HÍREK

Ezen a napon lett újra MTK az MTK

2019-12-10

Ezen a napon lett újra MTK az MTK

Az 1956-os forradalom után a december 10-i közgyűlésen a Textiles, Bástya, Vörös Lobogó klubnevek után visszavette nevét az MTK.

Talán sohasem derül ki, hogy tudatos volt, vagy csak véletlen egybeesés, hogy az MTK 1956. december 10-én, legendás klubelnöke, Brüll Alfréd születésének 80. évfordulóján kapta vissza eredeti nevét!

1950-ben szakszervezeti bázist „kapott” a II. világháború után gyorsan újjá alakult MTK. A Textilipari Dolgozók Szakszervezetének csapata lettünk. Az 1950. február 26-án tartott közgyűlés a nevétől is megfosztotta az MTK-t, Budapesti Textiles SE néven működött tovább az egyesület. De a vesszőfutás ezzel még nem ért véget!

Egy 1948-ban kelt rendelettel a belügyminiszter kötelezővé tette a rendőr-egyesületi tagozatok létrehozását. Ekkortól alakultak meg a fegyveres testületek egyesületei: a Honvéd (a Honvédelmi Minisztérium és a hadsereg csapata), a Dózsa (a Belügyminisztérium és a rendőrség csapata), melyeket 1951. február 23-án az Államvédelmi Hatóság egyesülete, a Bástya SE megalakulása követett.

Az ÁVH-nak kifejezetten jól jött a sportmozgalom. Mivel mind brutálisabbá váló tevékenysége miatt ekkorra már nagyon rossz híre volt a civil lakosság körében, a sporteseményektől azt remélte, hogy népszerűbb lesz.

Nem elég, hogy a közutálatnak örvendő ÁVH csapata lett a korábbi MTK, legkiválóbb sportolóiból ÁVH-s tisztek lettek, ráadásul még a csapat kék-fehér színét is megváltoztatták, a  Budapesti Bástya színe piros-fehér lett. Érdekesség, hogy a piros-fehér egyesület címere – a benne lévő vörös csillagtól eltekintve – kék-fehér volt. A Bástya a korábban jól működő szakosztályok egy részére nem tartott igényt, ezek a textilipar más egyesületeihez (Goldberger, Magyar Posztó, Magyar Pamut) kerültek.

Az MTK mindössze két évig szerepelt Bástya néven, ugyanis 1953-ban az ÁVH-t a Belügyminisztérium alá rendelték. A BM-nek már volt csapata, az akkor Budapesti Dózsa néven működő Újpest. Így az „MTK” feleslegessé vált! "Visszapasszolták" a textiliparhoz. Formálisan ez azt jelentette, hogy 1953. augusztus 25-én a Bástya megszűnt, pontosabban beolvadt a Budapesti Vörös Lobogóba.

Az MTK sportolói és szurkolói is örömmel fogadták az ÁVÓ-tól való "megszabadulást", és persze a klub színeinek visszaszerzését! Mert a Vörös Lobogó névre keresztelt csapat újra a kék-fehér mezt, lobogót használhatta.

Ugyanakkor sem azelőtt, sem azóta az állam nem támogatta soha olyan bőkezűen klubunkat, mint a Bástya időkben. A szakszervezethez való visszatérés évekig tartó "szegénységet" hozott az MTK-nak.

Az igazi örömünnepre azonban még egy "kicsit", több mint három évet  várni kellett! 1956. december 10-én a híres Bajza utca klubházban összeült közgyűlés legfontosabb döntésének eredményeképp, az MTK-ért mindig rajongó Barcs Sándor - aki ekkor az MTI vezérigazgatója és az MLSZ elnöke volt - javaslatára ismét MTK lett a csapat neve!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman