HÍREK

Costantino-interjú: Bátor, labdabirtoklásra törekvő játék és olaszos taktikai felkészültség (lapszemle)

2021-05-28

Costantino-interjú: Bátor, labdabirtoklásra törekvő játék és olaszos taktikai felkészültség (lapszemle)

A Nemzeti Sport Giovanni Costantinóval készült interjúját szemlézzük.

Sokat rágódott azon, hogy otthagyja a válogatottat az MTK kedvéért?
- Amikor először hallottam erről a lehetőségről, rögvest hatalmába kerített az az érzés, hogy a pályafutásom szempontjából remek lehetőség kapujában állok – nyilatkozta lapunknak Giovanni Costantino, az MTK Budapest május 18-án kinevezett vezetőedzője, aki Marco Rossi pályaedzőjeként, valamint videoelemzőjeként dolgozott a magyar válogatott stábjában. – A hivatalos bejelentés előtt nem sokkal vették fel velem a kapcsolatot az egyesület vezetői, de gyorsan megegyeztünk a részletekről. Nem titok, hogy a kontinenstorna után vezetőedzőként szerettem volna folytatni, mégsem volt könnyű döntést hoznom.

Bánja, hogy nem lehet ott az Európa-bajnokságon?
- Nagyon élveztem a munkát a válogatottnál, ahol sokat tanultam. Remek eredményeket értünk el, ugyanakkor vártam már, hogy újabb lépést tegyek a karrieremben. Természetesen szívesen ott lettem volna az Eb-n, de az élet döntés elé állított, s végül az MTK irányítása mellett tettem le a voksom.

Nem fél attól, hogy vezetőedzői tapasztalatok híján vág bele ebbe a munkába?
- A vakmerőségemből adódóan olyan ember vagyok, aki körül állandó a változás. Amikor kezdőként az ifjúsági csapatoknál dolgoztam, én voltam a legfiatalabb edző a környéken. Nem volt ez másként Finnországban sem a női csapatnál, valamint a Honvédnál, Dunaszerdahelyen és a válogatottnál sem. Valamennyi munkahelyemen én voltam a legfiatalabb pályaedző, s ha szeptemberben bejezem a tanfolyamot, úgy én leszek Olaszország legfiatalabb Pro Licences edzője is. Hozzászoktam már ehhez a helyzethez. Harminchét éves vagyok, de az életkornak nem tulajdonítok különösebb jelentőséget. Úgy vélem, mindent, amit eddig elértem, azt a profi hozzáállásomnak és a kitartásomnak köszönhetem. Talán ennek is tulajdonítható, hogy pályafutásom során nem éltem át jelentősebb kudarcokat, eddigi állomáshelyeimen csupa siker övezte a munkám: a Honvéddal asszisztensedzőként bajnokságot nyertem, a DAC-nál kivívtuk a nemzetközi kupaszereplés jogát, a válogatottal pedig kijutottunk az Eb-re, valamint megnyertük a Nemzetek Ligája-csoportunkat is.

Milyen elvárásokat támaszt Önnel szemben a klub vezérkara?
- Természetesen szeretnék, hogy jó idényt fussunk az élvonalban, de emellett ugyanolyan lényeges eleme a munkámnak, hogy a fiatal labdarúgók fejlődjenek a kezem alatt. Imponált, hogy a tárgyalásokon mindvégig éreztem a bizalmat, nagyra értékelem ezt a hozzáállást, amelyet szeretnék meghálálni. Csapatszinten jó szereplést, egyénileg fejlődő teljesítményeket várok ettől az idénytől, no meg élvezetes meccseket!

Arról lehet sejtésünk, hogy milyen segédedző Giovanni Costantino, na de árulja el, milyen vezetőedző lesz?
- Nyitott, ugyanakkor szenvedélyes, temperamentumos karakter vagyok, olyan, amilyennek a Honvédnál vagy a válogatottnál megismerhettek. Persze, az MTK-nál a korábbiakhoz képest még nagyobb lesz a felelősségem, de nem hiszem, hogy ez változtatna a személyiségemen. A filozófiám a vakmerőségről, a bátorságról szól, ennek megfelelő játékot várok el a csapatomtól. Az alapos taktikai felkészülésben hiszek, ami az olasz futballiskola sajátja, ám szeretem a pozíciós futballt, labdabirtoklásra törekvő játékot képzelek el. A legfontosabbnak azonban azt tartom, hogy példás legyen a játékosok hozzáállása, máskülönben a taktikánk sem működhet megfelelően.

Azt a játékstílust várhatjuk csapatától, mint amilyen a Honvédot jellemezte azokban az években, amikor Marco Rossi segítőjeként ott dolgozott?
- Az MTK-játékosok karaktere merőben  más, mint a kispestieké volt, ennélfogva más taktikát kell rájuk szabnom. Persze, elvárom tőlük a rugalmasságot, szeretném, hogy három- és négyvédős rendszerben is ugyanolyan magabiztosan játszanak. Remélem, hogy olyan bravúros eredményeket is elérünk, mint annak idején a Honvéddal, ám ehhez sok munkára és időre van szükség. Nagyon fiatalok a labdarúgóink, szép feladat, hogy segíthetem a fejlődésüket. Magyarország legnagyobb tehetségeinek egy része itt szerepel, a magyar futball és a klub jövőjének közös érdeke, hogy ezek a labdarúgók a lehető legtöbbet fejlődjenek. Szeretnék számukra példaként szolgálni: a nulláról indulva lettem az MTK vezetőedzője, s még megannyi célom van, amit kemény munkával el szeretnék érni. 

Forrás: Nemzeti Sport

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman