HÍREK

Ezen a napon játszotta történetének első hivatalos bajnoki mérkőzését csapatunk

2019-03-02

Ezen a napon játszotta történetének első hivatalos bajnoki mérkőzését csapatunk

1902. március 2-án a Törekvés ellen léptünk pályára az NB II-ben, és a Millenárison 4-1-re győztünk.

A magyar futballban az új csapat alakulások az 1902-es évben sem maradtak el. A Fővárosi Torna Club, a pénzintézeti tisztviselőkből szervezett Tisztviselők Labdarúgó Egylete, az Erzsébetfalvai Torna Club, az Újpesti Törekvés Sport Egyesület és a Rákospalotai Football Club növelte az egyesületek számát.

A bajnoki nyitány előtt már 18 fővárosi és fővároskörnyéki egyesülete volt tagja az 1901-ben alakult Magyar Labdarúgó Szövetségnek. A II. osztályú bajnokságra a jogosult 13 egyesületből öt, a Magyar Athletikai Club, a Ganz Tisztviselők Labdarúgó Egylete, a Budai Ganzgyár Football Csapat, az Építési Rajzolók, valamint a Műszaki Tisztviselők csapata nem nevezett. Az elrajtolt nyolc gárda közül három nem fejezte be a bajnokságot.

Történetének első hivatalos bajnoki mérkőzését csapatunk 1902. március 2-án délelőtt 10 órakor a Millenárison játszotta a Törekvés ellen, s Kertész Sándor játékos-edző vezetésével 4-1-re győztek. A találkozót a MÚE középfedezete, Pozsonyi Imre vezette, aki egy esztendő múlva már klubunkat erősítette, s az MTK-iskola egyik megteremtője volt.

Ezüstérmes gárdánk a bajnokság 14 találkozójából tízet megnyert, kettő döntetlennel végződött, s kettőt elveszített, 27 gólt rúgott, és 14-et kapott.

A fennmaradt, erősen hiányos adatok szerint Révész Árpád, Sebő Gyula, Auerbach Rezső, Weisz Ármin, Weisz Lajos, Frank Imre, Roóz Imre, Ságody Ervin, Freund Henrik, Tausz Vilmos, Kertész Sándor, Herquett Rezső, Káldor Lipót, Deutsch Leó, Herquett Rezső, Hoffer István, Károly Jenő, Lipovetz Géza, Markovits Péter, Nagy Ferenc, Schaar Izidor, Steiner Rezső és Ugró Gábor játszott a mérkőzéseken. Az, hogy ki, hányszor lépett pályára, ma már kideríthetetlen. Főleg úgy, hogy abban az időben lehetőség volt arra is, hogy valakinek kettős igazolása legyen, játszhatott az első, és a második vonalban is.

A futball társadalom körében nagy felháborodást keltett az MLSZ-nek a következő évi első osztályú bajnokságba történő csapat besorolása. Az 1903. januári osztályozó eredményeket semmibe véve nemcsak a jogosultságot kivívó „33” FC-t és a Postások SE-t osztotta be az I. osztályba, hanem a MAC-ot, és csapatunkat is - s ami a legjobban felborzolta a kedélyeket, hogy azosztályozókon részt sem vett Törekvés is indulhatott 1903-ban az NB I-ben.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman