HÍREK

Dupla évforduló: November 20-án lett csapatunk először bajnok és kupagyőztes

2020-11-20

Dupla évforduló: November 20-án lett csapatunk először bajnok és kupagyőztes

1904-ben a bajnokságot, 1910-ben az először kiírt Magyar Kupát sikerült elhódítanunk.

1904. november 20-án csapatunk első alkalommal nyerte meg az I. osztályú bajnokságot, miután az utolsó fordulóban 5-1-re legyőzte a Fővárosi TC gárdáját. Az aranyérem sorsa óvások miatt a zöld asztalnál dőlt el.

A szövetség a záró forduló előtt, az október 30-án döntetlennel (1-1) végződő MTK-MAFC mérkőzés mindkét pontját – jogosulatlan játékos szerepeltetése miatt – az MTK-nak ítélte. Ezzel a döntéssel, és a bajnokság utolsó találkozóján elért sikerrel együttesünk minimális, egy pontos különbséggel előzte meg az egyébként lényegesen jobb gólaránnyal rendelkező FTC-t, és 3 ponttal a BTC-t.

Első bajnokcsapatunk játékosai: Sebő Gyula, Nagy Ferenc, Kürschner-Szűcs Izidor, Pozsonyi Imre, Schaar Izidor, Frank Imre, Károly Jenő, Hoffer István, Steiner Rezső, Káldor-Zulu Lipót, Deutsch Leó, Herquett Rezső, Nárai Károly, Markovics Péter, Weisz II Lajos, Buócz Gyula, Domonkos László, Lipovetz Gyula. Vezetőedző: Kertész Sándor.

Hat évvel később, 1910. november 20-án pedig az első alkalommal kiírt Magyar Kupát hódítottuk el.

Első osztályú csapatként csak a harmadik fordulóban kapcsolódtunk be a küzdelmekbe. Az Újpesti Torna Egylet visszalépése miatt játék nélkül jutottunk a legjobb négy közé, ahol 4-0-ra múltuk felül az FTC-t.

A Budapesti Torna Club elleni finálét szeptember 8-án rendezték, de mivel a Millenárison 1-1-re végeztek a felek, a döntőt meg kellett ismételni.

Október 2-án csapatunk 2-1-re vezetett, de az utolsó 10 percet sötétedés miatt nem tudták lejátszani csapatok.

A Nemzeti Sport 1910. október 4-i tudósítása a mérkőzésről: Csak nem akar dűlőre jutni a „Magyar Kupa" sorsa tavaszról őszre halasztódott a döntő mérkőzés, a szeptemberi eldöntetlen eredmény után pedig a vasárnapi BTC-MTK mérkőzés oly botrányba fult, milyennek az öreg millenáris ez ideig még nem igen volt tanúja. Igazságtalanok lennénk, ha nem keresnék az összes jelenvoltakban a skandalum okát. Hibás volt a publikum, mert állandó zajongással terrorizálta a játékosokat és bírót, hibásak voltak a játékosok, midőn úri ember létükre oly elítélendőén durva játékmodorhoz folyamodtak és hibázott — talán legnagyobbat — a mérkőzést vezető bíró, amikor eleinte minden felett szemet hunyt, lett légyen az fault avagy hands, mérkőzés vége felé pedig — fumigálva mindent és mindenkit — hihetetlen, néha erőszakosságig menő szigorral ítélkezett. E szigor azonban érthető is. Reichard Ottónak ugyanis nincs még meg az a praxissá a bíráskodás terén, hogy négy-ötezer torok hangja és néhány rakoncátlankodó játékos ki ne hoznák sodrából a különben higgadtságáról közismert embert.

A hátralévő 10 perc pótlására november 20-án került sor, BTC-MAC tartalékmérkőzés szünetében. A rövid játékidő alatt még egy gólt sikerült szereznünk, így Szüsz Hugó együttese 3-1-re diadalmaskodott.

A kupadöntős kezdőcsapatunk: Domonkos László - Nagy Ferenc, Révész Béla, Bíró Gyula, Kürschner Izidor - Kertész Adolf, Sebestyén Béla, Szántó Károly - Kertész Gyula, Kertész Vilmos, Farkas István. Vezetőedző: Szüsz Hugó.

Az MTK csapata a játékvezetőkkel (a kép nem a kupadöntők után, hanam egy bajnoki találkozót követően 1910-ben készült): 1. Károly (kapitány), 2. Froncz, 3. Weisz, 4. Kürschner, 5. Langfeldner (játékbíró), 6. Határbíró, 7. Sebestyén, 8. Virágh, 9. Csüdör, 10. Bíró, 11. Domonkos, 12, Határbíró, 13. Révész, 14. Schaar.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-11 15:30 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

PUSKÁS AKADÉMIA FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman