HÍREK

Deutsch Tamás és Orbán Viktor beszéde a stadionavatón

2016-10-16

Deutsch Tamás és Orbán Viktor beszéde a stadionavatón

2016. október 13. Új Hidegkuti Nándor Stadion. A Miniszterelnök és az MTK Budapest elnökének beszéde.

Időrendi sorrendben:

Deutsch Tamás:

Szinte napra pontosan 115 évvel ezelőtt, 1901. október 20-ának hűvös délutánján, tizenegy fiatalember futballdresszt húzott magára. A tizenegy fiatalember: Révész, Auerbach, Weisz, Frank, Róz, Ságody, Freund, Tausz, Kertész, Herquett és Káldor azon a hideg napon, félúton Kossuth és a világháború között, döntetlent játszott és történelmet írt. Ők voltak az MTK első futballcsapatának tagjai. Hála és köszönet nekik, ők voltak a legeslegelsők azon futballisták sorában, akik Magyarország egyik legsikeresebb és legbüszkébb klubjává tették az MTK-t!

Tisztelt Vendégeink, kedves szurkolók, kedves MTK-család!

A sport a világ legszemélyesebb ügye.
Krausz György barátom, kiváló szurkolótársunk, aki nemcsak a csapat iránti feltétlen odaadásáról és szeretetéről, önzetlenségéről és lelkesedéséről híres, hanem arról is, hogy bizony meglehetősen heves vérmérsékletű MTK-drukker, a minap mesélte nekem, hogy a régi Hidegkuti Nándor Stadionban – az indulatos bekiabálásai miatti családi vitákat elkerülendő – ő, testvére és édesapja mindig a fedett lelátó három különböző helyére ült. Gyuri a 4. sor 2. székén foglalt helyet minden találkozón, és amikor a csapatunk gólt szerzett, akkor a gólöröm pillanatában hátrafordult és a néhány sorral följebb helyet foglaló édesapja felé intett.
Gyuri édesapja idestova 15 éve, hogy meghalt. De Gyuri minden egyes mérkőzés minden egyes MTK gólját követően automatikusan megfordul, és tekintetével édesapját keresi.
Szurkolónak, MTK szurkolónak lenni, a sportot szeretni személyes ügy. Sehol nem szabadul fel annyi érzelem, nincs annyi szenvedély, mint egy sportpályán és egy sportlelátón. Sportot nézni és űzni: őszinte, önzetlen és szeretettel teli tett!

Kedves Barátaim!

Az MTK az egyetlen sportegyesület a világon, amelyik minden olimpiára küldött sportolót. Mindegyikre, amelyiken csak részt vehetett magyar sportoló. Micsoda hatalmas örökség ez, micsoda óriási büszkeség! 
Az MTK zsidó gyökereit, a klub megalakulása óta élő hagyományait senki más nem fogja helyettünk ápolni és gazdagítani, mintsem mi, MTK-sok. A nagy, összetartó, erős és büszke MTK család tagjai. 
Új otthonunk átadása, az MTK évek óta zajló megerősödésének, gyarapodásának, XXI. századi újraalapításának csodálatos állomása. Az Új Hidegkuti Nándor Stadion minden MTK-s, minden sportág és sportoló otthona, legyen atléta, kosárlabdázó, kajak-kenus, ökölvívó, ritmikus gimnasztikázó vagy vívó. 
Mi, sportolók, szurkolók egy közösség vagyunk, ezt a közösséget építjük minden versenyen, minden nap. Minket a kék-fehér színek kötnek össze, örökre, ahogy az a klubhűséghez illik.

Kedves Sportbarátaink!

Köszönet illeti a stadion tervezőit, valamennyi építőjét az elvégzett munkáért! Köszönet illeti a Kormányt és a Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy támogatta az új stadion megépítését, köszönjük mindenkinek, aki segítette, hogy az MTK otthona, a Hidegkuti Nándor Stadion neve elé immáron beilleszthetjük a jelzőt: új! 
Köszönet illeti a szurkolókat, hogy az elmúlt két otthontalan évben is végig a csapat mellett álltak, és hogy most szeretettel veszik birtokba a stadiont és vigyázni fognak rá!

Kedves Barátaim!

44 esztendővel ezelőtt édesapám hozott ki először a Hungária körúti szentélybe, az MTK stadionjába, és én máig tudom, hogy apám hol és kik mellett ült. És ma, 2016. október 13-án az édesapám, Krausz György édesapja, sokunk szülei, nagyszülei, családtagjai és rokonai, akik az MTK-ért szorítottak, de akik már nem lehetnek köztünk, ma mind-mind itt vannak velünk.

Itt van Révész, Auerbach, Weisz, Frank, Róz, Ságody, Freund, Tausz, Kertész, Herquett és Káldor is, talán még kék harántcsíkos mezüket is látni véljük.
Mert itt vannak mindannyian a szívünkben, itt vannak az érzéseinkben, a klub, az MTK iránt érzett szeretetünkben. Ma ők is velünk ünnepelnek!
Drága Édesapám! Ma minden MTK-s végre újra együtt örülhet!

Köszönöm, hogy meghallgattak, megtisztelő volt a figyelmük!

Hajrá, kék-fehérek, hajrá, MTK!

Orbán Viktor:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Jó estét kívánok!

Egy nagy magyar klub ünneplésére jöttünk össze. Az MTK a magyar sport és az újkori magyar történelem kiemelkedő közössége. Egy sportklub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, és megtestesíti fájdalmát és veszteségeit is. Az MTK története ízig-vérig magyar történet, 130 évünk foglalata.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az is igaz, hogy a Magyar Testgyakorlók Köre nélkül elképzelhetetlen a magyar sport. Az MTK az elmúlt 128 esztendőben mindig az elsők között volt. Ha a Hungária körutat külön országnak vennénk, akkor az MTK a nyári olimpiákon szerzett 33 aranyérmével a nemzetek összesített éremtáblázatán a 33. helyen állna. És akkor a sakkolimpiákon szerzett győzelmeket – Portisch Lajos, Adorján András, Polgár lányok – még nem is számoltuk. Az MTK köztudottan az újítások nagymestere. Az újítás és a lázadás gyakran összekapcsolódik. Az MTK-t is egy lázadás, a Nemzeti Torna Egylet poroszos vaskalapossága elleni lázadó újítás hozta létre. Egész történetét végigkísérte az újítás, az elsőség és a modernség szelleme és felhajtóereje. A Magyar Testgyakorlók Köre volt az első sportegyesület, amelynek nevében megjelent a „magyar” szó. Az MTK-ban sportolhattak hivatalosan először nők Magyarországon. Ez volt az első egyesület, ahol a kiskorúak is szavazhattak a közgyűlésen. Az MTK volt az első, ahol külföldi edző dolgozott. Újítás volt Hidegkuti Nándor hátravont középcsatár játéka is. A Balaton első átúszója, Szekrényessy Kálmán az MTK alapító sportolója volt. És az MTK-s Várszegi Gábor alapította meg az első magyar utánpótlás-akadémiát.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Magas fának hosszú az árnyéka. Az MTK fája nem csupán magas, de törzse is vastag, ezért a történelem viharai sem tudták kidönteni. Vérzivataros időket is túlélt, talpra állt azután is, hogy őrült eszmék söpörtek végig Európán. Az MTK megőrizte és átmentette az utókor számára a zsidó polgári hagyományt, amely gazdaggá tette Magyarország életét, és amely nélkül ma szegényebbek lennénk. Köszönjük nekik, köszönjük Önöknek!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mi, sportszerető magyarok, akik hiszünk Magyarország jövőjében, úgy tartjuk, ha van tó, lesz béka is. Ezért nőnek ki a földből stadionok, uszodák és sportcsarnokok. Hisszük, sőt tudjuk, bizonyosak vagyunk abban, hogy az eredmények nem fognak elmaradni. Hisszük, sőt tudjuk, magyar tehetségek tucatjai tiszteletére játsszák majd még el olimpiai játékokon a magyar himnuszt. Hisszük, sőt tudjuk, hogy minden sportágban vissza fogunk kapaszkodni azokra a csúcsokra, ahol korábban már jártunk. Hisszük, sőt tudjuk, és ezt a nyáron ország-világ láthatta, a magyarokat, köztük az MTK-sokat nem lehet leírni, kézlegyintéssel elintézni, lúzernek elkönyvelni. Az MTK külön büszkesége, hogy olyan játékosokat nevelt, mint Juhász Roland, Pintér Ádám, Németh Krisztián, Gulácsi Péter és Bese Barnabás.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A mai gálamérkőzés tisztelgés a magyar labdarúgás egyik nagy klubsikere előtt. Tisztelettel köszöntjük az akkori ellenfelet, a Sporting Lisszabon vezetőit, edzőit és játékosait. Mindezek után már csak annyi maradt, hogy megköszönjem a munkát a stadion tervezőinek és kivitelezőinek, az itt dolgozó mérnököknek, szakmunkásoknak és segédmunkásoknak. Magyarország polgárai nevében köszönöm a lelkiismeretesen elvégzett munkájukat, és gratulálok munkájuk látványos eredményéhez.

Az Új Hidegkuti Nándor stadiont ezennel átadom.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman