HÍREK

Hidegkuti-emlékkiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban

2022-02-28

Hidegkuti-emlékkiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sajtótájékoztatót tartottak hétfőn az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Az eseményen hivatalosan is bejelentették, hogy legendás labdarúgónk, Hidegkuti Nándor születésének 100. évfordulóján emlékkiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. március 3-án 16:00-tól, amely 2022. április 17-ig tart. 

Labdarúgóklubunkat Polyák Balázs sportigazgató képviselte, alábbi - ünnepi - beszédével ő emlékezett meg stadionunk névadójáról:

Sok szeretettel köszöntök mindenkit az MTK labdarúgócsapata nevében!

Úgy mondják az öregek: nagyjából 15-20 öltöny. Ennyin múlt, hogy ma itt, ezen a helyen ünnepelhetünk. A 2. világháború után Hidegkuti Nándor és akkor csapata, a Herminamezei AC is nehéz helyzetbe került. A HAC később meg is szűnt, de még ezt megelőzően több nagy klub kezdett érdeklődni Hidegkuti Nándor iránt. Így a Ferencváros és az MTK is. Ő végül az MTK-ba igazolt. És hogy mi volt az átigazolási díj? A HAC játékosonként egy-egy személyre szabott öltönnyel gyarapodott.

Mondhatjuk, hogy az élet akarta így. Amikor ugyanis feltették neki a kérdést, hogy van-e kedve az MTK-ban futballozni, Hidegkuti Nándor csak hallgatott. Mert egy szusszanásnyi szünet után valaki válaszolt helyette: Nándinak ez minden vágya... Mandik Béla, az MTK régi vezetője, a B-válogatott kapitánya beszélt helyette.

A sokszor hallgatagnak tűnő Hidegkuti Nándor jobban szerette, ha a játéka beszél helyette. Csak egy labdára volt szüksége, és minden szem rá szegeződött. A többit pedig már megoldotta.

Az első válogatott meccsén, 1945-ben a románok ellen azonnal két gólt rúgott. Ma ezzel nemzeti hős lenne, de akkor ez a románok elleni dupla arra sem volt elég, hogy legközelebb is meghívják. Két év telt el, amíg újra válogatott lehetett.

Amikor újra meghívták, megint hallatott magáról. Második válogatott meccsén, a bolgárok ellen már három gólt szerzett. De még ez sem volt elég ahhoz, hogy rendszeresen számítsanak rá, erre még évekig várnia kellett.

Aztán főszereplő lett a Wembleyben is. Mintha csak megérezte volna, hogy ez lesz az évszázad meccse. Bár ritkán lőtt bombagólt, akkor, ott a Wembleyben ilyet is láthattunk tőle - rögtön az első percben... Ha mi, MTK-sok lehetünk vele egy kicsit elfogultak, mondhatjuk, hogy azon a mérkőzésen végül ő jelentette a különbséget. 6-3-ra nyertünk, többek között az ő három góljának köszönhetően.

Hidegkuti Nándor játéka forradalmasította a labdarúgás taktikai fejlődését: a hamis kilences vagy hátravont ék posztját személyre szabottan rá találták ki, és az ellenfelek sokáig csak keresgélték a ellenszerét. 

Azt mondják: a jó futballistából nem lesz feltétlenül sikeres edző. Nándi bácsi erre rácáfolt, hiszen a kispadon is nagyot alkotott: az olasz Fiorentinát kétszer vitte be a Kupagyőztesek Európa-kupája döntőjébe, 1961-ben meg is nyerte vele a sorozatot; a győri ETO-t pedig az elődöntőbe vezette 1965-ben. Volt bajnok edzőként itthon és külföldön is, és bátran mondhatjuk, hogy földrészeken átívelő karriert futott be.

Friss élményünk, hogy az al-Ahly egyiptomi focicsapat, mely néhány hete harmadik lett a klubvilágbajnokságon, micsoda tisztelettel ápolja az "Öreg" emlékét. Hidegkuti Nándor, avagy “Miszter Kuti” az al-Ahly edzőjeként az 1970-es években az egyiptomi futballt is forradalmasította, sorozatban nyerte a bajnoki címeket, töbször 100%-os teljesítménnyel. 

Ő vezette be a napi két edzést, a komoly taktikai felkészítést, a sportolók értrendjét és rendszeres mérlegelését, pályán történő bemelegítést és a hamis kilences posztot. Az al-Ahly vezetői nemcsak üdvözletüket küldték Kairóból, de megerősítették, hogy csatlakoznak a Hidegkuti-emlékév programjához.

Ebből is látszik: Hidegkuti Nándor személye és teljesítménye nem csupán példát mutat, de hidakat épít és összehozza az embereket. Azt kívánom, hogy az MTK közösségének legendája, stadionunk névadója, Hidegkuti Nándor adjon inspirációt és erőt a ma küzdelmeihez.

Köszönöm szépen!

Az eseményen dr. Deutsch Tamás, a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest elnöke elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében található kiállítás lesz a Hidegkuti-emlékév nyitóeseménye, a centenáriumi évben pedig klubunk programsorozattal tiszteleg előtte.

A sajtótájékoztatón L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, és Szöllősi György a magyar labdarúgás nagykövete is képviseltette magát és beszédet mondott. Kitértek arra: az, hogy Hidegkuti Nándor-emlékkiállítás lesz a Nemzeti Múzeumban, egyértelművé teszi, hogy a magyar sport XX. századi sikerei mostanra részévé váltak a magyar kultúrának. Kiemelték, hogy a kiállításon rendkívül színvonalas gyűjtemény várja a közönséget - rengeteg exkluzív és különleges relikviával.

Fotók: Makó Éva

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman