HÍREK

Ezen a napon játszotta csapatunk első NB I-es mérkőzését a MÚE ellen

2019-02-22

Ezen a napon játszotta csapatunk első NB I-es mérkőzését a MÚE ellen

Ezen a napon játszotta csapatunk első NB I-es mérkőzését a MÚE ellen (1903. február 22.).

Az 1903. évi pontvadászat volt a harmadik hivatalos magyar bajnokság. Az első  liga létszámát nyolc csapatra emelték. A feljutók között volt a Postás, a Magyar AC és a Törekvés mellett a labdarúgó szakosztályát mindössze két évvel korábban, 1901. március 12-én megalakító MTK is. Velük együtt már tíz csapat mondhatta el, hogy pályára lépett a magyar élvonalban - a feljutókon kívül ezzel a BTC, a MÚE, az FTC, a Műegyetem, a BSC és a 33 FC büszkélkedhetett.

A kék-fehér gárda rögtön a 3. helyet érte el úgy, hogy az előző évi  bajnok BTC-t kétszer is legyőzte. A bajnoki címet a Ferencváros nyerte.

Az MTK 1903. február 22-én a Csömöri úti Millenáris versenypályán a MÚE (Magyar Úszó Egyesület) ellen játszotta első NB I-es mérkőzését, amit 2:0-ra elveszített.

MTK: Sebő Gyula - Nagy Ferenc, Steiner János, Deutsch Leó - Pozsonyi Imre, Schaár Izidor, Vida Lajos - Károly Jenő, Hoffer István, Herquett Rezső, Káldor Lipót. Vezetőedző: Kertész Sándor.

(Kertész Sándor "Sala" későbbi visszaemlékezése szerint ebben az összeállításban szerepelt a csapat.)

Az akkori sportlap ezt az összeállítást írta: Lipovecz, Steiner, Nagy, Gaál, Pozsonyi, Deutsch, Zulu, Herquet, Hoffer, Károly, Frankl.

A MÚE együttesében olyan játékosok is pályára léptek - többek között Csüdör Ferenc, Holics Ödön, Munk Sándor,  Révész Béla, Sebestyén Béla, Szüsz Hugó - akik rövidesen az MTK-ban folytatták pályafutásukat. A találkozón a MÚE-ben játszott a későbbi olimpiai bajnok Halmay Zoltán is.

Az MTK-nak voltak nagy gólarányú győzelmei a bajnokságban: 14:0-ra verte a Törekvést, 9:1-re a 33 FC-t és 6:0-ra a MAC-ot.

A bajnokság gólkirálya a mindössze 17 éves Károly Jenő lett, 15 góllal.

Az MTK teljesítménye a bajnokságban:

14 9 0 5 41–17       18

(az akkori pontszámítás szerint a győzelemért 2, a döntetlenért 1 pont járt)

A találkozóról így írtak a korabeli újságok:

"A Magyar Úszó Egyesület és a Magyar Testgyakorlok Köre küzdelme Csömöri-uti millennáris versenypályán nagy és díszes közönség jelenlétében folyt le...

Ami a játék menetét illeti, konstatálnunk kell, hogy a M. U. E. gyorsaság és fürgeség tekintetében és főkép a fizikai erő tekintetében erős fölényben van a M. T. K. fölött és főkép ezen erőbeli túlsúlyt meglehetős erőszakossággal ki is használta. Némi összjátékot és fairjátékot csak a M. T. K. produkált. Eredmény 2:0 a M. U. E. javára.

Biró: Bóka (B. T. C.) aki pártatlanul töltötte be tisztét."

(Magyarország, 1903. február 24.)

"A  mérkőzés a csömöri-uti versenypályán volt, a hol a Magyar Úszó-Egyesület a Magyar Testgyakorlók Köré-vel játszott. Az első félidő eredménye két gól ellen zérus az úszók ja­vára, mig a második félidőben az eredmény 0:0 ará­nyában eldöntetlen volt. így a végső eredmény két gól ellen zérus a Magyar Uszó-Egyesület javára."

(Budapesti Hírlap, 1903 február 23.)

"Szép tavaszi napon és meglehetős nagyszámú nézőközönség előtt folyt le múlt vasárnap a csömöri-uti versenypályán a magyar bajnokság­ban jelenleg vezető M. U. E. és a M. T. K. közti bajnoki mérkőzés.

A csapatok következő összeállításban szere­peltek :

M. U. E.: Holics, Fehéry, Révész, Jónás, Péczely, Halmay, Friedmann, Stern, Csermák, Hannah, Holub.

M. T. K.: Lipovecz, Steiner, Nagy, Gaál, Pozsonyi, Deutsch, Zulu, Herquet, Hoffer, Károly, Frankl.

Az Úszók szél irányában játszanak és csak­hamar ostromolják a kék-fehérek kapuját. A Testgyakorlók ügyes védekezése daczára 20 percz múlva Sternnek sikerül a sárga-fehérek javára az első goalt megszerezni. A játék ezentúl is csak­nem kizárólag a Testgyakorlók térfelében folyik és a 40-dik perczben a kapus ügyetlen kiszaladása folytán Csermák középcsatár, a második goalt szerzi meg csapatának.

Helycsere után a Testgyakorlók kedvezőbb viszonyok között folytatták a küzdelmet és gyakran ostromolják a M. U. E. kapuját, néhány jó alkalmat azonban nem képesek kihasználni, szép összjátékkal intézett támadásaik megtörnek az Úszók energikus védelmén. Minthogy az Úszók nehány veszélyes lerohanása sem eredményezett újabb sikert, a játék 2:0 eredménynyel végző­dött M. U. E. javára.

Az Úszók csapatján meglátszik, hogy az idény­ ben már sokat játszottak. A sokkal gyengébb testalkatú Testgyakorlók felett már erejük foly­tán, melyet gyakran kíméletlenül használtak, nagy előnyben voltak. A Testgyakorlók csatár­sora szép összjátékával tűnt ki, de az ellenfél kapuja előtt nem tudott érvényesülni. Kapusuk határozottan gyenge volt.

Biró Róka János volt, ki higgadtan és pár­tatlanul bíráskodott, egyes erőszakoskodásokkal szemben azonban nem alkalmazott kellő szigort.

(Sport-Világ, 1903. március 1.)

Magyar Testgyakorlók Köre játékoskerete az 1903. évi bajnokságban: Deutsch Leó, Frank Imre, Herquett Rezső, Hoffer István, Káldor „Zulu” Lipót, Károly Jenő, Lipovetz Géza, Markovits Péter, Nagy Ferenc, Pozsonyi Imre, Roóz Imre, Schaar Izidor, Sebő Gyula, Steiner Rezső, Ugró Gábor, Weisz Lajos

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-06-26 10:00 SÁNDOR KÁROLY LABDARÚGÓ AKADÉMIA

MTK BUDAPEST

VS

IVÁNCSA KSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman