HÍREK

Elbúcsúztunk Csikar bácsitól (VIDEÓ + GALÉRIA)

2014-10-03

Elbúcsúztunk Csikar bácsitól (VIDEÓ + GALÉRIA)

Több százan kísérték utolsó útjára Sándor Károlyt, az MTK 75-szörös válogatott labdarúgóját a Farkasréti temetőben. Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség alelnöke, Deutsch Tamás, a Magyar Testgyakorlók Köre elnöke, Szalai András, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia növendéke és Kiss-Rigó László megyés püspök méltatta a legendás labdarúgót, illetve Gesztesi Károly, színművész búcsúzott Csikar bácsitól, Juhász Gyula Consolatio című versével.

Sándor Károly a magyar válogatott legsikeresebb időszakában, 1949 és 1964 között, 75 mérkőzésen 27 gólt szerzett úgy, hogy hosszabb ideig – Budai László mögött – csak a „tartalék" jobbszélsőnek számított. (Sebes Gusztáv, szövetségi kapitány később elismerte, hogy tévedett a csapat összeállításában, amikor nem válogatta be.) Sándor Csikar így kimaradt az 1952-ben, Helsinkiben aranyérmes olimpiai csapatból, illetve nem játszott az „Évszázad mérkőzésén" sem, melyen a magyar válogatott 6-3-ra legyőzte az angolokat Londonban, és az 1954-es vb-döntőt is kihagyta, bár a helyszínen volt, de nem a pályán. Ott volt viszont az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon.

Az MTK színeiben 379 bajnoki mérkőzésen játszott, 182-szer volt eredményes. Pályafutása során három bajnoki címet és egy kupagyőzelmet szerzett, 1964-ben KEK-döntőn lépett pályára, illetve szerepelt az Európa-válogatottban is.

Az MTK utánpótlás-akadémiája 2001 óta az ő nevét viseli.

Magatartásának, pályafutásának köszönhetően elnyerte a MOB „Fair play életműdíját".

A legendás jobbszélső játéktudását jól jellemzi, hogy beceneve alapján a mai napig Csikar-szögről beszélnek a szurkolók és szakemberek, amikor valaki az alapvonal közeléből, azaz éles szögből leadott lövésből gólt lő.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman