HÍREK

Hogy lesz valakiből az NB I legfiatalabb csapatkapitánya? (lapszemle)

2023-07-04

Hogy lesz valakiből az NB I legfiatalabb csapatkapitánya? (lapszemle)

Az nb1.hu készített interjút Kata Mihállyal. Lapszemle.

Az NB I-be feljutott MTK három, sokat megélt válogatottja, Németh Krisztián, Futács Márkó és Stieber Zoltán különleges kéréssel fordultak Kata Mihályhoz.

Kata Mihály az egyik legtöbbször foglalkoztatott játékos az U21-es válogatottban, ami nem csoda, hiszen már 18 évesen is tagja volt Gera Zoltán Eb-keretének. Az MTK-ban nevelkedett, négy éve a felnőttcsapatot erősíti, pedig még csak 21 éves – de ami az utóbbi hetekben történt vele, arra ő sem számított. Az NB I-be feljutott kék-fehérek három, sokat megélt válogatott labdarúgója, Németh Krisztián, Futács Márkó és Stieber Zoltán egy különleges kéréssel fordultak hozzá.

Hogyan lettél csapatkapitány?
Az előző szezonban az utolsó bajnokikhoz közeledve Némó, Stibi és Futi megkerestek azzal, hogy arra gondoltak, átadnák nekem a lehetőséget, hogy én legyek a jövőben a csapatkapitány. És természetesen mindenben maximálisan támogatnak. Nagyon jólesett, és szívesen is fogadtam a felkérést, miközben tudom, hogy ez nagyon nagy felelősséggel jár. A kérésük a vezetőedzőn, a vezetőségen is átment, így a következő idényben tényleg én fogom viselni a karszalagot.

Elmondták-e, hogy miért gondoltak rád?
Beszélgettem mindannyiukkal elég sokat erről. Azt mondták elsősorban, hogy az MTK-nak inkább már én vagyok a jövője, ők már a karrierjük vége felé járnak. És ez egy szép gesztus is a klub felé, hogy így próbálják segíteni a fiatal játékosokat, miközben az, hogy megkapom a karszalagot, bizalmat is jelent a számomra.

Úgy, hogy még csak 21 éves vagy. Ez elég ritka a labdarúgásban.
A tavalyi szezonban egyszer-kétszer felkerült a kezemre a karszalag, de akkor csak meccs közben kaptam meg, amikor például Némót lecserélték. Még csak 21 éves vagyok, de a mostani már az ötödik szezonom az MTK felnőttcsapatában, tehát már elég régóta, talán a legrégebb óta itt vagyok itt az öltözőben a mostani keretből. Elég sokat változtam azóta, nemcsak a futballt, hanem a személyiségemet illetően is. Szerintem emiatt láthattak bennem olyan erényeket, amelyek alapján alkalmasnak tartanak arra, hogy én legyek a kapitány.

Az Iváncsa elleni 11-0-s sikert már a te motivációddal sikerült elérni?
Ezt nem mondanám, hiszen a felkészülési mérkőzések előtt nincsen szükség olyan öltözői beszédekre, mint a tétmeccsek előtt. Csak a pályán, a kezdés előtt mondtam egy-két szót. De ez a győzelem papírforma volt, így nem kellett egy jó beszédnek befolyásolnia a dolgokat, a magabiztos győzelem elvárás volt magunkkal szemben.

Az előző szezonban 14 sárga lapot is kaptál. Ez jellemzi a stílusodat is védekező középpályásként, hogy rajtad aztán nem megy át senki?
Most tényleg nagyon sokat kaptam, előtte ez nem volt ennyire jellemző. Több minden miatt történt ez így, az NB II-ben támadó focit játszottunk, magasan védekeztünk, az év elején még Bognár Gyurival is, és sokszor meg kellett állítani az ellenfelet, akár taktikai faultokkal. Jellemző a játékomra a határozottság, de ez kell is ebben a pozícióban, amikor megálljt kell parancsolni az ellenfél akcióinak. Korábban nem kaptam ennyi sárgát, a következő szezonban szeretnék ezen a számon sokat faragni.

De az látszik, hogy tudod, hol a határ, hiszen piros lapot nem kaptál.
Piros lapot még sohasem kaptam, mert kordában tudom tartani magamat meccs közben, amikor kapok egy sárgát. Nem is szoktak lecserélni egy sárga lap miatt, bár jól tudom, utána nagyon oda kell figyelnem, és valamennyire azért hátráltatja a játékomat egy-egy helyzetben.

Hogyan viselsz el egy olyan fordulót, amikor a sárgák miatt ki kell hagynod a meccset?
Kettő is volt belőle, a harmadik nem gyűlt össze. Először kikaptunk, másodjára nyert a csapat, de nagyon nehéz, amikor kívülről kell néznem a meccsünket, és nem segíthetek. De ugyanúgy állok hozzá a dolgokhoz egy ilyen mérkőzés előtt is. Egyetlen különbség: a meccsnapon egyedül edzettem délelőtt.

Az előző szezon végén volt egy hullámvölgye az MTK-nak, amikor kívülről azt lehetett érezni, kicsit pánikban van a csapat, nehogy ne legyen meg a feljutás. Aztán, persze simán meglett. Sikerült megtalálni az okát, hogy miért került gödörbe a csapat?
Két hullámvölgyünk is volt, ősszel és tavasszal is volt egy, és mindkettő elég mély volt. Öt-hat meccsen keresztül vagy kikaptunk, vagy döntetleneket értünk el. Egyetlen okot nem lehet megnevezni, több tényezős a dolog. Tavasszal, a vége felé talán a motiváció csökkent. Nem azt mondom, hogy nem akartunk nyerni, de talán elhittük, hogy a feljutás már megvan. Kaptunk egy-két pofont, vagy inkább hármat-négyet-ötöt, de a végére valamennyire fel tudtuk rázni magunkat, hogy bebiztosítsuk a feljutást. De valóban nem sikerült a legjobban ez a tavasz.

Mindig jellemző volt rád, hogy az idősebbek között bizonyíthattál, például 18 évesen ott voltál az U21-es Eb-n. Ez alkat vagy tudatosság kérdése?
Én az MTK-ban már ifista koromtól kezdve feljátszottam, az U15-ös korosztálytól folyamatosan az eggyel nagyobbaknál, a 2001-eseknél futballoztam. Ezt pedig valamennyire az MTK-nak is köszönhetem, hiszen a csapatnál régebben mindenképpen jellemző volt, hogy két-három srác eggyel magasabb korosztályban futballozik. Ez nagyon sokat segített nekem, hiszen, így nem állt meg a fejlődésem, amikor esetleg bármilyen szempontból, akár fizikálisan, akár technikailag a kortársaim előtt jártam. Nagyobbak, gyorsabbak voltak az ellenfelek, ez pedig jót tett nekem, hogy jobbak ellen játszhattam több éven keresztül. Szerintem ennek köszönhető, hogy amikor 18 éves lettem, akkor már az U21-es válogatottban is tudtam játszani. De a felnőttcsapatba is elég korán, már négy éve be tudtam mutatkozni.

Mire lehet képes a következő szezonban az MTK? A cél a kiesés elkerülése, vagy több annál?
A célunk elsősorban valóban ez, főképp, mert az elmúlt 5-6 évben volt három kiesésünk is. Először mindenkinek a kiesés elkerülése van a fejében, főleg, hogy nagyon szoros egész évben a mezőny. Hiába ötödik egy csapat, három-négy rosszabb meccsel vissza tud esni a kiesőzónába. De ha emiatt már nem kell idegeskedni, és év vége felé jól állunk, akkor nagyobb célokat is ki lehet majd tűzni.

Mennyire motiváló, hogy a Magyar Kupából 2024-től a Konferencialiga helyett már az Európa Ligába lehet kerülni? Megemeli a sorozat presztízsét?
Nagyon motiváló. Még Michael Boris idejében kétszer is elődöntőztünk, szóval nem azt mondom, hogy nagyon közel voltunk, de azért megéreztük, hogy mekkora sikereket lehetne elérni. A kupa minden csapat számára olyan, amit komolyan kell venni, főképp most, hiszen az Európa Liga-indulás nagyon komoly sikernek számít.

Milyen konzekvenciát lehetett levonni a legutóbbi két újonc, a Vasas és a Kecskemét tavalyi szerepléséből?
Ebből a vezetők, de akár az egész magyar futball nagyon sok tanulságot le tud vonni, hogy ezt mi okozhatta. A Vasas ugyanis toronymagasan megnyerte az NB II-es bajnokságot, de utána jóval hátrébb végzett, mint a Kecskemét. De egyik öltözőbe sem láttam be. A Kecskemét legutóbbi szezonja nagyon extra volt, valamilyen szinten túl is szárnyalta magát, minden jól jött ki neki, de megérdemelte az ezüstérmet.

Nagy nevek is érkeztek az MTK-hoz. Mondanál pár szót az érkezőkről, hogyan látod őket csapatkapitányként, milyen erősítést jelenthetnek?
Valóban, több poszton is komoly erősítések érkeztek, de láttuk is, hogy ez indokolt, elég, ha csak a tavaszi bukdácsolásra gondolunk. Kapusposzton érkezett Demjén Patrik, de Rácz Geri most már véglegesen a csapaté, úgyhogy jó versenyhelyzet lehet közöttük, egymást húzzák majd felfelé.

A védelembe érkezett Hej Viktor, Kádár Tomi és Nemanja Antonov, olyan nevek, akiket az NB I-ből mindenki ismerhet, meghatározó játékosok voltak a saját csapataikban. Szóval, szerintem egy komoly stabilitás érkezett hátra, és nyilván minden nevet nem tudok megemlíteni, de előre is érkeztek fiatal játékosok.
Ez azért is jó, mert így megfelelő egyensúly lehet majd az öltözőben a fiatalok, az idősebbek és a középkorúak közt. Jól sikerült nagyon a nyári erősítés.

Egy-egy sokat megélt, tapasztalt játékos, mint például Antonov vagy Kádár, hogyan fogadják, hogy jóval fiatalabb náluk az MTK csapatkapitánya? Könnyen szót értettél velük?
Furcsa helyzet, hiszen őket például nem ismertem, nem úgy, mint Némót, Stibit, Futit, akik szintén idősebbek, de már egy-két éve együtt futballozom velük. De nem volt ebből probléma, elfogad mindenki. Kádár Tomi vezéregyéniség hátul mind kommunikációban, mint a pályán, ez egyértelműen látszik rajta. Senkiben nincsen rossz érzés, hogy miért nem ő a cséká, de szerintem ez volt kommunikálva nyáron, és ennek is köszönhető, hogy nincsen semmi gond azzal, hogy én kaptam meg a szalagot.

Jelenleg U21-es válogatott vagy. Mire mehet idén a selejtezők során a csapat?
Be kell látni, nagyon nehéz csoportunk van, a belga és a spanyol válogatott is az európai elithez tartozik, míg a skótokat nagyjából a mi szintünkre lehet tenni. Ráadásul, csak az első helyezettek jutnak biztosan tovább, a másodikak közül nem mindenki. Nagyon nehéz feladatunk lesz, de jó felkészülést tudhatunk magunk mögött, a védekezés összeállt, és helyzeteket is ki tudtunk alakítani, sok győzelmet arattunk idén. Az Eb-selejtezősorozat teljesen más kávéház lesz, de ha elkapunk egy jó rajtot, és egy-két nagycsapatot meg tudunk fricskázni, akkor oda lehet érni. De nyilván erről még felesleges beszélni és ígérgetni, hogy csapatszinten is olyan erősek leszünk, mint a felnőttválogatott.

Mivel tudott Gera Zoltán javítani a tavalyi eredményeken?
Nem azt mondom, hogy jobb az idei korosztály, de valahogy mégis jobban összeállt a csapat. Jobban vevők vagyunk talán erre a taktikára, és jobban is működik, de sok csapatnál igaz, hogy nem minden működik ugyanúgy. Úgy tűnik, ehhez a korosztályhoz eddig jobban tudott hozzányúlni Zoli bá’, mondom ezt például a barátságos meccsek alapján.

Mennyire motivál, hogy NB I-es csapatkapitányként Marco Rossi is figyelhet majd téged a következő szezonban?
Mindenkinek célja, főleg a fiatal játékosoknak a felnőtt válogatottság. De nem szeretnék ennyire előre szaladni, hiszen mind az MTK-ban, mind az U21-es válogatottban sokat kell azért tennem, hogy egyáltalán az esetleges kerettagságomról beszélhessünk. De természetesen ez számomra is egy hosszú távú cél, és jó lenne akár a következő évet úgy zárni, vagy akár az azt következőt, hogy sikerült bekerülnöm a felnőtt válogatottba.

Forrás: nb1.hu

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman