában maradt az Újpest elleni 2-2 alkalmával.

Marek Strestik teljesen felépült sérüléséből, és Hrepka Ádámot kiszorítva helyet követel magának. A legutóbbi bajnokin, kezdőként játszva, tizenegyest harcolt ki, amikor az ő oldalán folyt a játék, hasznosan segítette a támadásokat, sérülése úgy tűnik tényleg a múlté, idő kérdése, hogy százszázalékosan visszarázódjon.

Ezek a legfőbb változások láthatóan kisebb, nagyobb sikerre vezettek, a kérdés most az, hogy László Csaba, az utóbbiaknál könnyebb meccs előtt milyen taktikához, lélektani hadviseléshez folyamodik. Ha az a cél, hogy a játékba csak mostanában rázódó játékosok önbizalma helyreálljon, és, hogy mindenki az újpesti utolsó 20-30 perccel folytassa Békéscsabán, akkor elképzelhető, hogy nem sokat változtat, vagy ha változik is valami, akkor az a formációban fog.

A 4-4-2-es hadrend, mint újítás, láthatóan némi zavart keltett a fejekben Újpesten, azzal, hogy Thiam kikerült középről, hatalmas területeket kapott a középpályán az ellenfél, ezt nem lenne jó megismételni.

Azonban a Békéscsaba 1912 Előre taktikai formációja is valami hasonló, mélyebb 4-4-2 az, amit Zoran Spisljak játszat csapatával, komoly hangsúlyt helyezve a gyors szélsőkre (Laczkó, Calvente, Fábio), és a kontrajátékra, kevésbé az Újpesttől tapasztalt sokpasszos, építkezést láthatjuk majd a szombati lila-fehér ellenféltől.

Ezért elképzelhető, hogy megismétlődik László Csaba 4-4-2, helyenként 4-2-4-re alakuló formációja, amiben szinte kizárólag személyi kérdések adódhatnak. Ha úgy dönt a vezetőedző, hogy most mindennél előbbre való a három pont megszerzése, és a fiatalabb, jelenleg talán gyengébb formának örvendő játékosok önbizalmát nem most akarja felrázni, akkor az is előfordulhat, hogy minden visszaáll a régibe, Hrepka és Thiam is kezdhet, Torghelle egyedül rohamozhat, és Gera fejében is leülepedhetnek az utóbbi hetek történései, Varga pedig átveheti helyét a jobbszélen.

Mindennek az alapja a stabil védekezés, a 90 percig tartó koncentráció kell, hogy legyen, és máris kidomborodhat a keretek közti különbség. Jó játékkal szerzett három pont sokat lendíthet a csapat kémiáján, mondhatni jókor jön ez a mérkőzés a sereghajtó ellen, három nyeretlen forduló után győzelemre számíthatunk. Arról már nem is beszélve, hogy a dobogó második fokára lehetne kapaszkodni a csabai pontokkal.

A mérkőzésre elővételben ITT tud jegyet vásárolni, míg az mtkbudapest.hu élő, szöveges tudosítása ITT lesz elérhető.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman