HÍREK

Ezen a napon született John Tait Robertson, aki csapatunkkal Magyar Kupát és bajnoki ezüstöket nyert

2019-02-25

Ezen a napon született John Tait Robertson, aki csapatunkkal Magyar Kupát és bajnoki ezüstöket nyert

John 'Jacky' Tait Robertson (Dumbarton, 1877. február 25 – Wiltshire, 1935. január 24.) skót labdarúgó és edző, aki az MTK mestere is volt.

Robertson egy olyan középhátvéd volt, aki karrierje során számos csapatnál töltött el rövid időszakokat. Pályafutása elején az Evertonnál és a Southamptonnál játszott, majd átigazolt a Rangers-hez, ahol egymás után háromszor nyert skót bajnokságot. A skót nemzeti válogatottban 1898 és 1905 között 16 alkalommal szerepelt, és két gólt lőtt, mindkettőt a Wales ellen vívott mérkőzéseken.

1905 áprilisában Robertson lett az újonnan alapított Chelsea Football Club első edzője, azonban folytatta játékos pályafutását is. Ő rúgta a Chelsea első, bajnokságba lőtt gólját, amivel 1:0 arányban legyőzték a Blackpoolt. Első szezonjában a klub a másodosztály harmadik helyén zárt. Ezt követően 1906. november 27-én meglepetésszerűen távozott a csapattól. William Lewis másodedző támogatásával a szezon végén a Chelsea feljutott az első osztályba. Röviddel ezután Robertson a Glossopnál futballozott, ahol a csapatnak egyszerre volt játékosa és edzője is. Egészen 1909 nyaráig ott maradt, s ekkor lett a Manchester United tartalékcsapatának az edzője.

Két év múlva pedig már Budapesten dolgozott, 1911-1913 között az MTK edzője volt. Irányításával az MTK Magyar Kupát nyert, és két bajnoki ezüstérmet szerzett, mindkétszer a Ferencváros mögött.

Robertson 1913 nyarán elhagyta Magyarországot, ettől kezdve szakmai munkáját nem ismerjük.

58 éves korában hunyt el a Miltoni Királyi Rákkórházban.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2023-03-29 16:00 Lantos Mihály Sportközpont

MTK BUDAPEST II

VS

ESMTK

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman