HÍREK

Ezen a napon született Zsiborás Gábor, a Fradi és az MTK legendás, tragikus sorsú kapusa

2019-11-12

Ezen a napon született Zsiborás Gábor, a Fradi és az MTK legendás, tragikus sorsú kapusa

Zsiborás Gábor (Budapest, 1957. november 12. - Budapest, 1993. szeptember 7.) magyar válogatott labdarúgó.

Az FTC saját nevelésű kapusa. Tízévesen lett a Fradi igazolt játékosa, az ifiből kiöregedve nem kisebb nevek mellett lehetett a felnőtt keret tagja, mint Hajdú József és Géczi István. Az 1977-1978-as bajnokságban, húszévesen kapta élete első NB1-es szerepét. Az ellenfél a Bp. Honvéd volt, a Fradi nyert 2:1-re. Még abban a bajnokságban sikerült Hajdút végleg kiszorítania a kezdőből. Az 1980-1981-es szezon nagy részét egy sérülés miatt kihagyta, a következő bajnokságban felváltva védett Kakas Lászlóval. 1983-tól 1988-ig viszont több mint öt szezonon át övé lett az 1-es számú mez. 244 alkalommal szerepelt az FTC színeiben. 

1988-ban megsérült a szöuli előolimpiai tornán az olimpiai válogatott kapusaként. Addigi helyettese, Józsa Miklós pedig szenzációs formába lendült. Így mire felépült sérüléséből, kiszorította a kezdőcsapatból. A Ferencváros vezetősége megbecsülve a Fradiban tett szolgálatait, hogy ne kelljen a fradista ikonnak a kispadot koptatnia, elengedte a nagy rivális MTK-ba.

Átigazolásának pikantériája, hogy új csapatában az első mérkőzése az Üllői úton volt. A Fradi 4:0-ra nyert, ennek ellenére Zsiborás hetes osztályzatot kapott a Népsporttól. Zsiborást huszonnyolcezer ember vastapsa fogadta, és minden megmozdulását hangos ováció kísérte. Az MTK-ban négy éven át védett, 117 mérkőzésen szerepelt, és szenzációs formája miatt innen került vissza a válogatott keretbe is első számú kapusként. 

Az MTK 125. válogatott futballistája, a nemzeti csapat 624. játékosa.

4 alkalommal védett a magyar válogatottban.

Az MTK Örökös Tagja.

A Fradival bajnok, kupagyőztes, és kétszer nyerte el a Toldi-vándordíjat.

Az oroszok elleni világbajnoki selejtezőre készülő labdarúgó-válogatott első számú kapusa volt 1993 nyár végén. Az egyik edzés végén azonban összeesett és kómába került. 1993. szeptember 7-én elhunyt.

A Farkasréti Temetőben nyugszik, közel Schlosser Imre sírjához. Síremléke védett, a Nemzeti Sírkert része.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman